
Hamilelikte Oruç Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Ramazan ayında neredeyse bir hafta geride kaldı ama herkesin kafasında hala soru işaretleri var. Birçok genel sorunun bugüne kadar cevabını verdik ama bu defa hamilelikte oruç hakkında bilinmesi gereken her şeyi sizleri anlatıyoruz.
Özellikle yeni anne adayları "Hamileyken oruç tutulur mu?" sorusunun yanıtını merak ediyor. Bu sorunun yanıtı biraz da oruç tutmanın anne adayına ya da bebeğe zarar verip vermediği ile alakalı. Hamilelikte oruç nasıl tutulur, anne Adayları hamileyken oruç tutar mı gibi soruların yanıtlarını sizlere bu yazımızda vereceğiz.
Fakat Yine de biz en baştan söyleyelim burada yazanları bir sağlık uzmanı ya da doktor olarak yazmıyoruz. Anne adaylarının hamilelikte oruç tutmak konusunda mutlaka doktorlarına başvurmaları ve onlardan aldıkları tavsiye doğrultusunda karar vermeleri İyi olacaktır.
Hamileyken Oruç Tutulabilir Mi?
Anne adaylarının Ramazan ayında oruç tutması ile ilgili olarak uzmanlar, bebek sağlığı üzerinde orucun Herhangi bir olumsuz etki göstermediğini söylüyor. Yani bir ay oruç tutan anne adaylarının bebeği doğduğunda ağırlıklarına bir farklılık görülmüyor. Hamilelikte oruç tutup tutmama durumu annenin kendi ve bebeğinin sağlığına ve hamilelik sürecinde göre farklılık gösterebiliyor. Bu yıl Ramazan ayı yaz aylarına geldiği için Susuz ve aç kalma süresi kış aylarına oranla daha uzun sürüyor. Bu durumda hamile kadınların biraz daha dikkatli davranması gerekiyor çünkü aşırı Sıvı kaybı ve uzun süre aç kalmak özellikle yeni anne adaylarının sağlığını etkileyebilir. Bu durum anne adaylarının yanı sıra Yeni doğum yapmış emziren anneler için de bir sorun teşkil ediyor. Çünkü uzun süre aç kalan emziren kadınlar sütlerini kesilmesi durumu ile karşı karşıya kalabiliyor.
Yeni hamileliğin ilk üç ayında genel olarak bulantı kusma ve iştah bozukluğu gibi sorunların sık yaşandığı için, aynı zamanda bu dönemde bebeğin organları gelişmeye başladığı için oruç tutmak doğru bir seçenek gibi görünmüyor. Tabii ki düşük riski olan anne adayları için de aynı durum geçerli. Özellikle hamileliğe bağlı olarak diyabet hastalığı ya da yüksek tansiyon sorunu yaşayan anne adaylarının beslenme düzenini kesinlikle değiştirmemesi gerekiyor çünkü bu hem bebeğin hem de annenin sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.
Hamile Kadınlar Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli?
Anne adayları hamilelik dönemlerinde özellikle doğru beslenmeye ve yeterli miktarda sıvı almaya dikkat etmeli. Eğer Hamile kadınlar oruç tutuyorsa özellikle sahurda bolca salı tüketmeli. Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi ile bu duruma anne adaylarının daha da fazla dikkat etmesi gerekiyor. Yine anne adaylarının oruç tutarken iftara kadar olan süre boyunca sıcakta çok fazla kalmamaları ve gün içerisinde bol bol dinlenmeleri de Uzmanlar tarafından öneriliyor. Diğer kişilere göre anne adaylarının tansiyonların daha kolay düşebilecek olması nedeniyle sahurda şeker ihtiyaçlarını iyi karşılamaları gerekiyor.
Erken doğum olasılığı olanlar, Diyabet hastası olanlar, çoğul gebelik, kanama, gelişme geriliği gibi riskli hamilelik durumu geçiren anne adaylarının oruç tutmasının Çok doğru olmadığı Uzmanlar tarafından söyleniyor.
Fakat biz tekrar hatırlatalım annene adaylarının hem kendi sağlığı hem de bebek sağlığı için Ramazan ayında oruç tutmadan önce mutlaka doktora başvurmaları ve buna göre davranmalarını da yarar var.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.