
Kalsiyum eksikliği (Hipokalsemi), kan kalsiyum seviyesinin referans değerinin altında olmasıyla görülen ve ciddi belirtiler gösteren bir durumdur. İnsan vücudunda bulunması gereken kalsiyum düzeyi yaş aralıklarına göre farklılık göstermektedir.
12-18 yaş : 8.4-10.2 mg/dL
18-60 yaş : 8.6-10.0 mg/dL
60-90 yaş : 8.8-10.2 mg/dL
90 yaş ve üzeri: 8.2-9.6 mg/dL
Kalsiyum vücut içerisinde birden fazla biyokimyasal olayı düzenlemektedir. Kas-sinir uyarımı, kan pıhtılaşması, enzim tepkimeleri, hormon salınımı, kemik mineralizasyonu başta olmak üzere çok sayıda biyokimyasal olay içerisinde yer almaktadır.
Kalsiyum mineralinin düzenlenmesinde 3 hormon doğrudan etkilidir. Bunlar; Parathormon, kalsitonin ve kalsitriol hormonlarıdır.
Bu nedenle kalsiyum seviyesinde görülen düşmeler yaşamı tehdit edici bozukluklara yol açmaktadır. Bunların en başında ise; düşük tansiyon(hipotansiyon), kalp yetmezliği ve bradikardi gibi kalp-damar hastalıkları gelmektedir.
Kalsiyum içeren besinler
Süt ve süt ürünleri
Roka, tere, karalahana, tofu, bamya, brokoli, ıspanak, sarımsak, bamya, kuş konmaz, barbunya, kuru fasulye
Deniz ürünleri
Badem, yer fıstığı, susam, keçi boynuzu, kuru nane, haşhaş tohumu
Ananas, portakal, incir, kayısı,
Kalsiyum eksikliği tedavi yöntemleri nelerdir?
Kalsiyum eksikliğinde izlenecek tedavi yöntemi, durumun şiddetine göre farklılık göstermektedir. Bu aşamada uzman doktor tarafından istenen tahlillerin sonucuna göre durumun ciddiyetini ortaya çıkar. Sonuçlara göre de uygun tedavi prosedürü hayata geçirilmektedir.
Bu tedavi prosedürleri içerisinde, ilaç tedavisi ve diyet düzenlenmesi yer almaktadır.
Hipokalsemi tedavisinde doktorun alınmasını istediği kalsiyum miktarına uygun hareket etmek ve kontrollere gitmek büyük bir önem arz etmektedir. Çünkü fazla alınan kalsiyum başta böbrek hastalıkları, kalp hastalıkları gibi ciddi problemlere yol açabilmektedir.