
Kalp Krizini Önceden Fark Etmek Mümkün Mü?
Kalp krizi, içerisinde bulunduğumuz yüzyılda giderek artan hayatı riske sokan ciddi bir problemdir. Belirtilerinin çok belirgin ya da sinsi bir şekilde gösterdiği kalp krizi hakkında mutlaka bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Çünkü ne zaman nerede kalp krizi geçiren birine denk gelebileceğinizin ya da sizin kalp krizi geçirmeyeceğinizin maalesef ki garantisi bulunmamaktadır. Bu nedenle bu konu hakkında bilgi sahibi olmak ve sağlıklı bir hata düzenine geçiş yapmak gerekir.
Kalp Krizi Nedir?
Kalp krizi, bu organı besleyen atardamarların kısa süre içerisinde tıkanmasına bağlı olarak, kas dokularının yeterince oksijen alamaması sonucunda kalp dokusunun değişen oranlarda hasara uğramasıdır. Kalbe gelen kan akımı atardamar adı verilen damarların sayesinde olmaktadır. Düzensiz beslenme ve düzensiz hayat tarzı benimseyen bireylerde, kolesterol ve yağ zamanla damar duvarlarında yığılarak plak adı verilen yapıları meydana getirir. Damar sertliği adını alan bu durum atardamarların zamanla daralmasına ve geçen kan miktarının da azalmasına sebep olur. Bunun dışında meydana gelen kan pıhtıları zaman içerisinde damarın tıkanmasına yol açar.
Eğer zamanında ve doğru şekilde müdahale edilip, tıkanan bu damar açılmazsa bir süre sonra kalp dokusu hasar görerek canlılığını yitirir. Bu kayıp ise zamanla kalbin, diğer organlara kan pompalama gücünü düşürür ve kalp yetmezliği meydana gelir.
Kalp Krizi Neden Olur?
Kalbi besleyen bu damarlardan bir tanesinin dahi ani bir biçimde tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan kalp krizi durumu, tıkanan damarın kalp dokusunu beslendiği bölgelerde kalp dokusunun eskisi gibi beslenmesine engel olmaktadır. Kalp dokusunun hücreleri zamanla canlılığını yitirir. Bunun sonucunda kalp dokularında meydana gelen ölüm, bireyin de hayatını kaybetmesine yol açabilir. Göğüste meydana gelen şiddetli ağrı durumu ile birlikte; mide bulantısı, kusma, terleme ile bazı kişilerde bayılma ve bilinç kaybı meydana getirir. Kalp ağrısı şikayeti kalp krizinin en belirgin bulgusu olsa da bazı kişilerde karnın üst bölgesinde mideye vuran şiddetli bir ağrı meydana getirebilir. Bu durumda meydana gelen bu şikayetlerin mideyle ilişkili olduğu düşünülerek önemsenmeyebilir. Özellikle yaşlı olan hastalarda kalp krizi durumu, nefes darlığı ile birlikte ortaya çıkabilir.
Kalp krizinin tanısını kesinleştiren laboratuar bulgularından en önemlisi hastanın kan tahlilinde artış gösteren CRP adı verilen proteindeki artıştır. CRP (C-reaktif protein), karaciğer hücreleri tarafından üretilip dolaşıma gönderilir. İnflamasyon, iltihaplanma ya da bakteri kaynaklı bir hastalıkta, romatizmal hastalıklarda ve çeşitli doku yıkımlarında kandaki CRP düzey artış gösterir. Kalp krizinde ise kalp dokusunu meydana getiren hücrelerde ölüm meydana geleceği için CRP proteininde artış gözlenir.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Tabi ki kalp krizi öncesinde belirtiler verir. Çünkü kalp krizinin ortaya çıkmasında belli durumların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu oluşum mekanizmaları da zamanla belirli oranlarda belirtiler verir. Ancak belirtilerin farkına varmak ve doktora gitmek bu aşamada çok önemlidir. Erken müdahale her hastalıkta olduğu gibi kalp sağlığı için de çok önemlidir. En sık gözlenen kalp krizi belirtileri ise şu şekildedir;
- Göğüs bölgesinde baskı ve göğüs ağrısı,
- Nefes alımında zorlanma, nefes darlığı,
- Kalp çarpıntısı,
- En ufak bir aktivitede kolay yorulma,
- Kalp krizi durumu,
- Ani ölümdür. Ancak kalp krizi her zaman bu belirtileri verecek diye bir kaide de yoktur. Bu nedenle düzenli bir hayat tarzı yürütmek ve yılda 1 kez detaylı doktor muayenesi olmak gerekmektedir.
Kalp Krizini Önceden Fark Etmek Mümkün Müdür?
Bazen tipik bir kalp ağrısı gerçekleşmeyebilir. Bu aşamada başka belirtilerin ışığında da teşhis konulabilmektedir. Örneğin; daha evvel olamayan tansiyon artışı kalbin zora girdiğini ifade etmektedir. Bu da kalp krizinin bir belirtisi olabilir. Hızla yorulma veya spor yapan kişinin eskisi gibi efor harcayamaması da kalp krizinin bir belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle ağrı belirtisi olmadan yan belirtiler bile kalp krizinden şüphe edilmesini gerektirir. Çünkü sessiz kalp krizi durumuyla karşı karşıya kalınabilmektedir.
[su_note note_color="#8c0017" text_color="#ffffff" radius="0"]Yazar Notu : Eğer ki kalp krizi belirtilerini yaşıyor ya da düzensiz bir hayat tarzına sahipseniz mutlaka doktor muayenesi olmanız gerekebilir. Çünkü kalp kriziyle her an karşı karşıya kalınabilmektedir.[/su_note]
[su_accordion][su_spoiler title="KAYNAKLAR" open="no" style="default" icon="plus" anchor="Kaynaklar" class=""]
- www.medikalakademi.com[/su_spoiler] [/su_accordion]
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.