Sağlık

Sürekli Kas Krampları için Çözüm ve Önlem Yolları

Vücut için oldukça şiddetli ve ani bir acı olan kramplar, beslenmenin yanı sıra doğru egzersizlerle anlık olduğu gibi uzun vadeli de çözülebilen ancak çözüme ulaşmadığı takdirde kişileri iş yapamaz hale getiren bir sorundur. Sürekli olarak kas krampları yaşayanlar ve bu sorunu önlemek isteyenler için kas krampları nasıl önlenir konusu hakkındaki detayları aşağıdaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Kaslara Nasıl Kramp Girer?

Spor esnasında ya da otururken ayağa kalkmaya çalışmanızla birlikte kaslara ani bir acı girmesi duygusu kramp girdiğini göstermektedir. Özellikle bacak, baldır ve boyun kısımlarında sıkça yaşanan bu kas gerginliği kaslarla ilgili farklı faktörlerden ileri gelmektedir.

Kramp girmesi minimum 15 saniye süren ancak dakikaları bulabilen bir sancı halidir.

Kas krampları genelde kendiliğinde geçer ve bir uzmana başvurulmasını gerektirmez. Ancak bu sorunun gündelik yaşamda sürekli başımıza gelmesi bazı eksikliklerin ya da hataların belirtisi olabilirken sizleri işinizden şiddetli sancılarla alıkoymaktadır.

Kramp Ne Eksikliğinden Olur?

Sürekli kramp girmesi hangi hastalığın belirtisi sorusu kramp sorunu kronik bir hal alanlar için oldukça yaygın olmakla birlikte kramp genel olarak potasyum ve sodyum minerallerinin yeterince alınamamasında ileri gelen bir durumdur. Bu nedenle sürekli kramp girmesi şikayeti olanlar için doktora başvurduğu kan değerlerinin ölçüldüğü testler uygun görülmektedir. Kan değerlerine ek olarak omurga sağlığını da kontrol eden bir diğer uygulama olan elektromiyogram da doktorunuz tarafından istenebilecek testlerdendir.

Mineral değerleriyle ilişkili olan ve varlığı halinde kramplara yol açabilen diğer durumlar şu şekildedir:

  • Sporda aşırı yorulma
  • Vücudu susuz bırakma
  • Fazla kilo sorunu
  • Böbrek hastalıkları
  • Hamilelik
  • Tiroid bezinin aşırı çalışması (Hipertiroidizm)

Doktorların tahlil sonucunda herhangi bir kan ya da kas kitlesi değerinde sorun saptayamaması otoimmün hastalık şüphesi yaratır ve aşağıdaki hastalıklara özel testlere bakılır:

  • MS
  • Arterioskleroz
  • Lupus
  • Fibromiyalji
  • Romatoid artrit

Kas Kramplarına Ne İyi Gelir?

Sıklıkla bacak bölgesinde görülen bir sorun olan kramp tedavisi için egzersizlere başvurmak hem anlık hem uzun vadeli faydalar sağlamaktadır.

Kramp için Esneme Hareketleri

Bir yatak ya da kanepe gibi düz zemine uzanıp bacaklarınızı gergin hissettiğiniz son noktaya kadar uzatın. Sonrasında gövdenizi kaldırıp ayak parmaklarınızı çekebildiğiniz kadar kendinize ellerinizden yardım alarak çekin ve bileğinizi hafifçe yukarı kaldırın. Bu şekilde 30 saniye bekleyerek ayaklarda germe yapın.

Bir diğer germe yöntemi de baskı vererek gerçekleştirilmektedir. Bunun için ayakta iken yüzünüzü duvara dönün ve ayak tabanını duvara yaslayın. Ellerinizi de duvara dayayıp tıpkı duvarda şınav çeker gibi dirseklerinizi bükün. Duvara mümkün olduğunca çok yaslanarak ayaklarınızdaki baskıyı arttırın ve yine 30 saniye bekleyin.

Kramp için Yürüme

Kramp girdiği takdirde kendinize dikkat ederek yatmakta olduğunuz yerden kalkın ve tüm ağırlığınızı kramp giren tarafın ayağına verin. Sonrasında aynı bu şekilde yürümeye başlayın.

Dolaşımın hızlanmasını sağlayan bu yönteme ek olarak parmak ucunda yürümeye çalışabilir, bu sayede parmak uçlarına yansıyan acıları azaltabilirsiniz.

Gün içinde çıplak ayakla bir sandalyeden destek alarak parmak ucunda yükselip geri inerek tekrarlı hareket yapmak da uzun vadede krampları engelleyecektir.

Kramp için Masaj

Kramp girmesi halinde ağrılı bölgeye parmak uçlarını kullanarak masaj yapmak en etkili kramp tedavisi yöntemlerinden biridir.

Bir sandalyeye oturup kram giren bacağı diğerinin üzerine atın ve ağrının olduğu kısma parmak uçlarıyla hafif basınç vererek dairesel hareketler uygulayın.

Masaj öncesinde sıcak su torbası koyup 15 dakika beklemek de oldukça etkili bir tedavi şekli olacak ve acılarınızı büyük ölçüde hafifletecektir.

Kas Krampları Nasıl Önlenir?

Kas krampları için bitkisel tedavi yöntemlerini deneyerek herhangi bir rahatsızlıktan ileri gelen bu durum karşısında önlem alabilirsiniz.

Kramp için At Kestanesi

Kılcal damarların dolum kapasitesini artırmakta olan bu bitki aktarlarda satılmakla birlikte ister krem, ister kapsül formunda kullanılabilir.

Kramp için Su İçmek

Fazla terleten ve yorulmalara yol açan sporlar krampların sıklıkla yaşandığı durumlar olup, bu türde sporların yapıldığı zamanlara ek olarak fiziksel aktivitenin yoğun olduğu ya da havanın terletecek derecede sıcak olduğu günlerde su tüketimine ekstra özen gösterilmelidir. Günde en az 2 litre su içilmesi gerekmekle birlikte bahsedilen zamanlarda bu rakam 3 litreye çıkarılabilir.

Kramp için Meyve

Yoğun mineral desteği sağlamasıyla meyvelerin hastalıkları yenmedeki yadsınamaz rolü, potasyum eksikliğinden kaynaklanan kramplar için de kullanabilir. Düzenli muz ve kivi tüketmek gerekli potasyum takviyesi almak için ilaca başvurma gereğinden sizleri kurtaracaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu