
Kemik kanseri, bir tümör veya anormal doku kitlesinin bir kemikte oluşması sonucunda ortaya çıkar. Bu kötü huylu (malign) bir tümör olabilir ve agresif bir şekilde büyüyerek, vücudun diğer bölümlerine yayılır. Kötü huylu tümörler genellikle kanserli olarak adlandırılır. Kemiklerde başlayan kanserin görülmesi nadirdir.
Kemik Kanseri Türleri
Primer kemik kanserleri tüm kemik kanserlerinin en ciddisidir. Kıkırdak gibi doğrudan kemik veya çevre dokularda oluşurlar.
Kanser ayrıca vücudunuzun başka bir bölgesinden kemiklerine de yayılabilir veya metastaz yapabilir. Bu ikincil kemik kanseri olarak bilinir ve bu tip birincil kemik kanserinden daha yaygın görülür. Yaygın birincil kemik kanseri çeşitleri şunlardır:
Multipl Miyelom (MM)
Multipl miyelom en sık görülen kemik kanseri türüdür. Kanser hücreleri kemik iliğinde büyür ve çeşitli kemiklerde tümörlere neden olur. MM genellikle yaşlı yetişkinleri etkiler. Kemik kanserleri arasında, MM en iyi prognozlardan (iyileşme şansı) birine sahiptir ve bu tip kemik kanseri olan birçok kişi için tedavi gerektirmez.
Osteosarkom (Osteojenik Sarkom)
Osteosarkom veya osteojenik sarkom genellikle çocukları ve adolesanları (ergen) etkiler, ancak yetişkinlerde de görülebilir. Osteosarkom kalça, omuz veya başka yerlerde başlayabilir. Kemiğinizin dış tabakasını sağlayan sert dokuyu etkiler.
Kondrosarkom
Kondrosarkom yaşlı erişkinlerin pelvis, uyluk bölgelerinde ve omuzlarında ortaya çıkabilir. Kemikler arasındaki sert bağ dokusu olan subkondral dokuda oluşur. Bu, kemikleri etkileyen ikinci en yaygın birincil kanserdir.
Ewing Sarkomu
Ewing sarkomu, ya kemikleri çevreleyen yumuşak dokularda ya da doğrudan çocuk ve genç erişkinlerin kemiklerinde başlayan nadir bir kanserdir. Kolların, bacakların ve pelvis gibi vücudun uzun kemikleri bu tip kanserden sıklıkla etkilenir.
Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir?
En sık görülen kemik kanseri kemik kanseri erken belirtileri şunlardır:
- Etkilenen kemiklerde ağrı ve şişme
- Uzuvlarda sert kitle
- Yorgun hissetmek
Daha az görülen kemik kanseri belirtileri şunlardır:
- Kemiklerin kolayca kırılması
- Kilo kaybı
Kemik Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Kemik kanseri nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, kemiklerde anormal büyümeye neden olabilecek veya riski arttırabilecek bazı faktörler vardır. Bunlar şunlardır:
Anormal Hücresel Büyüme
Sağlıklı hücreler sürekli olarak eski hücrelere bölünür ve eski hücrelerin yerini alır. Bu süreci tamamladıktan sonra ölürler. Ancak anormal hücresel büyüme söz konusu olduğunda anormal hücreler yaşamaya devam eder. Tümörlere dönüşen doku kitleleri oluşturmaya başlarlar.
Radyasyon Tedavisi
Tehlikeli kanser hücrelerini öldüren radyasyon tedavisi, kemik kanserini tedavi etmek için kullanılabilir. Bununla birlikte, tedavi gören bazı kişilerde osteosarkoma oluşabilir. Yüksek dozda radyasyon kullanımı bu gelişmede bir faktör olabilir.
Kemik Kanseri için Kimler Risk Altında?
Aşağıdakiler kemik kanseri için risk altında olabilir:
- Kemik kanserine dair aile öyküsüne sahip olmak
- Geçmişte radyasyon tedavisi almış olmak
- Paget hastalığı olan kişiler (kemiklerin parçalanmasına neden olan ve anormal bir şekilde tekrar ortaya çıkan bir durumdur)
- Şu anda veya daha önce kemikten bağ dokusu olan kıkırdakta çok sayıda tümörü olan kişiler
Kemik Kanseri Teşhisi
Doktorlar primer kemik kanserini aşama olarak sınıflandırır. Bu aşamalar kanserin nerede olduğunu, neler yaptığını ve vücudun diğer kısımlarını ne kadar etkilediğini tanımlar. Kemik kanseri evreleri şu şekildedir:
Evre 1: Kemik kanseri kemikten dışarıya yayılmamıştır. Kemik kanseri ilk evre olarak da bilinir.
Evre 2: Kemik kanseri yayılmamış, ancak diğer dokular için tehdit oluşturmaya başlamıştır.
Evre 3: Kemik kanseri, kemiğin bir veya daha fazla bölgesine yayılmıştır.
Evre 4: Kemik kanseri, kemiği çevreleyen dokulara, akciğerler veya beyin gibi diğer organlara yayılmıştır. Bu kemik kanseri son evre olarak da adlandırılır.
Doktorunuz, kemik kanseri tanısı koymak ve aşamalarını belirlemek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilir:
- Kanseri teşhis etmek için küçük bir doku örneğini analiz eden bir biyopsi
- Kemiklerin durumunu kontrol eden bir kemik taraması
- Kan testi
- Kemiklerin yapısını derinlemesine görmek için X-ışınları, MRI taramaları ve BT taramalarını içeren görüntüleme testleri
Kemik Kanseri Tedavisi
Kemik kanseri tedavisi söz konusu olduğunda, durum birçok faktöre bağlıdır ve bunlar şu şekildedir:
- Kanser aşaması
- Yaş
- Genel sağlık
- Tümörün boyutu ve yeri
Hasta değerlendirildikten sonra aşağıdaki kemik kanseri tedavilerinden biri veya birkaçı kullanılabilir:
İlaç Tedavisi
Kemik kanserini tedavi eden ilaçlar şunlardır:
- Multipl miyelom için kemoterapi ilaçları
- İnflamasyonu (iltihap) ve rahatsızlığı hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar
- Kemik kaybını önlemek ve kemik yapısını korumak için bifosfonatlar
- Kanserli hücrelerin büyümesini engellemek veya durdurmak için sitotoksik ilaçlar
Radyasyon Tedavisi
Doktorunuz kanser hücrelerini öldürmek için radyasyon tedavisi önerebilir.
Cerrahi
Doktorunuz tümörleri veya etkilenmiş dokuları cerrahi olarak çıkarabilir. Hasarlı kemiği çıkarmak ve değiştirmek için cerrahi, hızla yayılan kanserleri durdurmak için bir seçenektir. Kollarda veya bacaklarda geniş kemik hasarı için ampütasyon gerekebilir. Bu gibi bir durumda kemik kanseri ameliyatı sırasında hasar görmüş olan bölge cerrahi olarak alınmaktadır.
Alternatif Terapi
Doktorunuz, kemik kanseri bitkisel tedavi gibi alternatif tedavileri içeren alternatif tedavileri önerebilir. Ancak, bu, bazı alternatif tedavilerin kemoterapi ve radyasyon tedavisine müdahale edebileceğinden dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
[su_note note_color=”#e31f3f” text_color=”#ffffff” radius=”9″]Kemik kanseri nadir görülen bir hastalık olsa da, risk faktörleri size tanıdık geliyorsa erken teşhis için doktorunuza başvurmak yararlı olabilir.[/su_note]