
İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır? Yaşa Göre Kilo Kaç Olmalıdır?
Obeziteye yakalanma riskinin modern çağda gün geçtikçe büyümesiyle birlikte fazla kilo sorunu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere herkesin korkulu rüyası halini almaktadır. Kilo kontrolü yaşam kalitesi ve genel sağlık durumu açısından önemli bir gündem olmakla birlikte, fazla kiloların yarattığı hareket ve rahatlık kısıtlılığı yadsınamaz bir gerçektir. Kişilerin kendileri için doğru kiloya sahip olup olmadığını anlamanın yolu ideal kilo hesaplama yöntemlerinden geçmekle birlikte konu hakkındaki detaylı bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
İdeal Kilo Nedir?
Kilo ve boy arasındaki oranın belli değerler aralığında olması ve bu değerlerin kişilerin sağlık durumuna uygun olmasına ideal kilo denmektedir. İdeal kilosunu sahip olan bireyler sağlık açısından büyük bir fayda içerisinde olmakla birlikte yaş, cinsiyet gibi ideal kiloyu etkileyen pek çok farklı faktör mevcuttur. Birçok sağlık merkezinde bu konuda en güvenilir değerlerden biri olarak beden kitle indeksi hesaplama yöntemine başvurulmaktadır.
İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?
İdeal kilo hesaplamak için kullanılan pek çok yöntem bulunmakla birlikte fizyolojik ölçüm sonuçları sayesinde kas ve yağ kütlesi arasındaki dengeyi öğrenmek bunların en sağlıklılarından biri olmaktadır.
İçeriğinde teknik bilgi ve bolca rakam bulunduran hesaplama yöntemleri ne yazık ki kilo vermek isteyen herkes için uygun ve bilgilendici olamadığından hesaplamada vücut kitle indeksi hesaplama gibi basit yöntemlere öncelik verilir. Hesaplama kolaylığı nedeniyle başvurulan merkezlerin birçoğunda beden kitle indeksinden yola çıkarak kişinin hangi kilo sınıfında olduğuna karar verilir.
Kişinin kilosunun boyunun karesine bölünmesiyle elde edilen sonuca göre kişilerin kilo sınıflandırması şu şekildedir:
Beden kitle indeksi;
- 18,5 kg / m2 aralığında olanlar zayıf
- 18,5 – 24,9 kg / m2 aralığında olanlar normal kilo,
- 21 kg / m2 aralığında olanlar ideal kilo
- 25 -30 kg / m2’den aralığında olanlar fazla kilolu
- 30 kg / m2’den fazla olanlar obezite
sınıfına girmektedir.
Dilerseniz boy ve kilo bilgilerini girerek otomatik ideal kilo hesaplama aracı kullanmayı deneyebilirsiniz.
Kadınların genel olarak erkeklere göre kiloya oranla yağ kütlesi daha fazla olmakla birlikte boyları da daha kısadır. Aynı hacimdeki yağın kastan çok daha hafif olması bilgisini de eklersek erkeklerin kadınlarda 4,5 ila 5 kilo kadar daha fazla olmasının normal olduğu anlaşılacaktır.
Ancak bu noktada bilinmelidir ki beden kitle indeksi sonuçları dikkate alınırken kadın ya da erkek ayrımı yapılmadan aynı tablo kullanılır. Tek fark kadınlar değer aralıklarının daha az, erkekler daha çok olan tarafına yakındır. Kadınların daha yaygın şekilde tercih ettiği ve hedefini teyit etmede kullanabileceği bir diğer hesaplama yöntemi de bel kalça oranı hesaplama sonuçlarıdır.
İdeal Kilo Hesaplama Neden Önemlidir?
İdeal kilo öğrenme yöntemleri çerçevesinde elde edilen hedef bilgisi, kişinin sağlıklı olmak adına içerisinde bulunduğu ve bulunması gereken grubu, yani boyuna göre kiloyu ifade eder. Beslenme alışkanlıkları ve spor düzenini yaşamın bir parçası olarak düşünerek bu hedef bilgilere uygun olarak düzenlemeli, yani kilo alınması gerekiyorsa almak, verilmesi gerekiyorsa vermek şeklinde yön belirlenmeli, alınması ya da verilmesi gereken kilolar için sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edilmelidir.
Kişinin kendi yaşı, cinsiyeti ve kilosuna uygun şekilde hesaplanan günlük karbonhidrat ihtiyacı bilgilerini göz önünde bulundurarak şok diyetlerden uzak durması gerekmektedir.Kilo vermek isteyenler, istene kiloya yavaş ancak emin ve kontrollü bir şekilde ilerlemesini sağlayacak düzende beslenmelidir.
İdeal kilo hesaplamak için gerekli bilgiler oldukça az ve kolay ölçülebilir olduğundan bu hesaplamaları ev ortamında yapmak mümkün olmakta, her kitleden insan kolayca olması gereken kilo aralığını öğrenebilmektedir. Diyet ve spor hedefi belirlerken kişi kendine gerçekçi hedefler koymalı, estetik kaygılar adına olması gereken kilonun altına düşmeye çalışmamalıdır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.