
Herkesin Bilmesi Gereken Kanserojen Maddeler
Muhtemelen şimdiye kadar pek çok kez haberlerde, gazetelerde ya da internette kanserojen kelimesine denk geldiniz ve günlük hayatınızda ne gibi etkileri olduğunu merak ediyorsunuz. Kanserojen, basitçe kansere yol açabilen şeylere verilen isimdir. Bu havadaki bir bileşen, kullandığınız bir ürün ya da yiyecek-içeceklerdeki bir kimyasal olabilir.
Aynı zamanda kanserojene maruz kalmanız doğrudan kanser olacağınız anlamına gelmez. Bu hastalığa yakalanma riskiniz pek çok şeye bağlıdır. Kanserojene ne kadar maruz kaldığınız kadar, genetik yapınız da kanser hastalığında önemli rol oynar. Buna rağmen günlük hayatımızda hepimizin kanserojen maddeleri bilmesi ve ona göre önlem alması gerekiyor. Peki en bilinen kanserojen maddeler nelerdir?
En Yaygın Kanserojen Maddeler
Tütün
Sizin içip içmemeniz önemli değil çünkü başka birinin içtiği sigaranın dumanını solumak dahi sağlıksız. Tütünde yer alan en az 70 kimyasal maddenin kansere yol açtığı ve DNA’ya zarar verdiği artık bilinen bir gerçek.
Diğer yandan tütün çiğnemek daha zararsız gözükse de, aslında bu şekilde de kansere yol açabiliyor. Dolayısıyla bir an önce doktorunuzla konuşun ve bırakma yollarını aramaya başlayın.
Radon Gazı
Bu gaz doğada az miktarda yer alır ve bulunduğu yerde zararsızdır. Fakat iç mekanlara girer ve solursanız akciğer çeperlerinize zarar verme riski vardır. Sigara içmeyen kişiler için bir numaralı akciğer kanseri sebebi radon gazı olurken, onu göremez ya da soluyamazsınız fakat özel testlerle işyerlerindeki, evlerdeki radon miktarını tespit etmek mümkündür.
Asbest
Asbestteki ince ve güçlü lifler araba parçaları gibi belli ürünleri güçlendirmekte kullanılır. Buna rağmen bu lifler dağılır ve siz de içinize çekerseniz, akciğerlerinize dolarlar. Hem insanlar, hem de hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda asbestin kanserojen madde olduğu ortaya çıkarken, özellikle asbeste maruz kalınan işyerlerinde koruyucu maske kullanmak şarttır.
Formaldehit
Keresteden belli başlı kumaşlara kadar bu kimyasal madde pek çok ev ürününde kullanılmaktadır. Fakat hem insanlar, hem de fareler üzerinde yapılan deneylere göre formaldehit kansere yol açabiliyor.
Evinize ahşap herhangi bir ürün almadan önce içinde formaldehit olup olmadığına dikkat edin. Aynı zamanda evinizi her gün havalandırmaya özen gösterin.
Ultraviyole Işınlar
Araştırmalara göre ultraviyole (UV) ışınlar cildiniz tarafından emiliyor ve oradaki hücrelere zarar veiryor. Bu da özellikle cilt kanserine yol açıyor. Kirlilik ve iklim değişikliği bu ışınları daha güçlü hale getirirken, korunmak için güneş kremi kullanmalı, şapka ve gözlük takmalısınız. Tabii solaryum salonlarından da kaçın!
Alkol
Fazla alkol tüketimi başta karaciğer ve meme olmak üzere çeşitli kanser türlerini tetikler çünkü bira, şarap ve likör gibi içkiler üretilirken ortaya kanserojen kimyasallar çıkar. Uzmanlar kadınların günde 1, erkeklerin ise 2 bardaktan fazla alkol tüketmemesini öneriyor.
İşlenmiş Et
Sosis, salam, sucuk gibi marketlerde bulabildiğiniz et çeşitlerinin hepsi işlenmiş et sınıfına giriyor ve kolon kanseri olma riskinizi artırıyorlar. Uzmanlar bu görüşlerini kanıtlamak için 800’den fazla araştırma yaparken, sınırlarınızı kesinlikle belirlemek ve aşırıya kaçmamak zorundasınız.
Motor Egzosu
Kamyonlar, otobüsler, trenler ve hatta ülkemizi düşünürsek normal otomobillerin dahi pek çoğu dizel yakıtla çalışıyor. Dizel motorlarda yer alan egzos gazının akciğer kanserine ve diğer kanserlere yol açtığı düşünülüyor. Dolayısıyla mümkün olduğunca trafikten uzak durmaya çalışın.
Hava Kirliliği
Egzos gazları bir yana, dışarıdaki kirlenmiş hava da kansere yol açabilecek metal çözeltilerine sahip oluyor. Uzmanlar bu durumu kanıtlamak için ABD’de yaşayan 1.2 milyon insanı araştırdı ve bulgulara ulaştı.
Hava kirliliğinden kaçamazsınız fakat araba sürmek yerine yürüyerek ya da bisiklet sürerek kendi çapınızda katkı sağlayabilirsiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.