
Esnemenin ne tür bir eylem olduğu, esnedikten sonra kendinizde fark ettiğiniz bazı durumlar ve bizleri neden esnediğimize dair ufak da olsa bir fikir sahibi yapabilmektedir.
Her şeyden önce, esnemek eylemi sadece vücutta uyku bastırmasıyla meydana gelen bir eylem olmamaktadır. Hatta işin özünde esneme durumu, ağzı açarak derin bir nefes aldıktan sonra akciğerlerin havayla doldurulması durumudur. Bu durum bazen çok kısa, bazen de bir kaç saniye devam edecek uzunluklarda olabilmektedir. Esnemelerin devamında sıklıkla görülen olaylara ise göz yaşarması, burundan akıntı gelmesi, vücut olarak gerinme, gözyaşı akması ve sesli bir şekilde iç çekmeler olabilmektedir.
Esneme Hakkında Bazı Teoriler
Anne karnındaki bebekten yaş olarak en ileri yaşlı kişilere kadar herkes her an esneyebilir. Bu durum hayvanlar dünyasında da geçerlidir. Ancak burada merak edilen asıl soru neden sürekli esneyebiliyoruz sorusudur. Esneme konusuyla ilgili ortaya atılan başlıca teoriler şu şekilde olmaktadır.
En çok bahsedilen esneme teorisi; birey vücut olarak yorgun olduğunda, sıkılgan zaman geçirdiğinde ve karşısındaki veya çevresindeki biri esnediğinde esnemesi yönündedir. Bunlar en sık yönlenilen teoremler olsa da bu teoremleri bilimsel olarak ispatlayacak herhangi bir kanıt bulunamamıştır. Bilim insanları bu konuyla ilgili özel olarak yaptıkları araştırmalar neticesinde, vücutta esnerken oluşan bütün biyolojik tepkimeleri kontrol etmişler ancak esnemenin kendi kendine ortaya çıkmış bulunan bir solunum refleksi olduğuna karar kılmışlardır.
Esnemeyi Tetikleyen Diğer Faktörler
Esneme konusunda ortaya atılan bir diğer teorem de kişilerin stresli ve gerin olduğu süreçlerde esnemeye başlamalarıdır. Konsere çıkmadan önce sanatçıların sıklıkla esnediği, bir yarış öncesi sporcuların da aynı şekilde esneme durumuyla karşı karşıya kaldığı görülmektedir. Çoğu uzmanın ortak görüşü olarak esnemenin beyni canlandırıcı bir görev üstlendiğini söylemek mümkündür.
Uykusu gelen kişilerin esnedikleri süreçlerde uykularının açılabildiği, dikkati dağılan kişilerin esnediklerinde yeniden dikkatlerini toparlayabildikleri ortaya çıkartılmıştır. Yani aslında bir grup içerisinde bir kişisine esnemesiyle diğer herkesin esnemesi, ilk olarak ilk esneyen kişinin beyninin canlanmasına ve daha sonra tüm esneyenlerin beyninde bir canlanma meydana gelmesine neden olmaktadır.