Sağlık

Hafta Hafta Gebelik: Hamilelikte 7. Hafta / Ceninin 5. Haftası

Genellikle 4-7 haftalık gebeliklerde anne adayları hamile olduklarını keşfetmektedir. Üstelik ilk doktor görüşmenizi de bu hafta yapabilirsiniz.

Hamilelikte 6. hafta

 geride kaldı ve geçtiğimiz hafta bir bezelye büyüklüğünde olan bebeğiniz, bu hafta gebeliğin ilk ayına oranla 10.000 kat daha büyük! Hala karnınız çok fazla çıkmamış olabilir, ancak gebelik belirtilerini yaşıyorsunuz ve bebeğiniz de büyümeye devam ediyor.

Eğer hamile olduğunuzu yeni keşfettiyseniz, hafta hafta gebelik ile alakalı önceki yazılarımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

7 Haftalık Gebelik Kaç Aydır?

Anne adayları gebelik hesaplaması söz konusu olduğunda kafa karışıklığı yaşayabilmektedir. 7 haftalık gebelik kaç aydır sorusu sık sorulur. Gebeliğin 7. haftası bir ay ve yaklaşık 2 haftalık hamile olduğunuz anlamına gelir. Aynı zamanda bebeğinizin ise henüz 5. haftası.

Hafta Hafta Gebelik: Hamilelikte 7. Hafta / Ceninin 5. Haftası

7 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Hamilelik sırasında, vücudunuzda kademeli değişiklikler yaşanmaktadır. 7 haftalık gebelik annedeki değişiklikler açısından etrafınızdaki insanların anlayamayacağı bazı değişimleri içermektedir. Etrafınızdaki insanlar bu noktada hamile olduğunuzu bile anlayamazlar. Birkaç kilo almış olabilirsiniz, ancak sabah bulantıları yaşıyorsanız kilo vermiş olabilirsiniz. Hamilelikte Sabah Bulantısı İle Baş Etme Yolları yazımızdaki ipuçları ile mide bulantınızı hafifletebilirsiniz.

Mide bulantılarının yanı sıra, vücudunuz bebeğinizin büyümesi için çalıştığı için aşırı yorgunluk ve sürekli uyuma ihtiyacı görülmesi mümkündür. Göğüsler hamileliğin 7. haftasında hassaslaşmakta ve özellikle göğüs ucu bölgesinde ağrı ya da sızlama görülebilmektedir. Ancak tüm bu değişikliklerle beraber bebeğiniz büyüyor ve siz de güzel bir anne adayı olarak görünüyorsunuz.

Gebelikte 7. Hafta Belirtileri

7 haftalık gebelik belirtileri, çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Her anne adayı gebelik belirtilerini farklı şekillerde yaşamaktadır. İşte bu haftanın en yaygın belirtileri:

  • Mide bulantısı: Sabah bulantısı olarak da adlandırılan mide bulantısı gebeliğin 7. haftasında diğer haftalara oranla daha kuvvetli olabilir. Bazı anneler için zencefil, B-6 vitamin takviyesi ve bulantı bileklikleri bu dönemi atlatmaya yardımcı olmaktadır. Hormonlarınız ikinci trimesterde daha normal hale gelecek ve bulantılar azalacaktır. İkizlere hamile olan annelerin 7. haftada daha fazla bulantı yaşaması normaldir, çünkü hormonlar iki katı seviyede artmaktadır.
  • Aşerme ya da yiyecek hassasiyeti: Gebeliğin bu haftasında aşerme görülmesi oldukça normaldir. Canınız birden bire hiç beklemediğiniz bir şey çekebilir. Anne adayları genellikle ekşi ya da tatlı yiyeceklere daha yatkın olsa da, hamile kalmadan önce sevmediğiniz bir yiyeceği bile bu dönemde çok lezzetli bulabilirsiniz. Aşermenin yanı sıra bazı yiyeceklere karşı isteksizlik ve hassasiyet de bu haftada görülmektedir. Özellikle yemek kokuları sizi uzaklaştırabilir. Ancak sağlıklı seçimler yapmaya özen göstermeniz önemlidir.
  • Sık idrara çıkma: Henüz hamile gibi görünmeseniz de şimdiden uterusunuz iki katı büyüklüğünde ve pelvisinizdeki kan akışı da arttığından sık idrara çıkma arzusu duymanız normaldir.
  • Akne: Akne oluşumu vücudunuzdaki hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Hamilelikte sivilce sık görülen bir belirtidir ve akne ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
  • Aşırı tükürük: Gebeliğin 7. haftasında bu belirtiyi görmek sizi şaşırtabilir. Ancak hormonal olarak tetiklenen bu durum, bulantı ile de ilişkili olabilmektedir.
  • Ruh hali: Hamileliğin 7. haftasında hormonlar sadece değişmekle kalmıyor, aynı zamanda hamile olduğunuz fikrine alışmaya başlıyorsunuz ve bu da sizi ekstra duygusal hale getirebiliyor.
  • Kramp ve lekelenme: Erken gebelikte kramp girmesi normaldir. Sonuçta, uterusunuzda çok şey oluyor ve bebeğinizin hareket etmesinden birkaç hafta önce bile olsa, kasık bölgesinde kramplar görülebiliyor. Aynı zamanda rahim hamile kalmadan öncesine göre daha hassas olabilir ve cinsel ilişki sonrasında lekelenme şeklinde kanama görülebilir. Bu iki hamilelik belirtisi endişe verici olabilir, ancak çoğu durumda ektopik gebelik veya düşük gibi durumların bir belirtisi değildir.
[su_note note_color=”#e31f3f” text_color=”#ffffff” radius=”9″]7 haftalık hamilelik belirtileri arasında bulunan hiçbir semptomu henüz yaşamıyorsanız endişelenmenize gerek yoktur. Her anne adayı 7. haftalık gebelikte bu belirtileri yaşamayabilir. [/su_note]

Gebelikte 7. Hafta Bebek Gelişimi

Hamileliğin 7.  haftasında, bebek bir yaban mersini büyüklüğündedir.  Bu noktada, embriyonun küçük bedeninde her bir temel organ oluşmaya başladı. Bu hafta saç ve nipel folikülleri oluşuyor, göz kapakları ve dil gelişmeye başlıyor. Dirsekler ve ayak parmakları, gövde düzleşmeye başladığı için daha görünürdür. Bebeğiniz bu haftanın sonuna kadar yaklaşık 2.54 cm uzunluğuna erişecek, 7 haftalık bebek kaç mm sorusuna ise 25.4 mm cevabını verebiliriz.  7 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü ise şu şekildedir:

Hafta Hafta Gebelik: Hamilelikte 7. Hafta / Ceninin 5. Haftası

Gebeliğin bu haftasında bebek artık amniyon kesesine tamamen yerleşmiş demektir. 7 haftalık gebelik kesesi kimi zaman ultrasonda görünmese de bu normal bir durumdur.

İlk Doktor Ziyaretinizi Yapmaya Hazırsınız

Gebeliğin 7. haftasında ilk doktor ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz. Önceki haftalarda da doktor muayenesi için randevu alan anne adayları vardır, ancak genelde bu hafta ilk muayene için idealdir. 7 haftalık embriyonuz her dakika yaklaşık yüz yeni beyin hücresi üretiyor ve sadece bebeğin beyni değil kalbi de oluşum aşamasında ilerliyor.

Gebelikte yedinci haftada, muhtemelen ilk doktor ziyaretinizi planlıyorsunuz ve neler beklemeniz gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. İlk ziyaretinizde çeşitli kan, idrar ve pap smear testleri yapılacaktır. Aynı zamanda bebeğin iyi olup olmadığını görmek için ultrason tarihi alacaksınız. Daha önce ultrasonla bebeğinizi görmüş olabilirsiniz, ancak bir sonraki ziyarette bebeğinizin daha da büyümüş olduğunu göreceksiniz.

Hafta Hafta Gebelik: Hamilelikte 7. Hafta / Ceninin 5. Haftası

Gebeliğin 7. Haftasında Anne Adayları Ne Yapmalı?

Bu noktada bir doktor veya ebe seçmediyseniz, seçim zamanı geldi demektir. Bu konuda araştırmalar yaparak, yanında kendinizi en rahat hissettiğiniz doktoru bulmak için zaman harcayabilirsiniz. Aynı zamanda kendinizi çok fazla yormamalı, dinlenmeye çalışmalı ve sağlıklı beslenmelisiniz. Eğer sabah bulantıları sizi çok zorluyorsa doktorunuza danışabilirsiniz.

7. Haftada Hamileliğinizi Daha İyi Hale Getirmek İçin İpuçları

7 haftalık gebelikte annenin dikkat etmesi gerekenler listesi oldukça uzun olsa da hamileliği daha iyi hale getirmek için sizin için hazırladığımız ipuçları ile kendinizi rahatlatabilirsiniz.

  • Genellikle küçük porsiyonlu yemekler yiyin.
  • Yataktan kalkmadan 15 dakika önce tuzlu kraker  yiyin.
  • Bolca dinlenin ve gün boyunca kestirin.
  • Limon ya da zencefil içebilir, limonata içebilir ya da mide bulantısını hafifletmek için karpuz yiyebilirsiniz. Zencefilin Faydaları yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz.
  • Yemeklerden sonra hemen uzanmayın ya da yatmayın.
  • Yemek pişirmeyin ya da baharatlı yiyecekler yemeyin.
  • Günlük B6 vitamini (50 mg) alın.
  • Sabah bulantılarının hafifletilmesine yardımcı olabilecek takviyeleri doktorunuza sorun.

7 Haftalık Gebelikte Baba Adayları İçin İpuçları

Eşinizle doktor seçimi hakkında konuşun ve onun iyi hissettiği bir doktor bulmak için çaba gösterin. Hangi randevulara beraber gidebileceğinizi tartışın. Bazı baba adayları tüm randevulara giderken, bazıları önemli randevulara gitmek isteyebilir. Gideceğinizi söylediğiniz randevuları takviminizde işaretleyin ve gitmeyi unutmayın.  Destekleyici olma ve birlikte plan yapma, anne ve bebek için son derece önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu