
Katarakt Nedir? Katarakt Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Görmemizi sağlayan göz organının içerisinde pek çok katman bulunmaktadır. Bu katmanların arasında sıvılar ve mercek bulunmaktadır. Bu mercek sayesinde görme olayı tamamlanmaktadır. Merceğin zarar görmesi görme etkileyecektir. Katarakt ise göz içerisinde bulunan merceğin Saydam yapısını kaybederek daha mat bir yapıya geçmesi ve bu yapıya geçtikten sonra görme olayının bozulmasıdır.
KATARAKT NEDİR?
Yani daha basit olarak anlatmak gerekir ise buzlu ve bulanık görme olayına katarakt denilmektedir. Genel olarak ilerleyen yaşlarda görülen bir hastalıktır. Fakat bu hastalığı belli bir yaş sınırlamasını almak ise genel olarak doğru olmayacaktır. Çünkü bazı nedenlerden dolayı her yaş grubunda katarakt meydana gelebilir. Göze dışarıdan darbe alınması durumunda, yeni doğmuş bebeklerde, diyabet hastalarında ve uzun süreli olarak kortizon ilaç tedavisi gören kişilerde bu hastalık gözlenebilir.
Kataraktın belirtileri nelerdir?
Kataraktın belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- görme duyusunun bir anda değil yavaş yavaş kaybedilmesi
- Işığın göze geldiği zamanlarda işe karşı daha fazla hassasiyet durumu
- gözlük kullanıyor iseniz göz numaralarınızı eskiden daha sık olarak değişmesi durumu
- Bir şeyler okurken harflerin birbirine girmesi
- Hava karardığında görüşün gündüz vakitlerine göre daha zor olması
- Renklerde kayıp, renklerin daha soluk olarak görülmesi
- Yakın mesafe işlerin de ışığın yetersiz gelmesi kataraktın belirtileri arasındalar.
- KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Katarakt nasıl tedavi edilir?
Katarakt ilaçla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Yukarıda sıralanan belirtiler görünse bile katarakt hastalığı hemen kendini belli etmez. Ama katarakt hastalığı çok ilerlerse görme kaybına kadar ilerleyebilir. Katarakt hastalığı her kişide farklı olabilir. Yani bu farklılıktan şöyle bahsedecek olabiliriz. Bazı kişiler geceleri göremez iken bazı hastalar ise günlük ışığından rahatsız olabilir.
Yani her insanın görme duyusundan beklediği farklılıklar vardır. Bu nedenden ötürü ameliyata doktordan ziyade hastanın kendisinin karar vermesi gerekmektedir. Çünkü hekimler sizlere bu duyudan dolayı direk bir ameliyat tarihi veremezler. Zaten ameliyat ilk başta hastalara önerilmez. Ufak bir görme kaybı sizi ameliyata götürmemelidir. Kataraktın ilerlemesi çok hızlı olmaz. Zaten bu hastalık yavaş ilerlediği için ilk başta teşhis edilmesi daha zordur. Zamanla yavaş olarak ilerlediğinden dolayı görme bozukluğu da zamanla yavaş olarak ilerleyecektir.
Katarakt ameliyatında çok büyük bir ameliyat olarak nitelendirmek doğru olmaz. Yani katarakt ameliyatı olmak isteyen hastalar bu ameliyattan korkmamalıdırlar. Ameliyat yaklaşık yarım saat gibi kısa bir sürede gerçekleşmektedir. Fakat ameliyat düşünüyorsanız da göz gibi hassas bir organ için iyi bir hekim tercih etmeniz sizler için en doğrusu olacaktır.
Katarakt ameliyatında birbirinden farklı teknikler bulunmaktadır. Bu teknikler ameliyatı yapacak cerrahlar tarafından karar verilir sizlere sunulmaktadır. Ameliyat sırasında gözün içerisindeki işlevini tam olarak gerçekleştirilmeyen göz merciinin değiştirilmesi gerekmektedir. Yapay olan göz merceği gözün içerisine yerleştirilerek artık yeni görevi onun üstlenmesi beklenir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.