Sağlık

Hamilelikte Bronşit: Seyri, Riskleri ve Tedavisi

Bronşit en sık görülen solunum hastalıklarından biridir. Akut ve kronik bronşit olarak ikiye ayrılır. Akut bronşitte, bronşiyal mukozanın inflamasyonu damarlarının genişlemesine ve kanla dolmasına yol açar. Akut bronşit genellikle akut solunum yolu enfeksiyonlarının bir sonucudur. Kronik bronşit ise, bronşların bütün yapısında bazen akciğerlerdeki komplikasyonları içeren bir değişikliğe yol açar.

Bronşit tedavisi geciktirilirse hamilelik sırasında ciddi zararlara neden olabilir. Buna ek olarak, bronşit tehlikesi yol açtığı komplikasyonlarla artış gösterebilmektedir. Bronşit, pnömoniye (zatürre) veya bronşiyal astıma çevrilebilmektedir.

Bronşit hakkında bilmeniz gerekenler

Bronşit, inflamasyonun bronşlarda lokalize olduğu, solunum sisteminin enfeksiyöz inflamatuar bir hastalığı olarak tanımlanmaktadır.

Hastalığın belirtileri

Bronşitin ana belirtisi öksürüktür. Bronşit öksürüğü genellikle 10-14 gün sürer, soğuk algınlığındaki öksürük ise daha kısadır ve 3-4 gün sürer.

Yüksek ateş, hem soğuk algınlığı hem de bronşit ile birlikte olabilir, ancak bronşit ile birlikte seyrediyorsa bir haftada veya daha fazla sürebilir. Bu, enfeksiyonun derin kısımlara (bronşlar ve akciğerler) nüfuz etmesinden kaynaklanmaktadır.

Bronşit öksürüğü geceleri ortaya çıkabilir ve nefes almayı önemli ölçüde engeller. Solunum güçlüğü başka bir tip bronşit olan obstrüktif bronşiti işaret eder.

Hastalığın nedenleri

  • Bronşit sıklıkla hamile kadınlarda teşhis edilir.
  • Bunun birkaç nedeni bulunmaktadır:
  • Hamilelik sırasında en sık görülen hastalık nedeni, bağışıklık durumundaki genel düşüştür. Zayıflayan bağışıklık, vücudu bronşite neden olabilen çeşitli virüslere karşı hassas hale getirir;
  • Hormonal değişiklikler de bronşiyal mukozanın yapısında değişikliklere neden olabilir. Bronşlardaki herhangi bir şişlik, enfeksiyon için uygun bir faktör olabilir.
  • İkinci trimesterde ortaya çıkan rahim büyümesi, diyafram da dahil olmak üzere diğer organları etkilemeye başlar. Basınç altındaki diyafram, akciğerlerin hacmini azaltarak hastalığa zemin hazırlayabilir.
  • Pasif içicilik dahil olmak üzere sigara kullanımı, mukus salgılanmasını kışkırtır ve hastalığı tetikleyebilir.

Hamilelikte Bronşit: Seyri, Riskleri ve Tedavisi

Hamile kadınlarda bronşitin seyri

Hamile kadınlara diğerlerine göre daha çok bronşit tanısı konulduğunu dikkate alırsak, bunun en önemli nedeni hamilelik sırasında bağışıklık azalmasıyla, bakterilerin hamile bir kadının vücuduna girmesi daha kolaylaşmasıdır.

Hastalığın başlangıcında, hamile bir kadın grip gibi hissedebilir, çünkü tüm başlangıç ​​faktörleri buna benzer; kaslarda ağrı, uyuşukluk, öksürük, hafif bir sıcaklık artışı yaşanır. Takip eden günlerde, bu semptomlar yerini yırtıcı öksürüğe ve mukus artışına bırakır. Bütün bunlar acilen tıbbi yardım gerektiren işaretlerdir.

Doktora görünmeyi ihmal ederseniz, bronşit hızlı ilerleyen bir hastalık olabilir ve bu hamile kadınlar için oldukça tehlikeli bir durumdur çünkü enfeksiyon fetüsün plasentasına girebilir ve durum bebeğiniz için de tehlikeli bir hale gelir.

Hamile kadınlarda bronşitin riskleri

Hamilelik sırasında temel bronşit riski, fetüsün enfeksiyon olasılığıdır. Bu durum, düşük bir vücut ağırlığı olan veya inflamatuar hastalıklara sahip bir çocuğun doğmasına yol açabilir.

Solunumun zor olduğu obstrüktif bronşitte, fetüsün anormal gelişimi veya az gelişmiş olması nedeniyle fetüste oksijen eksikliğine yol açabilir.

Gebelikte güçlü bir öksürük de tehlikelidir, uzun süre devam eden güçlü öksürükler düşüğe neden olabilir.

Herhangi bir bronşit formu ile sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebeğin doğumu mümkündür. Önemli olan tedavide gecikmemek ve önleyici tedbirler almaktır.

Hamilelikte Bronşit: Seyri, Riskleri ve Tedavisi

 

Hamilelikte bronşit tedavisi

Genellikle bronşit tedavisi sırasında, aşağıdaki tedavi şeması kullanılır:

Bronşit tedavisinin amacı, bronştan mukus atılımının sıvılaşma uyarımıdır ve bunun için vücudun bol miktarda sıvıya ihtiyacı vardır.

Öksürük için tedavi sadece bir doktor tarafından, öksürüğün tipine bağlı olarak reçete edilebilir ve burada doğru ilaç seçimi çok önemlidir. Öksürük ilacı seçimi çok önemli bir aşamadır, çünkü çoğu hamilelik sırasında bebek için zararlıdır ve yalnızca uzman doktor güvenli bir ilaç reçete edebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu