
Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Evin içerisinde maruz kaldığımız radyasyonu hem de iyi bilinen ve bakımı da oldukça kolay olan Kaktüs bitkisi hemen hemen hepimizin evinde var. Son dönemlerde daha da popüler hale gelmeye başlayan kaktüs bitkisinin bakımı hakkında her şey haberimizde sizi bekliyor.
Kaktüs, Herkesin bildiği üzere bir çöl bitkisi ve Zorlu şartlarda kolayca adapte olabiliyor. Kısacası evinde kalpte sürekli besleyenler bilir ki bakımı Orkide ya da Menekşe kadar zor değil. Tabii bakımı kolay diye onunla ilgili bilmemiz gereken şeyler de yok değil. Kaktüs bakımı nasıl yapılır tam olarak bilmemiz durumunda onun çürümesine neden olabiliriz.
Eğer Evinizdeki kaktüsün çürümesini istemiyorsanız mutlaka püf noktaları dikkat etmelisiniz. Eğer doğru bakımını yaparsanız kaktüslerin iz uzun yıllar boyunca sizinle birlikte kalabilirler uzayıp Serpilebilirler. Hadi daha fazla zaman kaybetmeyelim ve kaktüslerimiz çürümeden önce kaktüs bakımı nasıl olur gelin birlikte bakalım.
Kaktüs Bakımı Nasıl Olur?
Saksı içerisinde ya da küçük bir kabın içinde alıp eve getirdiğiniz kalp yüzünüzü önce uygun bir ortama koymamız gerekiyor. Tabii ki sadece uygun ortam seçimi ile bitmiyor partisi nasıl alacağınızı toprağı değişecek mi hepsini öğrenmeniz şart. O halde Hadi buyurun Kaktüs nasıl yetiştirilir adım attım bakalım.
Kaktüs İçin Doğru Saksı Seçimi
Eğer aldığınız karttan çıkarıp başka bir kaba koyacaksınız çok da büyük bir saksı tercih etmenizde yarar var. Özellikle drenaj da saksılar seçerek sulama sırasında kaktüsün zarar görmesini sağlayabilirsiniz. Çünkü bildiğiniz üzere kaktüs çok da Su seven bir bitki değil. Bu nedenle Suyun bu deliklerden aşağıya atması ve kaktüsün kökünü çürütmemesi gerekiyor.
Kaktüs İçin Doğru Toprak Seçimi
Kaktüsünüz büyüdükçe başka bir saksıya aktarmanız da yarar var. Bu nedenle toprağı da değiştirmeniz gerekiyor. Kaktüs yetiştiriciliği saksının en alt kısmına mutlaka Çakıl Taşları yerleştirin. Çakıl taşlarını kaktüsün köklerini suyun zarar vermemesi için koyacaksınız. Daha sonra kalın kum karışımı ve çiçek toprağından oluşan kaktüs toprağını satın alarak saksı boyunun yaklaşık üçte ikisini dolduracak şekilde toprağı yerleştirin. Burada dikkat etmeniz gereken ise toprağa çok fazla bastırmamak. Daha sonra elinize bir eldiven geçirerek kaktüsü toprağın içinde dikebilirsiniz. Yine kökünü çok fazla etmeyecek şekilde üzerine toprakla kapatıp bu şekilde bırakabilirsiniz. Diğer çiçeklerde bildiğiniz üzere saksı değişimi yapılır yapılmaz can suyu denilen su verilir ancak kaktüste bu sulama işlemi bir iki gün sonra yapılmalıdır.
Kaktüs Nasıl Sulanır?
Herkesin Merak ettiği sorulardan biri de Kaktüs nasıl sulanır? Suyu fazla çok sevmediğini başta da belirtmiştik bu nedenle sulama yapmadan önce mutlaka altındaki tavlanın boş olduğundan emin olmalısınız. Daha sonra parmağınızla kaktüsün toprağında kontrol edip iyice kurudu Ondan emin olduktan sonra bol su ile güzel bir şekilde sağlayabilirsiniz. Eğer toprağın üstü ve iç kısımlara sormamışsın sulama yapmanız gerekmez.
Kaktüs İçin Uygun Ortam Nedir?
Kaktüs bir çöl bitkisidir ve bu nedenle de bolca sıcağı sever. Mutlaka onu güneş olan yerlerde yetiştirmenin izle yarar var. Sadece öğle güneşinde doğrudan maruz kalmaması şartı ile balkonlarınız da ya da pencere pervazlarınızda kaktüs yetiştirebilirsiniz. Yaklaşık 40 derece sıcaklığa kadar dayanıklı olan kaktüs, sıcaklığın eksi 10 dereceye düşmesi durumunda yaşayamaz. Uygun ortam konusunda diğer bilmeniz gereken bir nokta ise nemli ortamları kaktüsler sevmez çürüyebilir.
Kaktüs Nasıl Gübrelenir?
Piyasada çiçek coşturucu olarak satılan özel ürünlerle kaktüsleri özellikle İlkbahar aylarında gibi belirleyebilirsiniz. Kesinlikle Hayvan gübresi ile kaktüsleri gübrelemenin. Kaktüs hayvan gübreleri nedeniyle yürüyebilir Hatta ölebilir.
Kaktüsün Çürümesi Nasıl Önlenir?
Kaktüs bakımı konusunda genel bilgileri sıraladık fakat hala bilmeniz gerekenler bitmedi. Eğer kaktüsün uzun çürümesini istemiyorsanız hiçbir zaman kesinlikle aşırı miktarda sulama yapmayın. Yukarıda saydığımız şeyler dışında aynı saksının içerisinde bulunan kaktüslerden birinin hastalanması durumunda onu diğerlerinden hemen ayırmanız da yarar var.
Kaktüs Çiçek Açar Mı?
Evinde kaktüs yetiştiren birçok kişinin Merak ettiği diğer bir konu ise kaktüs çiçek açar mı? Aslında kaktüsler çiçek açan bitkiler fakat bakımını doğru şekilde yapmak gerekiyor. Sadece birkaç tür çiçek açmayan Kaktüs bitkisi doğru koşullarda bakılırsa yılda en az bir kez çiçek açar. Fakat kaktüsün çiçekleri sadece bir - bir buçuk aylık bir dönemde kalır.
Kaktüs Nasıl Çoğaltılır?
Yukarıda saydığımız her şeye dikkat ederek haklısınız yetiştirdiyseniz, isterseniz onu çoğaltabilirsiniz. Kampüsü en kolay ve en bilinen yöntemi ile çoğaltmak isterseniz kökten ayırmamız gerekir. Daha zayıf ve yeni bir bitkinin zaman zaman kökten yukarıya doğru yükseldiğini görürsünüz. İşte bu kökü ana bitkiden ayırarak başka bir saksıya ekilebilir ve kaktüsünüzü çoğaltabilirsiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.