
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Toplumumuzda ne yazık ki yaygın bir sorun olarak özellikle genç nüfusu etkileyen işsizlik için pek çok kişinin aklındaki tek soru geçim kaynağının ne olacağıdır. Bu anlamda ekonomik bir destek olarak bilinen işsizlik maaşı başvurusu süreçle ilgili adımların ve kriterlerin neler olacağı hakkında kafalarda soru işaretleri yaratmaktadır. İşsiz maaşının nasıl alınabileceğini öğrenmek isteyenler için tüm bilgiler aşağıdaki yazımızda yer almaktadır.
İşsizlik Maaşı Almak için Şartlar Neler?
İşsizlik sigortası tarafından karşılanan işsizlik maaşı ödemelerinden yararlanmak için birtakım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. İşsizlik maaşı kimler alabilir sorusu konuya dair yaygın bir soru işareti olmakla birlikte, bu sürece dahil olmak için taşınması gereken dört temel kriter bulunmaktadır:
- Kişinin istifa ederek işinden ayrılmış olması işsizlik maaşı almasına engeldir. Kişinin önceki işiyle ilişkisinin kendi isteği dışında kesilmiş olması gerekmektedir.
- Kişinin işiyle alakalı bir yetersizliği bulunmamasına karşın, kendinden ileri gelen kusurları ve hatası haricindeki bir nedenden dolayı işiyle ilişiğinin kesilmiş olması gereklidir.
- İş sözleşmesinin feshedilmesinden önce gelen 120 gün içinde primi ödenerek ve sürekli olarak çalışmış olması gerekmektedir.
- Kişinin sözleşme feshi sonrasındaki 3 sene içinde minimum 600 gün için işsizlik sigortasına priminin ödenmiş olması gereklidir.
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşsizlik maaşı şartları taşıyan bireyler, sözleşmenin feshinden sonraki 30 gün içinde işsizlik maaşı alabilmek için gerekli yerlere başvuruda bulunmuş olmalıdır. İşsizlik maaşı başvurusu için İŞKUR şubelerine müracaat edilebileceği gibi online web sitesi üzerinden de başvuruyu tamamlamak mümkündür.
Eğer başvuru hastalık, afet gibi zaruri bağlayıcı durumlar nedeniyle 30 gün sınırını aşmışsa, başvuru yapmak için gecikmeye neden olan kadar süre kişinin hak sahipliği olan süreden düşülerek hesaplama yapılır.
İşsizlik Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Kişilere ödenecek olan işsizlik maaşının ne kadar süre ödenmesi gerektiği hesaplanırken kişinin sigortalı bir çalışan olduğu süre boyunca ödemiş olduğu sigorta primi baz alınır.
İşsizlik maaşı hesaplama tablosu kısaca şu şekildedir:
Sigortalı olarak 600 gün çalışan ve prim ödemesi yapmış olanlara 180 gün,
Sigortalı olarak 900 gün çalışan ve prim ödemesi yapmış olanlara 240 gün,
Sigortalı olarak 1080 gün çalışan ve prim ödemesi yapmış olanlara 300 gün
süreyle maaş ödemesi yapılır.
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Takip Edilir?
İşsizlik maaşına başvuru yaptıktan sonra sürecin takip edilmesi için İŞKUR'a ait online web sitesi ya da www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden sorgulama yapılabilmektedir.
Başvuru esnasında belirtmiş olduğunuz cep telefonu numarasına konuyla ilgili bilgilendirme mesajı da gelecektir.
Genel İşsizlik Sigortası (GİS) Nedir? GİS Başvuru Şartları Nelerdir? yazımızda konuya dair diğer detayları bulabilirsiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.