
Hamilelik, kadın sağlığının hem fizyolojik hem de psikolojik olarak büyük ölçüde etkilendiği istisna bir durumdur. Bu durumda kadınlar pek çok farklı dönem yaşamakta, hatta bu döneme özgü hastalıklar geçirmektedir. Hamilelikte sık yaşanan hastalıklar hakkında detaylı bilgileriyse aşağıdaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Hamilelikte Baş Dönmesi ve Bulantı
Hamileliğin özellikle ilk aylarındaki en belirgin sorun olan gebelikte bulantı ve baş dönmesi, tamamen hormonal nedenlerden meydana gelen ve oldukça sık yaşanan bir durumdur. Hatta pek çok kadın hamileliğini bu semptomların artmasıyla fark eder. Bu dönemde aynı zamanda kadınların tat ve koku duyuları da gelişir, bu nedenle mide bulantısına daha meyilli bir hale gelirler.
Sağlıklı beslenme kurallarına özen göstermek, hamilelikte beslenme önerileri kapsamında beslenmek ancak aynı zamanda sevilen yiyecekleri tercih etmeye çalışmak, doktor reçetesiyle alınan bulantı ilaçlarıyla takviye yapmak bu sorun için etkili çözümlerdir.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu
Hamilelikte sık yaşanan sorunlar arasında bir diğeri de idrar yolunun bakteriler nedeniyle enfekte olmasıdır. Özellikle pelvis çevresi başta olmak üzere genital bölgesi değişim halinde olan kadın için sık idrara çıkma isteği, kökü kokulu idrar, kanamayla karışık idrar gelmesi gibi sorunlar meydana gelebilir. Ancak bu durumlar geçiştirilmemeli ve zamanında tedavi için doktora başvurulmalıdır.
Genital bölgede hijyeni sağlamak için iç çamaşırlarını olabildiğince pamuk oranı yüksek seçmek, umumi tuvaletleri kullanmaktan kaçınmak, yüzme havuzlarına girmemek ve cinsel birliktelik esnasında korunmak önemlidir.
Preeklampsi
Hamilelikle birlikte beliren sorunlardan biri olan preeklampsi, hipertansiyonla karakterize olup kadın sağlığını ciddi şekilde etkileyebilmektedir.
Hamilelik için bir risk unsuru olan bu sorunda arter basıncının 140’a 90 olmasıyla birlikte son sınıra ulaşılmasıyla uygun tedavilere başlanır. Bu sorun aynı zamanda idrar yollarında protein kaybına yol açmakta, kilo sorunu olan ya da ileri yaş gebeliği yaşayan kadınlarda daha sık görülmektedir.
Egzersiz programı ve dengeli beslenmeye özen göstermek, yağ ve tuz tüketimini kısıtlamak bu sorunu önlemenin en temel kurallarıdır.
Doğum Öncesi Psikolojik Rahatsızlıklar
Perinatal psikolojik bozukluklar, kadınların hamilelik sırasında ve doğumdan sonraki bir yıl içinde yaşadığı depresyon ve anksiyete ile belirlenir.
Hormonlar nedeniyle kontrol altında tutulamayan stres, ilerlemesiyle birlikte hamilelik depresyonu olarak kadınları hem doğum öncesi hem de doğum sonrası etkileyebilmektedir. Elbette uyku bozuklukları, dengesiz beslenme, yetersiz aktivite, çevreden destek görememek farklı kaygılara, konsantrasyon bozukluklarına yol açarak durumu destekleyen diğer zararlı etmenlerdir.
Tüm bu psikolojik şikayetler anne gibi bebeği de etkilemekle birlikte hamilelikte sağlıklı ve dingin bir yaşama sahip olmak için ekstra çaba sarf edilmelidir. Gerekli yerlerde meditasyon gibi yöntemlerden ya da psikolojik danışmanlarda yardım alınabilmeli, konuyla ilgili duygular geçiştirilmemelidir.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
- Hamilelikte Baş Ağrısı
- Hamilelikte Ağır Kaldırmak Tehlikeli mi?
- Hamilelikte Yapılması Gereken Testler
- Hamilelikte Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
- Hamilelikte Doktor Seçimi
- Hamilelikte Spor Yapmanın Anne ve Bebek Sağlığı Üzerine Etkileri
- Doğumu Kolaylaştıran Yöntemler
- Yoga Yapmanın Sağlık Üzerindeki Olumlu Etkileri Nelerdir?
- Bel Ağrısı Nedir, Hangi Durumlarda Bel Ağrısı Görülür?