
Hamilelik süreci içerisinde kadınların gerek hormonal gerekse de fiziksel olarak çeşitli değişimler meydana gelir. Zaman içerisinde görülen değişimler şu şekildedir.
Adet Gecikmesi
Hamilelik sürecinin en belirgin ve en erken belirtilerinden olan adet döneminin gecikmesidir. Bu olası belirti, anne adayı olacak olan kadınların diğer hamilelik belirtisi olabilecek olan belirtileri aramaları için bir başlangıç noktası değeri taşımaktadır. Hamilelik dönemi içerisine girildiği zaman diğer belirtiler de görülmeye başlayacaktır.
Göğüslerde şişme:
Gebeliğin en belirgin belirtilerinden bir tanesi göğüslerde görülen şişme belirtisidir. Gebelik başladıktan sonra 2 haftalık süreçte hormonlarda görülen değişimler göğüslerin olduğundan daha dolgun ve hassas hissedilir.
Yorgun hissetme kusma ya da mide bulantısı:
Erken görülen belirtilerin bir diğer ise yorgunluk belirtisidir. Erken gebelik esnasında progesteron hormonu pik seviyeye ulaşır. Bu hormonun kanda yükselmesi anne adayının devamlı uyku halinde olmasına, kan şekerinin düşük seyretmesine, düşük nabız seviyeleri ile devamlı yorgun hissetmesine sebep olmaktadır.
İştahta değişim:
Özellikle herkesin bildiği belirtilerden bir tanesi ise hamilelik sürecinde iştahta görülen değişimlerdir. Anne adayı özellikle hamilelik sürecinin erken evrelerinde yaşamış olduğu hormonal değişimlerden dolayı bazı yiyecek ve içeceklere hatta kokulara karşı tiksinme duyabilmektedir. Fakat hamilelik süreci içerisinde hormonal değişimlere vücut biraz daha alıştığı zaman anne adayı kendisini devamlı olarak aç ve aşırı şekilde yemek yeme ihtiyacı içerisinde bulmaktadır. Bu durumda daha önce sevmediği yiyecek ve içeceklere olan aşırı isteği çok normal bir durumdur.
Baş ağrısı:
Özellikle hamileliğin erken evrelerinde, anne adayının vücudunda meydana gelen hormonal değişimlerdeki düzensizlikler kan dolaşımının hızlanmasına, kan şekerinin düşmesine bağlı olarak hafif şiddette baş ağrılarının ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Eğer anne adayı gördüğü bu baş ağrılarından çok şikayetçi ise o zaman bu şikayetini mutlaka doktoruyla paylaşmalı ve hem anneyi hem de bebeği strese sokmamak adına doğru bir yol izlenmelidir.
Kabızlık:
Bir diğer erken hamilelik belirtisi ise kabızlıktır. Anne adayının kanında hamileliğe bağlı olarak artış gösteren progesteron hormonu ve gıda tüketiminde meydana gelen artış sindirim sisteminin yavaşlamasına ve buna bağlı olarak kabızlık meydana gelebilmektedir.
Ruh halinde değişim:
Hamilelik süresince dikkat edilmesi gereken durumlar detaylı bir şekilde öğrenilmeli, doktordan habersiz herhangi farklı bir gıda ya da ilaç kullanımında bulunulmaması gerekmektedir. Bu durum hem annenin hem de bebeğin sağlığı için büyük bir önem taşımaktadır.