1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

A+A-

Kalp krizini işaret eden en önemli bulgu şiddetli şekilde aniden ortaya çıkan ağrı duyusu; göğüs gölgesinde görülen baskı, yanma hissi ile sıkışma ile başlayıp ardından ise sol kola ve serçe parmağına doğru uzanan ve boyun bölgesine yayılan ağrı şeklinde ifade edilmektedir. Kalp krizi anında alında soğuk terler oluşur. Bazı durumlarda ise kalp krizi ani ve şiddetli belirtiler ile baş gösterdiği için tanı çok kolay bir şekilde konabilir. Fakat çok sayıda bireyde görülen bu ani rahatsızlık yavaş ve hafif seviyede bir ağrı ya da rahatsızlık duyusuyla ortaya çıkar, bu belirtilerin ne olduğu anlaşıldığındaysa maalesef hasta için içerisinde bulunulan durum için geç kalınmış olabilmektedir.

Kalp krizinde ağrı hareket etmekle eş zamanlı olarak artış gösterir, dinlenirken ağrı azalır fakat tamamen ortadan kalkmaz ve yarım saatten daha uzun süre devam eder. Ağrıyla beraber soğuk soğuk terlemenin yanı sıra en önemlisi de mide bulantısı görülebilir. Bazı kişilerde bahsedilen bu belirtiler çok gizli olarak meydana gelebilir. Özelikle de ileri yaşlı hastalar ile diyabet hastaları hiç ağrı duyusu fark etmeyebilir, yalnızca nefes darlığı ile soğuk şekilde terleme bulgularıyla kalp krizi geçirebilir. Hastaların bazılarındaysa mide ülseri ya da pankreatit ağrısıyla bu kalp krizi ağrısı birbirlerine karıştırılabilmektedir.Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Kriz esnasında Zaman Yönetimi

Kriz esnasında geçen her saniye çok önemli bir değere sahiptir. En kısa sürede krizi geçiren birey sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Hasta, asla yalnız başına hastaneye ulaşmaya ya da yürümeye, merdiven çıkmaya çalışmamalıdır. Bu tip aktivitelere devam etmek zaten oksijen sıkıntısı yaşayan kalbin, oksijen ihtiyacını daha çok artırmasına sebep olacaktır. Bu yüzden kriz durumunda bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu önlemler;

Kalp krizi belirtilerinin ortaya çıktığı hissedildiği andan itibaren, mutlaka bulunulan yere oturup sakinleşmeye çalışın ve dinlenin asla ayakta durmayın.

  1. Üzerinizde gömlek ya da kravat bulunuyorsa, gömleğin yaka kısmını ve de kravatı gevşetip rahatlamaya, ferahlamaya çalışın.
  2. Yanınızda mutlaka aspirin tablet bulundurun ve onu çiğneyin.
  3. Kriz anında tek başınaysanız, telefonunuzla en yakınınızı arayın veya ambulanstan yardımı talep edin.
  4. Burun deliklerinizin ikisini de kapatıp kuvvetli bir biçimde öksürmeye çalışın. Bu sayede, kan akışı artacaktır.
  5. Yanınızda ilk yardım hakkında tecrübesi bulunan biri varsa eğer krizle ilgili size yardımcı olacaktır. Fakat yanınızdaki kişi tecrübesiz ise size müdahale etmesine asla onay vermeyin ve acilen ambulans çağırmasını isteyin.
  6. Pencere ile kapıları açıp oksijen alın.
  7. Krize araba sürerken yakalandıysanız eğer aracı kenara çekip doğrudan yardım talebinde bulunun.

Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri İkinci bir kriz yaşamamak adına dikkat edilmesi gerekenler;

  • Sigara ya da puro, pipo benzeri bütün tütün ürünlerini bırakın. Daha önce kalp krizi geçiren kişinin bu ürünleri kullanmaya devam etmesi, sonra meydana gelebilecek olan kriz riskini minimum 2-3 misli arttırır.
  • Günlük hayatta daha hareketli olmaya dikkat edilmelidir. Düzenli egzersiz uygulamaları stres ve depresyonun düzeyini azaltacağı; sahip olunan kiloyu, kolesterolü ve de tansiyonu korumakta yardımcı olacağı dikkate alınmalıdır. olacaktır.
  • İlaçlar mutlaka doktor kontrolünde olacak şekilde düzenli olarak alınmalıdır.
  • Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.