
Karpal tünel sendromu nedir?
Karpal tünel sendromunu açıklamadan öncesinde el ve el bileği yapısı hakkında biraz bilgilenmemiz faydalı olacaktır. El bileğinin iç kısmında yer alan ve karpal tünel adı verilen yapı, içerisinde elin fonksiyonlarını kontrol eden birtakım önemli yapılar barındırır. Bilekte bulunan bu kanal içerisinde yer alan median sinir ise el üzerinde geniş bir kısmın duyularından ve hareketlerinden sorumludur. Karpal tünel içerisinde bulunan ve el bileğinin bükülme-kıvrılma hareketinden sorumlu olan fleksör kaslar adı verilen bir grup kasın tendonları ise median siniri çevrelemektedir.
El bileğinin yanlış pozisyonda uzun süreli kullanımda bu tendonlar median sinirde sıkışmaya yol açmakta ve neticesinde karpal tünel sendromu adı verdiğimiz rahatsızlık meydana gelmektedir.
Çoğunlukla orta yaşlı ev hanımlarında gördüğümüz karpal tünel sendromunun yaygın olarak görüldüğü diğer bir grup ise bilgisayarı iş hayatında aktif kullanan kişilerdir.
Karpal tünel sendromunun belirtileri neler?
Karpal tünel sendromu belirtileri kişiden kişiye bazı değişiklikler göstermektedir. Hastalardan duyulan en yaygın şikayetler sabah saatlerinde artan uyuşma ve el bileği ağrısı ile uyanmadır. Genelde bu rahatsızlığı yaşayan kişiler gün içerisinde ilerleyen saatlerde ağrı ve uyuşması kendiliğinden geçtiği için doktora başvurmayı düşünmezler. Ancak durumun ilerlemesi ile birlikte ellerde şişlik meydana gelir. Daha sonraki aylarda sabah başlayan ağrıya gece uykusundan uyandıran ağrılar da eşlik etmeye başlayabilir.
Genellikle el ve çevresine lokalize olan bu ağrı elleri ovmayla ya da hafif sallama ile azalır. Ancak tedavi edilmediği takdirde ağrının kolun hem ön hem iç kısmına, hatta omza yayıldığı görülmektedir. Bir diğer bulgu ise hastaların şikâyetlerinin havaların ısınması ile birlikte azalırken, kış aylarına geldikçe artıyor olmasıdır.
Zamanla iğne gibi küçük nesneleri kavramakta zorlanan kişi, ağrılarının etkisi ile avuç içi kısmının da kontrolünü kaybetmeye başlar. Birçok kişi seneleri bulan bu sürecin ancak sonunda doktora danışmakta ve ne yazık ki ertelenen durumlarda sonuçlar daha şiddetli şekilde hastayı etkilemektedir.
Karpal tünel sendromu neden olur?
Her ne kadar kas ve kemik gücü genetik faktörler ile ilişkilendirilse de karpal tünel sendromu nedenleri için direkt genetik demek doğru olmaz. Genellikle over use yani aşırı kullanıma bağlı gelişen bir rahatsızlık olan karpal tünel sendromunda en yaygın ikinci tip ise idiopatik yani herhangi kesin bir nedeni bulunmayan rahatsızlık tipidir. Üçüncü olarak diğer rahatsızlıklara bağlı olarak gelişen karpal tünelin nedenleri gebelik, guatr, romatoid artrit, diyabet gibi metabolik değişimlere yol açan hastalıklardan bir ya da birkaçı olabilir.
Sorunun tam olarak nedenini bulmaya yönelik çalışmalar devam etmektedir. Mekanizma netleşmemiş olsa da şikayetlerin ortaya çıkışını, el bileğinde biriken fazla su yani ödemin bu bölgede bulunan yapılarda mikro boyutta hasara yol açmasının tetiklediği bilinmektedir. Ayrıca boyun çevresindeki anatomik bozuklukların ve bilgisayar faresini kullanmak gibi ardı ardına aynı hareketi devam ettirmenin de nedenler arasında yer aldığı söylenebilir.
Karpal tünel sendromundan korunmanın yolları
Mesleği gereği birçok kişi el ve el bileğini yeterince koruyamıyor olsa da şikayetleri azaltmak ve karpal tünel sendromundan korunmak için uzmanlarca tavsiye edilen ipuçları bulunuyor.
Öncelikle gün içerisinde el bileği bükük bir şekilde tutmaktan kaçınmalı, gerekirse bu hareketi kısıtlayan ortopedik medikal ürünlerden destek alınmalı. Elbette yalnızca iş yaşamında değil, ev işlerinde de bileklerin zorlanmamasına özen gösterilmelidir.
Ağrı şikayeti olan kişilerde hareketten kaçınma ve sürekli istirahat gerektiği düşüncesi yaygın olsa da tam tersi bu bölgelerde hafif şiddetli egzersizler ve zorlamadan kaçınarak yapılan hareketler fayda sağlayacaktır. Çünkü karpal tünel sendromu egzersizleri zamanla körelen küçük el kaslarının gücünü korumanızı sağlayacaktır.
Karpal tünel sendromu tanısı nasıl konur?
Tanısı elektromiyografik inceleme ile konan bu rahatsızlıkta tuzak nöropatinin geliştiği bölgede sinirlerin elektrik iletimi zayıflamıştır. Noktasal iletimdeki zayıflama elin daha uç kısımlarına doğru ilerlemektedir. Yani bu muayene tarzı yalnızca doktor tarafından şikayetinize tanı konması için değil, hastalığının seyrinin takibi için de önemli ve objektif bulgular verir.
Karpal tünel sendromu nasıl tedavi edilir?
Tanının erken dönemlerinde karpal tünel sendromu fizik tedavi ile büyük ölçüde giderilebilen bir rahatsızlıktır. Kişiye uygun gece atelleri, bölgesel enjeksiyonlar, enflamasyonu önleyen birtakım cihazlar ya da sıcak uygulamalar ile şikayetler azalmaktadır. Ancak ağrının ilerlediği ve deformasyonun geri dönüşümsüz bir hal aldığı durumlarda ne yazık ki karpal tünel sendromu tedavisi cerrahi müdahale gerektirmektedir. Lokal anestezi altında ve yaklaşık 20 dakika içerisinde yapılan bu işlem şikayetlerin anında son bulmasını sağlayabilmekte, ilerleyen tıbbi teknoloji sayesinde yan etki görülmeksizin olumlu ve kesin sonuç verilebilmektedir.