Haber

Paniğe Gerek Yok: Adım Adım Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Kalp masajının aniden gerekmesi halinde konuya hakim olmadığınız için paniğe kapılabilirsiniz. Ancak acil bir müdahale sayesinde bir hayat kurtarabilir ve bu durumda sorumlu tek kişi olabilirsiniz. Nefesin ve kalp atışının durması halinde kalp masajı yapmak için konuyla ilgili detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Kalp Masajı Neden Yapılır?

Kişinin travmatik durumlar karşısında nefes alamaması ve kalbinin durması halinde kişi ölümcül bir risk altına girer. Olabildiğince hızlı yapılması gereken müdahale yaralanan kişi için hem hayatını devam ettirme hem de felç gibi ciddi tabloların önlenmesi için tek çaredir.

Kalp masajı nasıl yapılır sorusu önemini tam bu noktada göstermekte, herhangi bir acil durumda soğukkanlılığı koruyarak sorumluluğu alabilecek bilgiye sahip olmak herkes için beklenmedik şekilde gerekli olabilmektedir.

Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Çeşitli nedenlerle kalbi çalışmayı bırakan kişiye kalp masajı uygulamak için adım adım ilerlemek gerekmektedir.

  • Öncelikle kalp masajı yapılacak kişinin bilinç durumu kontrol edilmelidir. Kalp masajı kimlere yapılmaz sorusunun yanıtı bu ilk aşamada saklı olup bilinci kontrol etmek için kişinin omzuna dokunmak yeterli olmakta ve bilinç kapalıysa mümkün olan en hızlı şekilde 112’yi aramak gerekmektedir.
  • Yaralı kişinin giysilerini açmak suretiyle boyun ve göğüs kısmı açılır. Kişinin ağzında herhangi bir nesne olup olmadığı kontrol edilmeli, bunun için ağzı açılmalı ancak bu esnada başını hareket ettirmemeye özen gösterilmelidir. Herhangi bir cismin ağızda olması halinde peçete yardımıyla cisim nazikçe dışarı çıkarılır.
  • Kişiyi güvenliği sağladıktan sonra tekrar hayata getirmek için müdahale başlar. Öncelikle solunumu geri kazanması adına bir elimizin iki parmağı yaralı kişinin çene bölgesine, diğer eli ise alın bölgesine yerleştirilmeli ve 10 saniye boyunca kaç kere göğüs kafesinin şiştiği sayılarak soluk sayısı takip edilmelidir.
  • Herhangi bir soluk alışverişinin gözlemlenmediği durumda yaralı kişinin göğsü üzerine elimizi yerleştirerek ve kulağımızı burnuna yaklaştırarak soluk alışverişi sayısından emin olunmalıdır.
  • Kalp masajı ne zaman yapılır sorusunun yanıtı tam bu esnada devreye girmekle verilmekte, kişi eğer hiçbir şekilde soluk alıp vermiyorsa kalp masajına başlanmalıdır. Bunun için göğüs kafesinin alt ve üst kemikleri tespit edildikten sonra alt kısmın orta bölgesine bir elin içteki çıkık kısmı yerleştirilir. Diğer el de bu elin üzerine konarak iki el birbirine kenetlenir.
  • Dirsekleri bükmeden ve göğüs kafesine dik bir şekilde parmakların göğse teması olmaksızın durulur. Bu pozisyon sağlandıktan sonra kalp masajı sayısı 1 dakikada 100 bası olacak şekilde göğüsten 5 cm. içeri girecek şekilde basınç uygulanır. Tıbbi yardım sağlanana kadar devam etmesi gereken bu işlem sayesinde kişiye acil ekibi müdahale edene kadar hayatta kalması sağlanacaktır.
  • Acil olarak müdahale edilmeyen yani kalbi durmasına rağmen masajla hayata kazandırılmayan kişi 3 dakika içerisinde beyin hasarına uğramakla birlikte 12 dakika içerisinde tamamen hayatını kaybedecektir. Ancak kalp masajı ile yaklaşık 20 dakika daha kazanan yaralı için ambulans gelene kadar hasar görmeden hayatta kalmak mümkün olacaktır.

Bir diğer müdahale gerektiren acil durum olan bayılma hakkında bilgi almak için Bayılma Neden Olur? Ne Kadar Sürer? Ne Yapmak Gerekir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu