
İnternetin Tarihçesi: İnterneti Kim İcat Etti?
Bugün hayatımızın her alanında olan internet artık bilgisayar ve akıllı telefonlardna öteye çıktı, arabalara, hatta beyaz eşyalara kadar girdi. Çok değil, belki 10 belki 20 yıl önce bugünleri hayal dahi edemezdik fakat internetin gelişimi durmuyor. Peki interneti kim icat etti?
Açıkçası bu soruya net bir yanıt vermek mümkün değil çünkü bugün bildiğimiz ve günlük olarak kullandığımız interneti tek bir kişi icat etmedi. Aşağıda internetin gelişimine ve yayılmasına katkıda bulunan farklı kişi ve dönüm noktalarını listeledik.
İnternetin Tarihçesi
Fikir Aşaması
İnternetin ilk fikri Leonard Kleinrock tarafından 31 Mayıs 1961’de yayınladığı bir makale ile ortaya atıldı. 1962 yılında ise J.C.R. Licklider IPTO’nun ilk müdürü oldu ve bu vizyonu geliştirdi. Ayrıca Licklider ile Kleinrock’un fikirlerinin yanı sıra Robert Taylord da daha sonra ARPANET adlı ağ fikrinin oluşmasına öncülük etti.
İnternetin İlk Ortaya Çıkışı
Bugün bildiğimiz şekliyle internet ilk olarak 1960’ların sonlarında Amerika’nın Kaliforniya şehrinde geliştirilmeye başlandı. 1968 yaz aylarında Network Working Group (NWG) ilk toplantısını yaparken, başkanlık görevini Elmer Shapiro üstlendi ve Steve Carr, Steve Crocker, Jeff Rulifson ve Ron Stoughton gibi isimler katıldı. Bu toplantıda insanların birbiriyle iletişim sorununun nasıl çözüleceği tartışıldı.
1968’in Aralık ayında SRI ile birlikte Elmer Shapiro bir rapor yayınladı ve sonrasında ortaya Interface Message Processor (IMP)’ı çıkardı.
İlk Mesaj ve Ağ Çöküşü
29 Ekim 1969 tarihinde, akşam 10.30’da ilk internet mesajı bilgisayar bilimleri profesörü Leonard Kleinrock’ın UCLA’daki labaratuvarından gönderildi. Bu internet üzerindeki ilk mesaj olarak kabul edilirken, LO olarak biliniyordu ve LOGIN anlamına gelmekteydi.
Buna rağmen SRI sistemi çökünce mesaj tamamlanamadı. Çökme probleminden kısa süre sonra düzeltildiğinde tekrar bilgisayara giriş yapılabildi. 1969 yılındaki bu ilk internet ağı ABD’nin çok ufak bir bölgesini kapsıyordu.
E-Posta ve TCP
1971 yılında Ray Tomlinson tarafından ilk ağ e-postası gönderildi. Bu bir ağ üzerinden diğer kullanıcılara mesaj göndermeyi sağlayan ilk mesajlaşma sistemi olarak kabul edildi.
1973 yılında Vinton Cerf ve Roberth Kahn tarafından TCP tekniği geliştirildi ve ilerleyen sene Yogen Dalal ve Carlsunshine’ın desteğiyle yayınlandı. Birçok insan Cerf ile Kahn’ı internetin ilk kurucuları olarak kabul etmektedir.
Modemin İcadı
1977 yılında Dennis Hayes ve Dale Heatherington tarafından 80-103A numaralı ilk modem yayınlandı. Bu modem ve ardından gelen ürünler ev kullanıcılarının internete bağlanması için popüler bir seçim haline geldi.
TCP/IP ve DNS
1978 yılında TCP artık TCP/IP oldu ve Danny Cohen, David Reed ile John Scoch buna destek oldu. TCP/IP’nin ortaya çıkışı daha sonrasında UDP’ye de önayak olurken, bugün hâlâ TCP/IP internet üzerindeki temel protokol.
1984 yılında ise Paul Mockapetris ile Jon Postel tarafından DNS ortaya çıkarıldı. Bu alan adı sistemiyle birlikte ilk internet domain ismi de symbolics.com oldu ve Massachusettsli bir bilgisayar firması tarafından kaydı 15 Mart 1985 tarihinde yapıldı.
HTML
1990 yılında CERN’de çalışan Tim Berners-Lee HTML’i geliştirdi ve bugünün internet dünyasına en büyük katkılardan birisini yaptı. İlk web sitesi olan info.cern.ch de yine Tim Berners-Lee tarafından CERN’de geliştirildi ve 6 Ağustos 1991’de resmen yayınlandı.
WWW Protokolü
6 Ağustos 1991’de Tim Berners-Lee ilk web sitesini yayınlayarak WWW protokolünü herkeese açtı ve bugün World Wide Web (WWW) herkes için internetin tanımı anlamına geliyor. Site ve sayfaları linklerle birbirine bağlayan WWW protokolü olmadan internet asla bu kadar popüler olamazdı.
Java ve JavaScript
Orijinalinde oak olarak bilinen Java programlama dili James Gosling ve Sn Microsystem’deki diğer çalışanlar tarafından 1995 yılında geliştirildi. Bugün Java hâlâ internet uygulamaları ve diğer yazılım programlarının üretilmesinde kullanılıyor.
JavaScript ise 1995 yılında Brendan Eich tarafından geliştirildi ve ilk adı LiveScript olarak biliniyordu. Netscape Navigator 2.0 ile yayınlanan LiveScript daha sonra JavaScript’e döndü.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.