
Balkan Savaşları, Osmanlı Devleti’nin Balkan toprakları olan Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan’a karşı vermiş olduğu savaşlardır. Fransız İhtilali’nden hemen sonra çok uluslu devletlerin yıkılma sürecinin içerisine girmesi sebebiyle Balkan topraklarında da bazı alevlenmeler baş gösterdi. Bu yüzden 19. yüzyılda Osmanlı Devleti yaşanan kaos ve ayaklanmalar ile uzun bir süre uğraş verdi.
Savaşın Öncesinde Balkanlar ve İsyan Girişimleri
Balkanlarda huzursuzlukların baş göstermesi ile Balkan ulusları kışkırtılmaya başlanmıştır. Bu kışkırtmanın amacı ise Baltık Denizi ve Boğazlardaki Osmanlı’yı parçalamaktı. Trablusgarp’ta savaşan Osmanlı Devleti, Belgrat’taki elçinin direktifleri ile toprak paylaşımına sürükleniyordu. Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan ve Karadağ ortak bir karar alarak Osmanlı Devleti’ne karşı ittifak oluşturdular.
Rumeli’de bulunan 120 tabur asker hükümet tarafından hazırlık yapılmadığı için terhis edilirken 1878 tarihinde gerçekleştirilen Berlin Antlaşması sonrasında Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti.
Balkan Savaşları’nda İlk Dönem
8 Ekim 1912 tarihinde Osmanlı Devleti‘ne karşı savaş açtığını belirten Karadağ’ın ardından Yunanistan, Bulgaristan ve Sırbistan’da destek verdiklerini açıkladı. Savaşta ilk çatışmalar Bulgarlara karşı verildi. Nazım Paşa’nın hazırlıksız yakalanması sonrasında yaşanan hezimet ile Osmanlı orduları Çatalca’ya kadar çekildi.
Sırbistan’a karşı Kumova’da alınan yenilgi sonrasında 6 Kasım’da Yunanlılar Prevezeyi’de alarak Selanik’e kadar ilerledi. Tahsin Paşa ise tek kurşun dahi atmadan orduyu silahları ile beraber Yunan’a teslim etti. Yunanlar bununla birlikte Bozcaada, Limni, Somatraki ve Taşoz adalarını ele geçirdiğini açıkladı.
3 Aralık 1912 tarihinde Osmanlı Devleti ile Bulgaristan arasında gerçekleştirilen ateşkes ile 30 Mayıs 1912 tarihinde Londra’da Balkan Devletleri ile Londra Barış Antlaşması imzalandı. II. Abdülhamit ise o aralarda kontrol altında tutulduğundan yenilgiden daha sonra haberi olmuştur.
Londra Barış Antlaşması ve Sonuçları
Antlaşma ile Osmanlı-Bulgar sınırı yeniden çizilmiştir. Trakya ve Edirne Bulgaristan’a, Güney Makedonya, Selanik ve Girit Yunanistan’a verilirken Makedonya’nın merkezi Sırbistan’a bırakılmıştır. Arnavutluk ise bağımsızlığını ilan etmiştir.
Bu antlaşma sonrasında Osmanlı Devleti’nin Ege ve Balkanlardaki hakimiyeti biterken Bulgaristan Ege Denizi’nde sahil kısmına yerleşti. Çizilen son sınırlar ile birlikte Balkanlarda sınırımız olan tek komşu Bulgaristan olmuştur.