Sağlık

Kekemelik Nedir? Nedenleri, Tedavisi ve Korunma Yolları

Kekemelik Nedir?

Kekemelik, genelde 2 – 7 yaş aralığında meydana gelen ve çoğunlukla erkek çocuklarında görülen konuşma bozukluğu ve zorluğudur. Kekemelik, bireyin akıcı konuşmasına engel olmaktadır. Birey, cümlelerini düzenlemekte zorlanır, kelimeler arasında uzun duraklamalar yapar, sesleri uzatır, hece ya da sözcük tekrarlaması yapar. Kekeme bireyler, özellikle bazı sözcüklerin telaffuzunda zorlanabilir. Bu nedenle bu kelimeleri kullanmadan, dolaylı bir anlatımla konuşmaya başvurup, anlatımlarını uzatabilirler. Kekemelik, bu hastalığa sahip kişinin hayatını ve özellikle ilişkilerini çok etkiler. Çevresinde olan ve bu duruma rastlamamış kişiler, kekeme bireyin konuşması esnasında ne anlattığına değil nasıl anlattığına takılı kalabilir. Bu nedenle de sağlıklı bir iletişim kurmak zorlaşır. Kekemelikle beraber göz, kaş veya dudak tikleri görülebilir.

Kekemelik Tedavisi?

Kekemelik tedavisi, genellikle nefes egzersizleri, gevşeme teknikleri, davranış kontrolü ve konuşma terapisi gibi faaliyetler içermektedir. Konuşma terapisinde ise yavaş veya hızlı konuşma teknikleri, konuşmaya başlamak yardımlar ve ses düzeyi kontrolü gibi konular içerir.

Bazı durumlarda ise antidepresan veya anksiyolitik gibi ilaç tedavileri de kullanılabilir.

Unutulmaması gereken şey ise kekemelik tedavisi etkili bir tedavidir. Yüksek oranda başarısı vardır. Erken teşhis ise oldukça önemlidir.

Kekemelik Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Her hastalıkta olduğu gibi kekemelik rahatsızlığının da tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği taktirde ise;

Depresyon belirtileri,

Kaygı bozuklukları,

– Sürekli mutsuzluk durumu

– Zor geçen bir ergenlik dönemi gibi yıkıcı psikolojik rahatsızlıklar oluşabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu