Sağlık

Gebelikte Hiperemezis Gravidarum (Şiddetli Kusma) Nedir?

Birçok kadın hamilelik sırasında sabah bulantısı yaşar. Bu durum genellikle zararsızdır ve rahatsız edici olsa da gebeliğin 12. haftası sonrasında geçer. Ancak gebeliğin en rahatsız edici semptomlarından biri olan hiperemezis gravidarum (HEG) hamileliğin daha zor şartlara dönüşmesine neden olabilir. Hiperemezis gravidarum nedir sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyiz. HEG, hamilelik sırasında şiddetli bulantı ve kusmaya neden olan bir rahatsızlıktır.

Hamileliğin genellikle 4-7. haftasında başlayan hiperemezis gravidarum ne zaman geçer sorusuna ise net bir cevap vermek mümkün değildir. Çoğu zaman gebeliğin 15. haftasında sona eren HEG, bazı anne adaylarında 20 hafta sürebilir. Nadiren de olsa hamileliğin sonuna kadar devam etmesi mümkündür.

Gebelikte Hiperemezis Gravidarum (Şiddetli Kusma) Nedir?

Sabah Bulantısı ve Hiperemezis Gravidarum

Sabah bulantısı ve HEG çok farklı durumlardır. Her hamile kadın için farklı komplikasyonlar ve yan etkileri vardır. Semptomları doğru bir şekilde tedavi etmek için bu iki durumu ayırt etmek önemlidir.

Sabah Bulantısı

Sabah bulantıları, genellikle kusmanın eşlik ettiği mide bulantısından meydana gelir. Bu iki semptom genellikle 12 ile 14 hafta sonra kaybolur. Kusma ciddi su kaybına neden olmaz. Sabah bulantısı genellikle hamileliğin ilk ayında başlar. Genellikle üçüncü veya dördüncü ayda geçer. Sabah bulantısı yaşayan hamile kadınlar, yorgunluk ve iştahsızlık yaşayabilir, her zamanki günlük aktivitelerini yapmakta zorlanabilirler.

Hiperemezis Gravidarum

Hiperemezis gravidarum, tipik olarak geçmeyen bulantı ve dehidrasyona neden olan şiddetli kusmayla beraber yaşanır. Bu belirtiler de hiperemezis gravidarum tanı kriterleri arasındadır ve şiddetli kusma vücutta yiyeceklerin veya sıvıların tutulmasına izin vermez.

HEG, nadir görülen bir durumdur ve 100 anne adayından sadece biri bu sorunla başa çıkmaya çalışmaktadır. Aşırı kilo kaybına neden olan hiperemezis gravidarum, haftalarca süren yorgunluk nöbetlerine de neden olabilir.

Hiperemezis Gravidarum Belirtileri Nelerdir?

HEG genellikle hamileliğin ilk üç ayında başlar ve birçok soruna neden olabilir. En sık rastlanan hiperemezis gravidarum belirtileri ise şu şekildedir:

  • Sürekli mide bulantısı hissetmek
  • İştah kaybı
  • Günde üç veya dört kereden fazla kusma
  • Susuz kalmak
  • Hafif baş dönmesi hissi
  • Mide bulantısı veya kusma nedeniyle vücut ağırlığının yüzde 5’ini kaybetme

Gebelikte Hiperemezis Gravidarum (Şiddetli Kusma) Nedir?

Hiperemezis Gravidarum Nedenleri

Hemen hemen tüm kadınlar hamilelikleri sırasında bir dereceye kadar sabah bulantısı yaşamaktadır. Sabah bulantısı hamilelik sırasında normal görülen bir durumdur. Adına rağmen sabah bulantısı sadece sabahları değil, gün içinde herhangi bir zaman ortaya çıkabilir.

Sabah bulantısı ve insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonu arasında bir bağlantı olduğu düşünülmektedir. Bu hamilelik sırasında plasenta tarafından oluşturulan bir hormondur. Vücudunuz hamileliğin başlarında hızlı bir oranda bu hormondan büyük miktarda üretir. Bu seviyeler hamileliğiniz boyunca yükselmeye devam edebilir.

Hiperemezis Gravidarum Bebeğime Zarar Verir Mi?

Hiperemezis gravidarum, zorlayıcı bir rahatsızlık olsa da erken aşamada tedavi edilirse bebeğinizin zarar görmesi olası değildir. Etkili bir tedavi yapılmazsa, bebeğinizin doğumda ortalamadan daha düşük kiloda olması riski mevcuttur.

Hiperemezis Gravidarum Anne Adaylarını Nasıl Etkiler?

HEG, yorgun, stresli, depresif ve hamileliğinizin tadını çıkaramaz hale gelmenize neden olabilir. Hiperemezis gravidarum sorunu ile beraber anne adaylarının kendini toplumdan soyutlaması ve sosyal hayatının olmaması görülmektedir. Aynı zamanda bu sorun duş almak, araba kullanmak veya alışveriş yapmak gibi basit şeyleri imkansız kılabilir.

Kimsenin ne kadar korkunç hissettiğinizi anlamadığını düşünebilirsiniz. Ancak durumun sizin hatanız olmadığı, yalnız olmadığınız ve yardımın mevcut olduğu konusunda kendinize güvenmelisiniz.

Hiperemezis Gravidarum İle Başa Çıkma Yolları

HEG belirtilerini azaltmak ve bunlarla başa çıkmaya yardımcı olmak için atabileceğiniz adımlar mevcuttur:

  • Eşinize, ailenize ve arkadaşlarınıza yemek, alışveriş, çocuk bakımı ve ev işleri ile ilgili destek ve yardım istediğinizi açıklayın.
  • Mide bulantınızı tetikleyen kokulardan kaçının ve eğer yemek kokusu sizi hasta ediyorsa, sadece soğuk yiyecekler yemeyi deneyin.
  • Mümkün olduğu kadar çok dinlenin. Yorgunluk bulantı ve kusmayı daha da kötüleştirebilir.
  • Nasıl hissettiğiniz konusunda kendini suçlu hissetmeyin.

Gebelikte Hiperemezis Gravidarum (Şiddetli Kusma) Nedir?

Hiperemezis Gravidarum Komplikasyonları Nelerdir?

HEG tedavi edildiği sürece, ciddi komplikasyonlar geliştirme olasılığı mevcuttur. Bazen şiddetli kusma, gözde bir kan damarı patlaması veya yemek borusunda fiziksel hasara neden olabilir. Bu da acil tedavi gerektirir ve hiperemezis gravidarum komplikasyonları arasında en tehlikeli olanlardan biridir.

Dehidrasyon ve hareket eksikliği derin ven trombozu (DVT) geliştirme şansınızı artırabilir. DVT, toplardamarlarda pıhtı oluşması anlamına gelir.

Hiperemezis Gravidarum Tedavi Edilebilir Mi?

HEG, aşırı kilo vermeye ve dehidrasyona neden olabilmektedir. Bu nedenle erken aşamada tedavi edilmesi çok önemlidir. Genellikle hiperemezis gravidarum tedavisi, doktorunuzun verdiği ilaçlarla ya da hastaneye yatış sonrasında yapılabilmektedir. Eğer hasta hiçbir şey yiyemiyor ve ilaç yutmada zorluk çekiyorsa hastanede gözetim altında tutularak gerekli besin ihtiyaçlarının damar yolu ile giderilmesi sağlanmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu