1. HABERLER

  2. NEDİR?

  3. Kayısı Çekirdeği Nedir, Faydaları Nelerdir?
Kayısı Çekirdeği Nedir, Faydaları Nelerdir?

Kayısı Çekirdeği Nedir, Faydaları Nelerdir?

Yıllardı hakkında çok şey duyduğumuz, bazen övülen, bazen de yerilen kayısı çekirdeği nedir, ne değildir bugün onu inceliyoruz.

A+A-

Kayısı çekirdeği uzun yıllardan beri hayatımızda olan, bazen faydalarını, bazen de zararlarını duyduğumuz bir besin. Peki, kayısı çekirdeği ne kadar yararlı, ne kadar zararlı?

Kayısı Çekirdeği Nedir?

Adından da anlayacağımız üzere kayısının çekirdeğinden bahsediyoruz. Fakat olgun kayısının içerisinden çıkarılan çekirdek makbul olanı. Özellikle yağını son yıllarda sık sık duyuyoruz. Kayısı çekirdeği, dört mevsim aktarlarda bulunabiliyor. Direkt çekirdek olarak bulunmasının yanı sıra yağ olarak ve krem olarak da bulmak mümkün. Şimdi sizlere kayısı çekirdeğinin nasıl kullanıldığından, yararlarının ne olduğundan ve bir zararı olup olmadığından bahsedeceğiz. Bunları öğrendikten sonra kullanıp kullanmamak konusunda ise karar sizin!

Kayısı Çekirdeğinin Faydaları

Tüm yönleri ile kayısı çekirdeğini ele alıyoruz. Kayısı çekirdeği yararlı mı yoksa zararlı mı yazımızı okuduktan sonra kendiniz karar vereceksiniz. O halde hadi kayısı çekirdeğinin Faydaları neler birlikte bakalım...

-A,D,K ve E vitaminleri bakımından zengin olan kayısı çekirdeği, aynı zamanda B17 adı verilen ve kanserle mücadelede önemli bir etkisi olan bir madde içermektedir. Kayısı çekirdeği bu özellikleri ile hem vücuda bir çok yarar sağlıyor, hem de içindeki madde sayesinde kanserle mücadelede önemli rol oynuyor.

-Vitamin bakımından bir hayli zengin olan kayısı çekirdeği, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

-Kan basıncını da dengeleyen kayısı çekirdeği yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı oluyor.

-Yağ olarak da kullanılabilen kayısı çekirdeği, selülitlere karşı adeta savaş açıyor.

-Cilt dostu olan kayısı çekirdeğinin nemlendirici özelliği sayesinde kırışıklıklar azalıyor, kırışıklık oluşumu önleniyor.

-Akne ile mücadelede de önemli bir rol oynayan kayısı çekirdeği yağı sivilcelerin iyileşmesini hızlandırıyor.

-Kayısı çekirdeği yağı aynı zamanda harici bir ağrı kesici özelliği de taşıyor.

Kayısı Çekirdeği Nasıl Kullanılır?

Kayısının içinden çıkarılan ve sert kabuğun kırılması ile ortaya çıkan, bademe benzeyen bir madde olan kayısı çekirdeği isterseniz doğrudan tüketilebilir, isterseniz de yağ olarak kullanılabilir.

Başka doğal yağlar gibi doğrudan cilde sürülerek kullanılabilen kayısı çekirdeği yağı, başka bir yağ ile de karıştırılarak kullanılabilir. Zeytinyağı başta olmak üzere cilt tipinize uygun başka yağlar ile kayısı yağını karıştırarak kullanabilirsiniz.

Kayısı çekirdeğini hem doğrudan yenebilir şekilde hem de yağ halinde aktarlardan satın alabilirsiniz. Buraya kadar her şey güzel ama eğer kayısı çekirdeğini doğrudan tüketmek istiyorsanız bilmeniz gereken bazı şeyler de var. İsterseniz bir de onlara bakalım.

Kayısı Çekirdeğinin Zararları

Faydalarını iyi yönlerini saya saya bitiremedi, ama gelin bir de kayısı çekirdeğinin zararlarına bakalım. Asla ama asla kayısı çekirdeğini doktora danışmadan direkt olarak tüketmeyin. Çünkü kansere neden olduğu iddia edilen laetril adlı maddenin aslında vücuda geri dönüşü olmayan zararlar verdiği de iddia ediliyor.

Biz aslında adını çok bilmiyoruz ama bu maddenin siyanür üretimini kolaylaştırdığı iddia ediliyor ve vücudumuzda da toksin birikmesine neden oluyor. Uzmanlar kayısı çekirdeğinin günde 30 ile 60 adet yenilmesinin çok ciddi sonuçları olabileceğine, hatta ölümlere bile neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Çocuklar söz konusu olduğunda ise bu sayılar 5 - 10 gibi değişiyor ve çok çok dikkat etmek gerekiyor. Yani kayısı çekirdeği kuru yemiş gibi tüketilebilecek bir besin değil, kesinlikle doktora danışmadan yemeyin.

Gelelim kayısı çekirdeği yağına. Biliyorsunuz ki harici şekilde kullanılıyor ve cilde önemli yararları olduğu söyleniyor. Harici kullanıldığı için önemli bir yan etkisi bulunmuyor. Ama yine de cildiniz hassassa tedbiri elden bırakmayın ve başka yağlarla incelterek kullanın. Zaten bu iş için bile kullanmadan önce mutlaka bir uzmana sormalısınız.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.