
İlaç alerjisi söz konusu olduğunda alerjen kullanılan sıvı, hap veya enjekte yolu ile uygulanan ilaçlardır. İlaç ne türde kullanılıyor olursa olsun kişi aynı belirtileri yaşayabilir. İlaç alerjisi nasıl geçer sorusunun yanıtı öncesinde ilaç alerjisi belirtileri ile alakalı bilgi vermek daha doğru olacaktır.
İlaç Alerjisi Belirtileri
İlaç alerjisi semptomları aşağıdaki gibidir ve kişi bu belirtilerden birkaçını ya da hepsini görebilir. Aynı zamanda vücudunuzun herhangi bir yerinde belirtiler oluşabilir. Bir ilacı ilk kez aldığınız zaman alerjik belirtilerle karşılaşmazsanız, vücudunuz antikor üretiyor olabilir. Sonuç olarak, bir dahaki sefere ilacı aldığınızda, bağışıklık sisteminiz onu bir istilacı olarak görebilir ve vücudunuz savunma için kimyasallar saldığı için belirtileri geliştirirsiniz.
- Deri döküntüsü veya kurdeşen
- Kaşıntı
- Hırıltılı solunum veya diğer solunum problemleri
- Şişlik
- Anafilaksi (iki veya daha fazla organ sistemini aynı anda etkileyebilen, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir reaksiyon)
İlaç Alerjisine Neden Olan Ortak Tetikleyiciler
- Penisilin ve benzeri antibiyotikler
- Sülfonamid içeren antibiyotikler (sülfa ilaçlar)
- Antikonvülsanlar
- Aspirin, ibuprofen ve diğer antiinflamatuar ilaçlar (kan sulandırıcılar)
- Kemoterapi ilaçları
İlaç Alerjisi Teşhisi Nasıl Yapılır?
İlaç alerjisi nasıl anlaşılır sorusu hastalar tarafından merak edilmektedir. İlaç alerjisi belirtileri ortaya çıktığında, belirtileri başka bir durumla karıştırmak mümkündür. İlaç alerjisi teşhisi için kullanılan yöntemlerle kesin sonuca varılabilir.
Diğer alerjilerle alakalı detaylı bilgi için Alerji Nedir? Alerji Çeşitleri Nelerdir? yazımızdan faydalanabilirsiniz…
İlaç alerjilerinin teşhis edilmesi zor olabilir. Penisilin tipi ilaçlara karşı oluşan bir alerji, deri testi ile kesin olarak teşhis edilebilir. İlaç alerjiniz olup olmadığını teşhis etmek için doktorunuz bu soruların cevaplarını bilmek isteyecektir:
- Ne tür bir ilaç reaksiyona neden oldu?
- İlacı almaya ne zaman başladınız ve almayı bıraktınız mı?
- İlaç alımından ne kadar uzun bir süre sonra semptomları fark ettiniz ve neler yaşadınız?
- Belirtileriniz ne kadar sürdü ve onları rahatlatmak için ne yaptınız?
- Reçeteli ve reçetesiz olarak başka hangi ilaçları kullanıyorsunuz?
- Bitkisel ilaçları tüketiyor musunuz, vitamin ya da mineral takviyeleri mi alıyorsunuz?
Fiziki muayenede, doktorunuz ilaç reaksiyonunun bir parçası olan problemleri ve reaksiyonun alerjik olmayan nedenlerini araştıracaktır. Reaksiyona neden olduğundan şüphelenilen ilaca bağlı olarak, doktorunuz bir deri testi veya sınırlı durumlarda bir kan testi önerebilir.
İlaç Alerjisi Tedavisi
İlaç alerjisi söz konusu olduğunda tüm doktorlarınızın alerjiniz ve yaşadığınız semptomlardan haberdar olduğundan emin olun. Aynı zamanda kaçınılması gereken ilgili ilaçları sorun. Bir ilaca karşı alerjik reaksiyonunuz yaşamı tehdit etmiyorsa, doktorunuz ilaç alerjisi tedavisi için şunları önerebilir:
- Alerjik reaksiyona karşı koymak için bir antihistamin
- İbuprofen veya aspirin gibi nonsteroidal antiinflamatuar ilaç veya inflamasyonu azaltmak için kortikosteroid
İlaca Duyarsızlaştırma
Alerjiniz olduğu antibiyotiğe uygun bir alternatif yoksa, ilaç duyarsızlaşma tedavisi gerekecektir. Bu, gerekli dozu minimum yan etkilerle tolere edene kadar ilacı artan miktarlarda almayı içerir. Bu büyük olasılıkla bir hastanede yapılacaktır, bu nedenle problemler gelişirse hemen tıbbi bakım yapılabilir.
Penisilin Alerjisi
Neredeyse herkes penisilin alerjisi olduğunu söyleyen birini tanır. 1928’de Alexander Fleming tarafından olarak keşfedilen penisilin, bugün çeşitli durumları tedavi etmek için reçete edilir. Etkinliğine rağmen, bazı insanlar alerjik reaksiyon yaşamaktan korktukları için ilaç konusunda endişelenebilirler.
Penisilin alerjilerinin anlaşılması çeşitli nedenlerden dolayı önemlidir. Bazı durumlar için penisilin en iyi tedavidir. Bazı hastalar penisiline ihtiyaç duyarlar çünkü diğer antibiyotiklere alerjileri vardır.
Penisilin Alerjisi Belirtileri
Penisiline karşı hafif ile orta dereceli alerjik reaksiyonlar yaygındır ve semptomlar aşağıdakilerden herhangi birini içerebilir:
- Kurdeşen
- Yüzün etrafında tipik olarak deri altında doku şişmesi
- Hırıltı
- Öksürme
- Solunum problemi
Penisiline daha az rastlanılan fakat daha ciddi, ani başlangıçlı alerjik reaksiyon, yüksek duyarlılıkta ortaya çıkan anafilaksidir. Anafilaksi aniden ortaya çıkar, hızlı bir şekilde kötüleşebilir ve ölümcül olabilir. Anafilaksi belirtileri sadece cilt semptomlarını değil aynı zamanda aşağıdakilerden herhangi birini de içerebilir:
- Göğüste sıkılık ve nefes almada zorluk
- Dil, boğaz, burun ve dudakların şişmesi
- Şok ve kalp yetmezliğine yol açabilen baş dönmesi ve bayılma
Penisilin Alerji Testi ve Tanısı
Penisilin alerjisi söz konusu olduğunda, bir kişinin ilaca karşı alerjisi olup olmadığını belirlemek için deri testi yapılır. Güvenli ve doğru bir şekilde uygulandığında, deri testleri ilacın zayıflamış bir formunun deriye enjekte edilmesini ve hastaların tepkisini gözlemlemeyi içerir.