
Karaciğer Yağlanmasına Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Toksik maddeleri temizleme ve alınan besinleri enerjiye dönüştürmek şeklinde iki temel görevi bulunan karaciğerin vücudun işleyişi açısından hayati bir önemi vardır. Bu fonksiyonların yerine getirilmesi esnasında karaciğerde minimal boyutta bir yağlanma gerçekleşmesi normaldir. Ancak yağ oranının %5 ila 10 arasındaki bir oranda artış göstermesi ciddi komplikasyonlar yaratan ve karaciğer yağlanması olarak adlandırdığımız duruma yol açar. Siz de önleminizi almak adına karaciğer yağlanmasının nedenleri hakkında detaylı bilgileri aşağıda yer alan yazımızda bulabilirsiniz.
Karaciğer Yağlanması Nedir?
Karaciğerde ve çevresinde bulunan hücrelerde anormal seviyelerde yağ depolanmasına karaciğer yağlanması denmekte olup, bu rahatsızlığa yakalanma oranı 4 ila 5 kişide 1'dir. Yaygın şekilde görülmesine rağmen bu hastalığın yan etkileri kendisini hafife alınamayacak kadar ciddi bir sorun kılar.
Yağlanmaya ek olarak enfeksiyon varlığı, sirozu işaret eder ve bu durumda kişi hayati risk altında demektir. İlerleyen vakalarda görülen bu duruma gerek kalmadan yağlanmanın erken evrelerde ve acil olarak tedavi edilmesi gerekmektedir.
Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri Nelerdir?
Karaciğer yağlanması belirtileri oldukça belirgin bir şekilde kendini gösterebileceği gibi, özellikle ilk etapta sinsi bir şekilde belirti vermeden de ilerleyebilmektedir. Karaciğer yağlanmasındaki artış ilerledikçe kendini şu şekillerde gösterebilmektedir:
- Midede şişkinlik
- Midede bulantı
- Halsizlik ve bitkinlik
- İstemsiz kilo verme
- Baş ağrısı
- Ciltte kızarıklıklar
- Gözlerde kanlanma ve sararma
- Konsantrasyon kaybı
- Vücutta artan sıcaklık hissi
- Hemoroid
Bu belirtilerden birkaçını aynı dönemde taşımanız halinde doktorunuza danışarak erken teşhis için harekete geçmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir?
Karaciğer yağlanması nedenleri genel olarak yanlış alışkanlıklardan ileri gelen etmenlerdir. Temelinde aşırı karbonhidratlı beslenme, sigara ve alkolün neden olduğu bu durum birçok farklı etmenin bir araya gelerek oluşturduğu bir tablodur.
Aşırı alkol tüketmek, siroz da olduğu gibi karaciğer yağlanması sebepleri arasında da belirgin şekilde negatif etkiye sahiptir. Alkol tüketimi, karaciğerde sentezlenen ve depolanan yağ hücreleri üzerinde direkt etkiye sahiptir.
İnsülin direnci gelişen kişilerde yanlış beslenme alışkanlıklarının devam etmesi halinde vücut insülin hormonuna karşı gün geçtikçe daha çok karşı koyar ve haliyle kana karışması amacıyla vücut daha çok insülin salgılar. Bu durum karaciğerde yağlanmaya yol açan bir diğer etmen olup, insülin direncinin beslenmeyle kendini gösterebilen genetik bir sorun olduğu bilinmelidir.
Kilo, halk arasında karaciğer yağlanmasının tek nedeni sayılsa da aslında her fazla kilo sorunu olan kişinin karaciğerde yağlanma yaşadığını ifade etmek oldukça yanlış olacaktır. Yine de obezite bireylerin %70'inde karaciğer yağlanması görülmesi bir tesadüf sayılamaz ve fazla gelen yağ hücrelerinin karaciğer çevresinde depolanmasına dikkat çekilir.
Karaciğer yağlanması neden olur sorusunun diğer yanıtları kısaca şu şekildedir:
- Hareketlilikten uzak yaşam
- Hazır ve rafine yiyecekleri fazla tüketmek
- Kortizon benzeri hormon kaynaklı ilaçlar
- Şok diyet yapmanın zararları ve buna bağlı gelişen ani kilo kaybı
- İlerleyen yaş
- Hipertansiyon
- Gebelik
- Aşırı A vitamini alma
- Diyabet ve hormonal rahatsızlıklar
- Mikroorganizmalar
- Aşırı yağlı ya da kalorili beslenme
- Genetik faktörler
Bu nedenler göz önünde bulundurularak olası bir sorunla karşılaşmamak adına olabildiğince erken yaşamsal alışkanlıklar modifiye edilmeli, özellikle hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları olanların sağlıklı yaşam kuralları konusunda daha temkinli olmaya özen göstermesi gerekmektedir.
Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir? yazımız sayesinde karaciğer yağlanması için çözüm önerileri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.