Nedir?

Kakule Nedir? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Zencefilin faydaları saymakla bitmez. Kakule de zencefilgiller ailesine aittir. 3-4 metre uzunlukta olabilir ve yetiştiği yerler genellikle bataklığın olduğu bölgelerdir. Güneydoğu Asya ile Hindistan’da sıkça yetiştirilir. Bölge insanı kakuleyi şifa veren bitki olarak görmekte, yemeklerinde baharat olarak kullanmaktadır. Yemeklere hoş koku ve hoş bir tat vermektedir. Safran bitkisi ve vanilyadan sonra dünya üzerinde değerli olan bir bitkidir. Değerli olmasını, nadir bölgelerde yetişmesine ve yetiştirildiği yerlerde zahmetli işlemlerden geçmesine bağlanır.

Ülkemizde çok büyük baharatçılar ve aktarlar kakuleyi satmaktadır. Öğütülmemiş şekilde yani kabuklu olarak veya toz olarak iki şekilde bulmak mümkündür. Makbul olanı ise kabuklu olanıdır. Çünkü toz haline getirilmiş olanı zaman geçtikçe aromasını kaybedebilir. Kabuklu şekilde alınıp kendiniz bir şekilde (ezerek, bıçak ile küçük parçacıklar haline getirerek veya mutfak robotu yardımı ile) toz haline getirip kullanabilirsiniz. Yemeklerde baharat olarak veya çay olarak demleme şeklinde kullanılabilir.

Kakule Nedir?

Zencefilgillere ait, yeşil renge sahip, her yerde yetişmeyen, büyük yapraklı ve pahalı bir bitki türüdür. Bitkinin uzunluğu 3 ila 4 metre arasında gelişebilir, üzerindeki asıl kullanılan meyve ise kahverengi, sarı, kirli beyaz karışımı bir renktedir ve 1-2 mm büyüklüğünde olabilir. Tohumları baharat olarak kullanılır, bu tohumlar bitkinin yeşil kısmının içerisinde koyu kırmızı renkte bulunur, 3-4 mm kadardır. Bu tozlar öğütülerek baharat haline getirilir. Ayrıca yemeklerde, çaylarda ve kahvelerde sadece güzel koku vermesi amacı ile de kullanılabilir. Yemek olarak genelde baklagil ve balık türü yemeklerle birlikte kullanılır.

Kakule Kahvesi Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Kakule çayını hazırlamak için toz değil de direk olarak tohumları kullanabilirsiniz. 1 büyük kupa çay için 1 tatlı kaşığı kakule tohumu demlemek yeterli olacaktır. 10 ila 15 dakika bekledikten sonra çay hazır hale gelecektir.

Kakulenin Faydaları Nelerdir?

Güneydoğu Asya, Hindistan ve Arap ülkelerinde çok uzun bir süredir şifa olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bu ülkelerde yine yemeklerde baharat, çay-kahve ve aroma verici olarak kullanıldığı bilinmektedir. Kakulenin faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kanseri önlemede kullanıldığı bilinmektedir. Kanser hücrelerinin vücutta yayılmasını önleyici ve var olan kanser hücrelerinin azaltılmasında kullanılır.
  • İştah açıcı olarak kullanılır.
  • Bağırsakları düzenlemede yardımcıdır, hazmı kolaylaştırır, parazitleri temizler.
  • Gaz sorunu olan kişiler kullanabilir, mideye çok iyi gelir.
  • Dizanteri hastalığı olan kişilerde tedavi edici olarak kullanıldığı görülmüştür.
  • Soğuk günlerde boğazlarda oluşan tahrişe iyi gelir ve boğazı yumuşatır. Ayrıca astım, grip ve bronşit gibi hastalıkların daha çabuk iyileştirilmesine yardımcı olur.
  • İçerisindeki güzel aroma sayesinde ağız kokusunu gidermede bire birdir.
  • Afrodizyak etkisi nedeniyle cinselliğe de iyi geldiği bilinmektedir.

Kakulenin Yan Etkileri Nelerdir?

Bilinen yan etkisi olmamakla beraber her besinde olduğu gibi hamilelik belirtileri olan kişiler ve bebek emziren kadınlar kullanmadan doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca bağırsaklarında herhangi bir yara olduğunu bilen kişilerde tüketmeden önce doktor tavsiyesi almalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu