
Hipotansiyon (Düşük Tansiyon) Nedir? Belirtileri, Tedavi ve Korunma Yolları
Nabız yani kanın damar çeperine yapmış olduğu basınç olarak nitelendirilen kalp atışının hızı, yaşa, fiziksel özelliklere, cinsiyete, duygusal hale, spor rutinine, kullanılan ilaçlara ve gün içerisinde tüketilen gıdalara kadar değişkenlik gösterebilmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığı zaman, ideal nabız ortalama bir yetişkin için dinlenme halinden sonra 60-100, çocuklarda 70-100 değerleri arasındadır. Kalp atımının 60 altında seyretmesi bradikardi yani düşük nabız 100 üzerinde seyretmesi ise taşikardi yani yüksek nabız olarak adlandırılmaktadır.
Hipotansiyon nedir?
Kabul edilebilir tansiyon seviyesini 120 / 80’dir. Ancak bireyin tansiyon değeri ölçüldüğünde bu değer 90 / 60 gösteriyorsa eğer düşük tansiyon kabul edilir. Bu tansiyon seviyesinin devamlı olarak düşük seyrettiği bireyler hipotansif bireyler olarak adlandırılmaktadır.
Tansiyon çok fazla düştüğü zaman hayati organlara gerekli olan oksijen ve besin maddesinin taşınması mümkün olmaz. Bu durumda bireyde bilinç kaybı gibi çok ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Ayrıca tansiyon düşüklüğünde birey bilinç kaybının yanı sıra şok ve felç problemleriyle de karşı karşıya kalabilir.
Hipotansiyon belirtileri
Hipotansiyon ya da diğer bir adıyla düşük tansiyonun normal nabız seviyesinin 12/7'nin altında seyretmesidir. Tansiyon aletinin ölçüm değeri bu değerin altında bir değer gösterecektir. Bu esas belirtinin dışında, diğer belirtiler;
- Çevreyi bulanık görme
- Soğuk, nemli, solgun cilt
- Depresyon durumu,
- Başın dönmesi, baygınlık ile bulantı hali,
- Yorgunluk, halsizlik ve kaslarda güçsüzlük hali,
- Kalp çarpıntısı,
- Hızlı ve düşük nefes alımı
- Susama,
- soğuk soğuk terleme.
Hipotansiyon durumu eğer ki şiddetli değilse ve hipotansiyon durumuna sebep olan ciddi bir hastalık sebebi uzman doktor tarafından tespit edilmemişse semptomları ortadan kaldıran bir tedavi uygulanmaktadır. Fakat düşük tansiyon durumu hayat kalitesinde ciddi bir şekilde bozulmaya sebep oluyorsa bu durumda uzman doktor muayenesi sonrasında ilaç tedavisi ve gündelik hayatın yeniden düzenlenmesi yoluna gidilmektedir.
Düşük tansiyon durumunda damar çeperinin kuvvetlendirilmesinde yapılabilecek olan en uygun egzersizlerden biri pilates diğeri ise yogadır. Pilates egzersizleri özellikle bacak damarlarında göllenen kanın vücudun diğer bölgelerine geri gönderilmesinde ciddi etkilere sahiptir.
Hipotansiyon sebepleri
- Hipotansiyon durumu aşağıda yer alan nedenlerden kaynaklanabilir. Bunlar;
- Kalp-damar hastalığı,
- Ortostatik hipotansiyon,
- Postüral hipotansiyon,
- Yemek yedikten sonra görülen hipotansiyon,
- Tuvalet kullanımı,
- Şiddetli öksürme,
- İlaç kullanımına bağlı,
- Hormonal hastalıklar,
- Anestezi durumuna bağlı,
Hipotansiyon tedavisi
Hipotansiyon- düşük tansiyon belirtisi bulunmayan veya kendisini hafif belirtilerle gösteren hastalarda çoğunlukla tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Temelde yatan rahatsızlığa ait belirtileri bulunuyorsa eğer, hasta uzmana muayene olmalıdır.
Ani biçimde ayağa kalkıldığında baroreseptörler nedeniyle kötü hisseden bazı kişilerde arterleri daraltmak adına ilaç tedavisi uygulanabilir.
Düşük kan basıncı eğer ki bir ilaca bağlı değilse, doz değiştirilebilir ya da başka bir ilaçla değiştirilebilir.
Tuz alımı ve sıvı tüketiminin arttırılması hipotansiyon belirtilerini hafifletebilir. Fakat bu durumda böbrek değerlerinin yani böbrek sağlığının yerinde olması gerekmektedir.
Hipotansiyon korunma yolları
Hipotansiyon durumundan korunmak için ilk olarak belirtilerin dikkate alınması gerekmektedir. Tansiyon düşüklüğü belirtilerinde durumun üzerine gidilmemeli ve kısa zamanda uzmana muayene olunmalıdır. Eğer ki altta yatan herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyorsa belirtilerin ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamalar gerçekleştirilmelidir. Bu bağlamda;
Sabah yataktan ani bir biçimde kalkmamak,
Gıda alımına dikkat etmek ve özellikle lifli gıda tüketmek( kabızlık sorununa dikkat edilmeli),
Tuz tüketimini yeterli düzeye getirmek,
Kullanılan ilaçların yan etkileri hakkında bilgi sahibi olmak, gerekirse doktoru bu durum hakkında bilgilendirmek gerekmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.