
Kangren Nedir? Türleri, Belirtileri Tedavi ve Korunma Yolları
Görülme sıklığının yüksek olmadığı fakat görüldüğünde ise ciddi sağlık problemlerine yol açabilen bir hastalıktır. Çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan kangren durumu yol açmış olduğu riskler sebebiyle bireyin genel sağlığını tehlikeye sokar. Beraberinde getirmiş olduğu riskler nedeniyle uzmanlar kangrenin önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve erken teşhisin ciddi şekilde hayat kurtardığının üzerinde durmaktadır.
Kangren Nedir?
Kangren; Birbirinden farklı sebebi bulunabilen, vücudun kan akışının düzeninde azalma ve damarların tıkanmasıyla meydana gelen hayati bir hastalıktır. Kangrenin temelinde yatan en olumsuz tarafı ise mutlaka duruma erken müdahalenin şart olmasıdır. Erken müdahale sayesinde birey kangren sorunundan tamamen kurtulabilme şansını elinde tutar.
Kangren Türleri
Kangren türleri kendi içerisinde 3 türe ayrılmaktadır. Bunlar; Kuru kangren, yaş kangren ve gazlı kangren olarak adlandırılmaktadır.
Kuru Kangren; Kapkara bir renk alan doku kuruyarak mumya halini alır. Bu tür kangrenin oluşum nedeni atardamarın tıkanması olarak gösterilmektedir. Hastalıklı olan alan çok net bir şekilde sağlıklı alandan ayırt edilebilmektedir. Ayırt edilmeyi sağlayan hatta ise demarkasyon hattı ya da atılma çizgisi adı verilmektedir.
Yaş Kangren; Beslenmenin ve damarsal ağın çok sağlam olmadığı dokularda herhangi bir hasar meydana geldiği zaman alanın mikrop kapması veya kuru kangrenin enfekte olmasıyla ortaya çıkar. Bu durum sıklıkla şeker hastalığında ortaya çıkar. İlgili enfeksiyon çok hızlı bir biçimde ilerlediği için kangrenli alan sağlam özellikteki dokuları da ele geçirerek önce kızarıklık ardından da su dolu kabarcıkların meydana gelmesine neden olur. Hastalıklı dokunun kana geçmesi sonucunda da hasta septik şoka girer. Kangren özellikle kol, bacak gibi uzuvlarda çok sık görülebildiği gibi ince bağırsak, apandist gibi organların üzerinde de görülmektedir.
Gazlı Kangren; Ciddi boyutlarda kas tabakasını etkisi altına alan bu kangren türü yaraların özellikle de oksijensiz kalan bölümlerinde bakterilerin bulaşmasıyla meydana gelir. Gazlı kangren durumuna erken müdahale edilmediği taktirde bu hastalık kesinlikle ölümle sonuçlanır. Bu kangren türünde clostridium perfringens bakterisi çok etkilidir.
Gazlı kangrende, kangrenli doku gazla gerilir. En ciddi belirtisi ise kasın üzerinde yer alan zarın alt kısmında toplanan aşırı gerilme ve bununla beraber gelen ağrı belirtisidir.
Belirtileri
- Atardamar kaynaklı hastalığı bulunan bireylerde kangren görülebilir.
- Hafif iltihaplı olan kangren durumlarında deri üzerinde kızarıklık haricinde parlkak bir görüntü ortaya çıkar,
- Bu doku üzerine bastırıldığı anda beyazlaşma dikkati çeker,
- Deri bölgesi kızarmayı takiben, beyazlaşma, morarma ve siyahlaşma olarak renk tonlarını takip ederek doku nekrozu meydana gelir.
- Bölgesel ağrı durumu bulunur.
- Bağışıklık sisteminde azalma ve kan testlerinde iltihap oranının arttığı gözlemlenir.
Nedenleri
- Damar sertliğinden kaynaklı meydana gelen bölgesel damar tıkanıklıkları,
- Kalp-kan dolaşımı esnasında vücuda gönderilen kan pıhtısından kaynaklı,
- Şeker hastalığ( diyabet); atar damarda meydana getirmiş olduğu beslenememe durumu,
- Sempatik sinir sisteminde görülen bir rahatsızlık olan Raynaud hastalığı,
- Çavdar ekmeği tüketimi kaynaklı görülen ergot kanseri nedenli,
- Kemiklerde kırılmalar ve darbeler, çevresindeki damarların besleme görevinde aksaklıklara yol açabilir,
- Soğuk kaynaklı dokuların beslenememesine bağlı olarak,
- İatrojenik kangren,
Tedavisi
kangren durumunun tedavisi, kangrenin türüne ve boyutuna göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin enfeksiyondan kaynaklı olan kangrenlerde antibiyotik kullanımı ya da mikrop kırıcı madde kullanımı ile kangren serumları yer alır.
Süt çocuklarında görülen kangren durumlarında ise seçilecek olan prosedür içerisinde antibiyotik tedavisi, elektrolit tedavisi işe su dengesi doğru bir düzenleme ile adım adım takip edilir. Bu hastalığın tedavisinde duruma göre kortizon tedavisi de uygulanmaktadır.
Dokuların canlılığını yitirmiş olan kısımları uygun cerrahi yöntemler kullanılarak vücuttan uzaklaştırılır.
Tedavisinde asıl önemli olan vakit kaybetmeden doktora gidilmesi ve durumun en kısa sürede çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Çünkü kangren zaman kaybetme lüksünün olmadığı bir hastalık olduğundan, hastanın hayatını riske sokmaktadır.
Koruma Yolları
Bölgesel olarak renk değişiklikleri, üşüme durumu olan bir birey çok ciddi bir risk geçirmediğini düşünse dahi mutlaka doktora gidilmelidir. Yıllık kontroller detaylı bir şekilde yapılmalı ve sonuçları dikkate alınmalıdır.
Şeker hastalığı, mikrop kapma, kalp-damar sağlığı için kontroller yapılmalıdır. Sağlıklı beslenme düzeni uygulanmalıdır. Fast-food benzeri yiyecekler kalp damar hastalıklarına sebep olup, durumun kangrenleşmesine yol açmaktadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.