
Hepatit B virüsü, toplum içerisinde bilinen adıyla sarılık hastalığı, kan yoluyla ya da cinsel temasla insanlara bulaşan bir hastalıktır. Hepatit B virüsü, karaciğer yetmezliğine sebep olabilir. Tedavi edilmediği takdirdeyse ölümcül olabilir. Peki, Hepatit B gerçekte nedir?
Hepatit B insanlığın sağlığını tehlikeye atan sorunların başında geliyor. Görülme sıklığı, ülkelere, etnik kökenlere ve risk sıkalasına bağlı olarak farklılıklar göstermektedir.
Hepatit B Nedir?
Hepatit B virüsü, HBV’nin sebep olduğu ve karaciğerde şiddetli hasar ve iltihap meydana getiren bir enfeksiyondur. Dünya üzerinde 250 milyon insanın Hepatit B virüsü taşıyıcısı olduğu, her sene yaklaşık olarak 500.000’i aşkın bireyin hepatit B virüsünden kaynaklanan karaciğer rahatsızlığından öldüğü düşünülmektedir.
Hepatit B hastalığı Hepatit B Virüsü ile meydana gelir. Ancak tedavide gecikilmesi durumunda hafif rahatsızlıktan ömür boyu devam eden, siroz ile karaciğer kanserine çevrilebilir. Bu enfeksiyon 6 aydan çok daha uzun zaman devam ederse eğer enfeksiyon kronik hale geçer.
Hepatit B taşıyan yetişkinlerin bir çoğu, bulguları ve otaya çıkan semptomları şiddetli düzeyde olsa dahi tamamen iyileşir. Bebekler ile çocuklar uzun süreli hepatit B enfeksiyonuna daha yatkındır.
Hepatit B Risk Faktörleri Nelerdir?
Hepatit B hastalığında belli başlı risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörleri dikkate alındığı taktirde hastalığın meydana gelmesi önlenebilmektedir.
Hepatit B Aşısı;
• HBV taşıyıcıları olan kişilerle birlikte yaşayanlara,
• Devamlı olarak kan ya da kan ürünleriyle temas halindeki bulunan sağlık personeli ve berberlere,
• Yurtlar, askeri alanlar başta olmak üzere ortak kullanım özelliği taşıyan toplu yerlerde bulunan kişilere, HBV aşısının yapılması tavsiye edilmektedir.
Hepatit B Tedavi Uygulaması Nasıl Yapılır?
Hepatit B hastalığının erken teşhis edilmesinde çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Haftada bir kez cilt dokusu altına enjeksiyonla ya da günde bir defa ağızdan alınan ilaçla tedavisi yapılıyor İlaç tedavisinde esas amaç, Hepatit B virüsünün artmasını ve bu yolla kaynağın karaciğere zarar vermesinin en aza indirilmesi üzerine tedavi uygulanıyor. Fakat yapısı nedeniyle karaciğer dokusunun çekirdek bölgesine yerleşen virüslerin vücuttan atılması düşük bir ihtimaldir.
Günümüzde kullanılan yeni ilaçlar virüsünün karaciğer üzerinden tamamen arındırılmasını amaçlıyor. Bu sayede Hepatit B tedavisinde çok ciddi başarılar elde edileceği ön görülüyor.
Akut hepatit B durumunda ise herhangi bir tedavi gerekmez. Çoğu insan akut özellik taşıyan enfeksiyonu dinlenerek, sağlıklı ve düzenli beslenerek, bol miktarda su içerek ve en önemlisi bağışıklık sistemi korunarak sağlıklı bir şekilde hayat sürdürülebiliyor. Bunun dışında alkol ile uyuşturucu kullanımından da uzak durulması gerekiyor.
Antiviral ilaç kullanımı, kronik hepatit B hastalığının tedavisinde aktif bir şekilde kullanılır ve virüsle savaşmaya yardımcı olurlar.
Karaciğer üzerinde etkili olan bu virüs için karaciğer destekleyen gıdaların alınması çok önemlidir.
Kronik olarak görülen hepatit B tedavisi, karaciğer hasarının varlığına bağlıdır. Kronik hepatit B’li bir çok insan, iyi bakım ve düzenli bir hayatla aktif ve problemsiz bir hayat sürülebilir. Ancak herkes için bu doğru olmayabilir. Bu nedenle mutlaka doktor kontrolü gerekmektedir.
[su_accordion][su_spoiler title=”KAYNAKLAR” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”Kaynaklar” class=””]- www.medicalpark.com.tr
- www.bbc.com[/su_spoiler] [/su_accordion]