Haber

Hamilelikte Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Özellikle ülkemiz, yardımcı olmayı ve deneyimlerini aktarmayı çok seven bir toplumdur. Bu nedenle de ortada sürekli dolaşan yaygın bilinen yanlışlar da bulunmaktadır. Unutmayın herkese iyi gelen şey size iyi gelmeyebilir. Bu dönem dikkatli olmanız gerekir.

Hamilelik döneminde fazla yemek tüketilmeli mi? Gebelik döneminde cinsel ilişki olur mu? Hamileyken seyahat edilir mi? Bunlar çok önemli sorulardır. Her zaman en iyi tavsiyeyi doktorunuzdan almalı ve ona güvenmelisiniz. İşte hamilelikle ilgili doğru bilinen yanlışlar…

  1. Hamilelik döneminde çok miktarda beslenilmeli.

Bu yanlış bir düşüncedir. Genellikle “Sen iki canlısın, iki kat fazla ye.” cümlesi annelerimiz tarafından sık sık duyulan bir cümledir. Hamilelik dönemi bir kadının hayatındaki muhtemelen en hızlı kilo alacağı dönemdir. Bu dönemde düşünülen “Ben ne kadar fazla yersem çocuğum da o kadar sağlıklı olur.” Düşüncesi hem tehlikeli hem de yanlıştır.

Hamilelik döneminde doğru olan şey ise küçük porsiyonlar ile sık sık ve sağlıklı beslenmektir. Sağlıklı beslenen bir annenin çocuğu da sağlıklı olur. Bu nedenle sağlık kurallarına uyarak beslenmek gerekir.

Hamilelikte Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

  1. Gebelikte cinsel ilişkiye girmek bebeğe zarar verir.

Bu yanlış bir varsayımdır. Hayır, zarar vermez. Hamilelikte bazı hormonlarda artış görülmesi normaldir. Bu hormonlar dolayısıyla da libido artışı olması gayet sıradan ve sık görülen bir olaydır. Bu yaygın kanının aksine hamilelik sırasında kadının rahat ettiği herhangi bir pozisyonda bir yasak yoktur. Sadece 8. aydan sonra bazı sebeplerden dolayı prezervatif ile yapılan cinsel ilişki önerilir.

  1. Gebe aşerdiği besini tüketmezse bebeğe zararı dokunur.

Hamilelik sırasında aşermenin bilinen tıbbi bir karşılığı bulunmamaktadır aşermek psikolojik bir durumdur. Ancak her zaman dengeli beslenmeye önem verilmesi gerekmektedir.  Bu nedenle aşerilen besinin tüketilmemesinin bebeğe bir zararı yoktur.

  1. Hamilikte saç boyama, oje sürme, manikür ve pedikür bebeğe zarar verir.

Hayır, zarar vermez. Hamilelik süresince dışardan temas eden bir kimyasalın bebeğe zarar verebilmesi için anne kanında belirli bir seviyenin üstüne çıkması ve plasentadan bebeğe geçmesi gerekmektedir. Saç boyasının deriden kana bulaşması söz konusu değildir. Ancak saç boyama sırasında dikkat edilmedi gereken belli noktalar vardır. Örneğin boya kokusunu uzun süre solumamak, saç derisinin iyice durulanması, kimyasal yerine organik boyaların tercih edilmesi ve beklerken havadar ortamlarda bulunulması.

  1. Hamilelikte spor yapmak tehlikelidir.

Hamilik süresince yapılan düzenli ve durumunuza uygun yapılan spor, sizi hamilelikte alacağınız fazla kilolardan kurtarır. Spor yapmayan başka bir gebeye oranla yaklaşık 4 kg daha az kilo alımı olur.

Hafifletilmiş egzersizler kolay ve rahat bir doğum için oldukça önemlidir. Böylelikle hem gebelik döneminde hem de gebelik sonrası kendinizi çok daha iyi hissedersiniz. Yapacağınız spor özellikle hamileliğin son döneminde ortaya çıkan sırt ağrınızı hafifletecektir. Spor aynı zamanda daha kolay bir doğum geçirmenizi de sağlar. Bu nedenle hamilelik süresince spor tavsiye edilmektedir.

  1. Gebelikte seyahat edilmez.

Aksine edilebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta hamile kadının en kısa sürede hedefe ulaşacak olan ulaşım aracını seçmesidir. Erken doğum ihtimali yoksa ve doktorunuzda gerekli izni aldıysanız uçakta da seyahat etmenin bir zararı yoktur. Uzun süreli araç yolculuklarında ise en az 2 saatte bir kez mola verilerek ayakta hareket etmeniz önerilir.

  1. Hamile kadının karın şekli bebeğin cinsiyetini söyler.

Özellikle ülkemizde cinsiyet tahmini yapmak sevilen bir oyundur. Karnın sivri ya da yuvarlak olması bebeğin cinsiyeti ile ilgili bir şey söylemez.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu