1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Hiperaktivite Bozukluğu Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Teşhis Edilir? Tedavisi Nedir?
Hiperaktivite Bozukluğu Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Teşhis Edilir? Tedavisi Nedir?

Hiperaktivite Bozukluğu Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Teşhis Edilir? Tedavisi Nedir?

A+A-

Genelde çocukları hedef bir davranış sorunu olan hiperaktivite bozukluğu, sürekli hareketlilik ve sebepsiz şekilde dikkat dağınıklığıyla kendini göstermektedir. Birçok ailenin muzdarip olduğu hiperaktivite bozukluğu nedir, tanısı ve tedavisi nasıldır sorularının yanıtı aşağıdaki yazımızda yer almaktadır.

Hiperaktivite Tanısı ve Tedavisi

12 yaşından önce görülen hiperaktivite belirtileri doktora başvurmak için acele edilmesi gerektiğini gösterir. Ancak aile hemen telaşa kapılmamalı, her dikkat dağınıklı ya da fazla hareketliliği bir bozukluk olarak değerlendirmemelidir. Çocuk,  tamamen yanlış yaklaşımlar, karakteristik özellikler ya da dikkat çekme amaçlı bu belirtileri de gösteriyor olabilir. Bu rahatsızlığın beyindeki bir deformasyonda kaynaklanan tıbbi ve gözetim gerektiren bir durum olduğu unutulmamalıdır. Çocukların hiperaktivite tanısı alması için Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel Kitabı içerisinde yer alan kriterleri bulundurması gereklidir. Bu çerçevede tanısı konan çocuklar için farklı tedavi yaklaşımları mevcuttur.

Hiperaktivite bozukluğu ve dikkat dağınıklığı için kullanılan uyarıcı ilaçlar, çocukların odaklanması ve böylece akademik olarak daha başarılı olması için çözüm oluşturabilir. Çocuklarda psikozlu semptomlar mevcutsa doktorlar bu konuda aileyi yönlendirecektir.

Ek olarak hiperaktivite tedavisi için psikoterapinin de olumlu etkileri çok kez kaydedilmiş, çocukların bilişsel terapiler sayesinde hareketlerinde sezgi yerine mantığını kullanma yeteneğinin gelişmesi sağlanmıştır. Kendi kendine konuşan çocuklarda da bu tedavi yaklaşımının etkili olduğu gözlemlenmiştir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.