
Kadınların hayatındaki en özel ve anlamlı dokuz ay olan hamilelik süreci, beraberinde birçok kural ve öneriyi getiriyor. Hamilelikte yapılması gereken testler hem annenin hem de dünyaya yeni gelecek bebeğin sağlığı için tartışmasız büyük önem taşıyor. Bu testler ve hakkında merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Hamileliğin Son Üç Ayında Yapılan Testler
Gebeliğin son dönemi içerisinde yapılan testler artık hem anne hem de bebeğin fizyolojik sağlığı için sıklaşmıştır. 28. ve 37. haftalarından sonra risk taşımadan hamileliğine devam eden anne için serviks değerlendirilmesi yapılması gereklidir. Servikste genişleme olup olmadığı ya da pelvisin doğuma uygunluğunun klinik değerlendirilmesi bu testle yapılır.
Gebeliğin son haftaların müdahale gerektiren bir anormali varsa bunu tespit etmek adına doktor plasenta ve amniyotik sıvıdan da örneklendirme alır. Kilo, kan değerleri, idrar, tansiyon gibi standart değerlendirme maddelerine ek olarak 35. haftadan sonra vajinal örnekleme ve 40. haftada fetal izleme bu döneme özgü ek değerlendirmeler olacaktır. 28. ve 37. haftalar arasında da ultrason görüntülemeleri devam etmektedir.
Anne kadar bebeğin de sağlığı için hayati öneme sahip olan bu testlerin yapılması, düzenli olarak testlere katılım sağlayıp sonuçlarının öğrenilmesi ve sabır göstererek sağlık ekibiyle ortaklaşa çalışılması oldukça önemlidir.
Konuyla ilgili diğer yazı başlıklarımız:
- Hamilelikte Doktor Seçimi
- Hamilelikte Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
- Hamilelikte Spor Yapmanın Anne ve Bebek Sağlığı Üzerine Etkileri
- Hamilelik Belirtileri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Aşermek Nedir? Aşermenin Nedenleri Nelerdir? Ne Zaman Olur?
- Doğumu Kolaylaştıran Yöntemler
- Gebelikte Sıklıkla Görülen Hastalıklar