Sağlık

İnsomnia Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Uyku rahatsızlığı ya da uyumama problemi şeklinde karşılık bulan insomnia, bireyin yaşam kalitesini ciddi olarak düşüren, daha büyük hastalıklara ortam hazırlayan önemli bir durumdur. Çoğunlukla kısa süreli olarak görülen uyamama durumu uzun zamana yayıldığı anda hemen uzmana muayene olunmalı ve durum ayrıntılı bir şekilde anlatılmalıdır. İnsomnia hastalığı bazı insanlarda ise daha hafif seyrederken, bazı insanlarda psikolojiyi bozacak biçimde ortaya çıkmaktadır.

İnsomnia Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Uyku insanoğlu için çok önemli ihtiyaçların başında gelmektedir. Sağlıklı bir hayata sahip olmak için bu kadar önemli bir ihtiyacın yeteri kadar tamamlanamadığı durumlarda yaşam kalitesi de olumsuz etkilenir. Uyku hastalığı şeklinde adlandırılan insomnia, bireyin uykuya dalma aşamasında sorun yaşama ve yeterli bir süre uyusa dahi yataktan yorgun kalkmasına sebep olan rahatsızlıktır. Uykusuzluk durumuyla ilgili olarak sorun yaşayan bireylerin uzun soluklu olarak uyumaları çokta mümkün değildir. Doğru ve kaliteli uyku uyunmamış bir gecenin sabah ise, sürekli yorgunluk halinin haricinde halsizlik gibi belirtileri beraberinde getirir.

İnsomnia rahatsızlığının iki türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki birincil insomniadır. Birincil insomnianın sebebi başka bir nedene bağlı olmadan ortaya çıkar. İkincil insomnia ise doğrudan görülmeyip dolaylı sebeplerin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

İnsomnia Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İnsomnia hastalığının sebepleri nelerdir

İnsan stresli ya da kaygılı olduğu zamanların gecesinde uyumakta zorluk çeker. Fakat bu durumun devamlılığı bireyin uyku düzeni ile uyku kalitesinin bozulmasına yol açarak uzun vadede uykusuzluk sorunu ile karşılaşmasına neden olabilir. Bu durumda insomnia hastalığına sebep olan nedenlerin içerisinde stres ilk sıraya yerleşmektedir. Sonrasında ise geçmişte geçirilmiş olan kanser hastalığı, depresyon ya da travma gibi oldukça ciddi hastalıklar da uykusuzluk sorununa yol açan nedenler arasında yer almaktadır. Madde bağımlılığı ya da düzenli olarak alınması gereken ilaçların hasta üzerinde gösterdiği yan etki de insomniaya yol açabilmektedir. Ayrıca bireyin yatmış olduğu yatağın konforsuz olması ve vücut üzerinde gösterdiği ağrı durumu da uykuya geçişte bireye zorluk çıkartmaktadır.

İnsomnia hastalığının belirtileri nelerdir?

ilk olarak görülen belirti, bireyin uykuya geçiş süresinin fazla sürmesidir. Bunun haricinde çok zor ve meşakkatli bir biçimde uyunan uykudan oldukça kısa sürede sonrasında uyanmak da bu duruma işaret etmektedir. Uykusunu tam alamamış bireyler, gün içerisinde sürekli olarak gerin ve sinirli davranışlar sergilerler. Ayrıca beyni ile bedeni dinlenememiş kişiler odaklanamama problemiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle iş, okul ya da sosyal hayat içerisinde devamlı olarak hata yapmaya meyillidirler. İnsomnianın görülen diğer belirtileri ise, mide-baş bölgesindeki ağrı durumudur.

İnsomnia Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İnsomnia Tedavisi

İnsomnia rahatsızlığı büyük ölçüde tedavisi olan bir hastalıktır. Bu hastalığı kısa süreli olarak gösteren bireylerin ciddi bir tedavi almasına gerek görülmemekle birlikte bu durumun şiddeti uzmanlar tarafından konmaktadır. Uykusuzluğa yol açan etkenler ortadan kaldırıldığı zaman bu bireyin uyku kalitesinde iyileşme görülmektedir. Fakat bu uyuyamama durumunun şiddetli şekilde yaşandığı hastaların kesinlikle doktor muayenesinden sonra, muayene sonucuna göre uygun görülen tedaviye uymaları gerekmektedir. Bu rahatsızlığa ait belirtileri bulunan bireylerin mutlaka uyku hastalıkları uzmanınca takibe alınması önem arz etmektedir.

İnsomniadan Korunma yolları

Uyuyamama rahatsızlığına yakalanmamak adına doktorların bireylere sunduğu önemli tavsiyelerinden bir tanesi, bireyin kendi metabolizmasına ve hayat düzenine uygun belirli ve düzenli bir uyku düzeni oluşturması gerektiğidir. Bu doğrultuda bireyin yapması gereken uyuma saatini ve uyanma saatini her gün mutlaka aynı saate denk getirmesidir. Bu sayede bireyin vücudu o saat aralığında uyuması gerektiğine şartlanacaktır.  Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise bireyin yatağı yalnızca uyumak için kullanması olacaktır. Yatak içerisindeyken tv izlemek, kitap okumak yani uyunması gereken saatlerde uyumanın dışında yapılan faaliyetler daha sonra uyumada sorun çıkartacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu