Sağlık

Hamileyken Kahve İçilir mi?

Gebelik döneminde anne adaylarının pek çok yiyecek ve içecekten uzak durması gerekebiliyor. Gebelikte kafein tüketimi de merak konusu olurken, zaman zaman hamilelikte kahve içilir mi şeklinde sorularla karşılaşıyoruz. Aslına bakarsanız bebeğinizin doğumunu beklerken kahve içmenizde herhangi bir sakınca yok fakat sınırları iyi belirlemeniz koşuluyla!

Gebelikte Kahve İçilir mi?

Önde gelen sağlık kuruluşları hamilelikte kafein kullanmanın ve kahve içmenin dozunda olduğu müddetçe zararı olmayacağını düşünüyor. Anne adaylarının bu süreçte günlük kafein tüketimini 200 miligram (mg) altında tutması gerekiyor.

Bu miktarın üzerine çıkmak ise zaman zaman risklere yol açabilir. Hamilelikte kahve tüketimi günlük 200 mg’yi geçtiği zaman düşük doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi riskler ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda yüksek miktarda kafein tüketimini ölü doğumla dahi ilişkilendiren araştırmalar mevcut. Elbette tüm bunları tamamen doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor fakat hamilelikte her konuda olduğu gibi kahve tüketiminde de dikkatli davranmak şart.

Hamileyken Kahve İçilir mi?

Aynı zamanda aldığınız kafein miktarının içtiğiniz kahve miktarına ve türüne göre değişebileceğini de unutmayın. Bir restoran ya da kahve dükkanındaki küçük bir kahve genellikle 100 mg civarında olurken, büyük boy kahve türlerinin kafein oranı 400 miligrama kadar çıkabiliyor. Bu da hem markaya, hem de kahvenin pişirilme türüne göre değişebiliyor.

Emziren Anneler Nelere Dikkat Etmeli?

Ek olarak kafeinsiz diye tabir edilen kahvelerin de tamamen gerçeği yansıtmadığını unutmayın. Orta boy kafeinsiz bir kahvede bile genellikle 12-25 mg arası kafein bulunacaktır. Eğer gün içinde bir anne adayı olarak kafeine ihtiyaç duyuyor fakat alım miktarınızı kısıtlamak istiyorsanız latte tercih edebilirsiniz. Latte kahvelerde ortalama 75 mg kafein bulunur ve içindeki süt de size ekstra kalsiyum ile protein sağlar. Kaldı ki bu iki madde de hamilelikte ihtiyaç duyduğunuz besinler arasındadır.

Gebelik boyunca kahve yerine tercihiniz her zaman bol bol su içmek olmalı. Aynı zamanda süt ve yüzde 100 meyveden üretilen meyve suları da güzel tercihlerdir.

Gebelikte Kafein: Hamilelikte Kafeinin Riskleri

Bir fincan kahve içtiğinizde onun içinde yer alan kafein plasentanızı geçerek amniyotik sıvınıza ve bebeğinizin kan dolaşımına ulaşır. Vücudunuzun metabolizması o sırada çalışarak kafeinden kurtulmaya çalışırken, henüz gelişmekte olan bebeğinizin ise bu kafeini işlemesi çok daha uzun sürer. Sonucunda bebeğiniz size göre kafeine daha çok maruz kalır.

Hamileyken Kahve İçilir mi?

Araştırmacılar hâlâ kafeinin hamile kadınlara ve bebeğe etkisi üzerinde çalışmalarını sürdürürken, başta da dediğimiz gibi 200 mg civarında olduğu müddetçe herhangi bir problem teşkil etmiyor. Buna rağmen günde ortalama 300 mg’dan fazla kafein tüketen anne adayları için riskler başlıyor.

Fakat kesin olan bir şey var; daha az kafein tüketirseniz, daha iyi hissedeceksiniz. Sonuçta kafein uyarıcı bir madde ve kalp atış hızınızla kan basıncınızı yükseltiyor. Aynı zamanda uykusuzluk ve gerginlik gibi problemler de baş gösterebiliyor. Ek olarak mide asidi üreterek mide yanmalarına da yol açabiliyor.

Dolayısıyla gebelik boyunca kafein tüketmek yerine daha çok suya ve organik meyve sularına yönelmenizi tavsiye ederiz. ‘Kahve içmeden duramam’ diyorsanız da, günlük dozajınızı iyi belirleyin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu