
2014 yılında Almanya’ da IOTA Vakfı tarafından başlatılan çalışmalar aslında bir kripto para oluşturma düşüncesine dayanmıyordu. Ancak sonucu itibariyle hacimsel olarak en güçlü ve aynı zamanda da en popüler ilk 5 kripto para arasında yerini aldı. IOTA (Internet of Things ) yani nesnelerin interneti olarak dilimize çevrilir. Bitcoin’ in yakaladığı devasa başarı ve ardında ki Blockhain teknolojisi, arkasından gelen diğer birçok kripto para ve giderek yükselerek devasa hale gelmiş bir hacimin söz konusu olmasına neden oldu. Hacmin yükselmesiyle birlikte yapılan işlemlerde doğal bir yükseliş gerçekleşti ve ortaya da bazı sorunlar çıkmaya başladı.
IOTA Nedir?
Özellikle küçük miktarlarda yapılan Blockhain sistemine dayanan kripto para transferleri için aracı ve minerlara ödenen komisyon ( bir tür işlem masrafı ) bazen transfer edilecek miktarın bile üzerine çıkabiliyordu. Bu durum sistemin yapısı ve doğasından kaynaklanıyor ve küçük miktarlardaki transferlerin yapılmasının önünde ciddi bir engel oluşturuyordu. Yanı sıra kullanıcıların artmasına paralel olarak ortaya çıkan aşırı yüklenmenin oluşturduğu transferler arasında ki yavaşlama da diğer bir sorun olarak ortaya çıkmıştı. IOTA tüm bu sorunların çözümü için yapılan bir araştırmayken, ortaya IOTA kripto parası çıktı. Dağıtılmış bir defter sistemi olarak açıklanan DAG yani Directed Acyclic Graph olarak bilinen Tangle isminde bir altyapıya dayanan IOTA, bu sayede BlockHain’in ardından, kripto para dünyasında ikinci bir devrim gerçekleştirdi diyebiliriz.
IOTA Sistemi nasıl çalışıyor
Sisteme bağlanan her cihaz hem bir kullanıcı ve hem de bir onaylayıcıdır. Ağ içerisinde herhangi bir işlem yapmak isteyen kullanıcının kendisinden önce gerçekleştirilmiş 2 işlemi onaylaması gerekiyor. Bu sayede oluşan ağda işlemleri yapan ve onaylayanlar doğrudan kullanıcılar oluyor ve Blockhain siteminde olduğu gibi araya girmesi gereken “ miner “ ve aracılar devreden çıkarılıyor. Elbette miner’ a ödenen komisyondan da kurtulmuş olan kullanıcı aynı zamanda tüm işlemlerini de çok hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirebiliyor.
Bitcoin gibi madencilik sistemi ve sunulan belirli miktarlarda arz olmayan IOTA’ da para arzı sabit olarak belirlenmiş durumda. Herhangi bir artış ve azalış söz konusu değil. Bunun yanında sistemin bir merkezinin olmaması ve olma ihtimalinin de bulunmaması projenin geleceğe bakan ve çok popüler bir dijital para olmasına önemli katkıda bulunuyor. Yapılan işlemleri sıfır ücretle gerçekleştiriyor olması nedeniyle, kripto para dünyasında köprü işlemler için öncelikli olarak tercih edilecek para olma konusunda şimdiden çok yol kat etmiş durumda.
[ilgiliicerik icerik_id=”11499″]
IOTA Nasıl Alınır?
Türkiye borsaları üzerinden IOTA alınamıyor. Bunun için yurtdışında faaliyet gösteren borsaların kullanılması gerekiyor. Bununla birlikte her kripto para borsası üzerinde IOTA yok. İyi bir araştırma yaparak güvenilirliğini kanıtlamış olan Binance gibi büyük borsalardan birini tercih ederek IOTA alım satım işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Binance’ nin bir diğer özelliği 2 Bitcoin’e yapılan işlemlerde hesap onayı istememesi.
IOTA Daha fazla Değerlenebilir mi?
Sahip oldukları avantajlarla sürekli büyük yatırımcıları kendisine çekmeye devam eden IOTA2 piyasaya arz edilmiş 2.7 milyar gibi bir sınırla sabitlenmiş durumda. Buna paralel olarak IOTA’ nın artan değeri toplam değer olarak 14 milyar dolar gibi bir hacimsel büyüklük söz konusu. IOTA’ da gerçekleşen artışlarda doğal olarak hacimsel bir büyüme de söz konusu oluyor. Örneğin on katı gibi bir değerlenme sonrası piyasada bulunan IOTA’ nın kontrol ettiği para 140 milyar Dolar haline gelecektir.
Bu durum ise IOTA’ nın nereye kadar değerlenebileceği konusunda yapılacak tahminlerde çok önemli bir değişken olarak kabul ediliyor ve uzmanların IOTA hakkında öngörülerini netleştiriyor. Bir başka şekilde söylersek, IOTA modüler bir sistem olmasının da avantajıyla, yeniliklere de açık, hızlı bir şekilde en popüler ilk 5 kripto para arasına girmesi tesadüf olmadığı gibi, Kripto para konusunda ki gelecekte de çok önemli roller üstlenmeye devam edeceği çok açık.
[ilgiliicerik icerik_id=”12072″]