
Günümüzde birçok farklı alanda karşımıza çıkan ancak pek azımızın dikkatini çekmeyi başaran hologram, teknolojik birçok kolaylığın kapılarını aralamaktadır. Üç boyutlu bir görünüme sahip olan hologram lazer ışınlarının oluşturduğu bir tür karışımdır ve basım yayından fizik dünyasına kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Hologram nedir, nasıl ve neden yapılır sorularının yanıtını ve çok daha fazlasını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Hologramın Tarihçesi
Hologram, ilk kez 1947 senesinde Gabor tarafından ışık dalgalarının film üzerinde çoğalması fikriyle elde edilen desenlerden oluşturulmuştur. 1960 senesine gelindiğinde artan ve geliştirilen optik çalışmaları birçok fizikçinin araştırma konusu halini almış ve holografi konusu dikkat çekmeye başlamıştır. Konuyla ilgili oldukça fazla sayıda yayın ortaya konsa da başlangıçta hak ettiği ilgiyi göremeyen hologram fikri, 1982 senesinde elektronların aralarındaki mesafe önemli olmaksızın birbiriyle etkileşime geçebildiğinin deneysel olarak ispatlamasıyla, hologram tasarımları günümüzdeki halini almıştır. 21. yüzyıla gelindiğindeyse nanoteknoloji sayesinde hologramları geliştirerek tanıtım amaçlı görsellerin yapımında dahi kullanılması sağlanmıştır.
Hologram Nasıl Yapılır?
Hologram için kullanılacak olan lazer ışınının iki bölüme ayrılması, bu işlemin ilk basamağıdır. Hologram yapımı ilk aşamada belirgin olmayan ışık ve şekiller şeklindedir ancak fotoğrafa yansıtılan lazer ışını aydınlanma sağlar ve üç boyutlu görseller netlik kazanır. Elde edilen üç boyutlu görselin lazer ışınlarıyla banyosunun yapılması gereklidir. Banyosu yapılan fotoğraf kurudukça üç boyutlu görüntü yavaş yavaş belirir. Hologramları beyaz ışıkla görmek mümkün olmazken, iki farklı aşama sonrasında orijinal görüntüsünü kazanır. Bu tek adet ana hologram ‘master’ adını alırken, ihtiyaca göre sayıları artırılır.