
Halıdan Kan Lekesi Nasıl Çıkarılır
Halıdan Kan Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Halıdaki kan lekesini çıkarmak kimi zaman zorlu bir hal almaktadır. Çünkü kan lekesi, zor çıkan lekeler arasında yer alır. Kan, protein kaynaklı bir maddedir. Bu nedenle sıradan deterjanlar kan lekesini temizlemede etkili değildir. Yanlış yapılan temizlik müdahaleleri, lekenin gözeneklere girerek daha da zor çıkmasına neden olur. Bu sebeple temizlik ve bakım için doğru yöntemler kullanmaya özen göstermek gerekir.
Halıdan kan lekesini çıkartmanın en etkili yollarından biri, protein parçalama özelliği olan çözeltiler kullanmaktır. Kan lekesinde bulunan proteinler, bu çözeltilerle parçalanır ve halı, koltuk gibi tekstil ürünlerinden kolaylıkla temizlenir.
Özellikle açık renkli mobilya ve halılar, leke tehdidi altındadır. Bu nedenle daha fazla özen isterler. Temizliğe dair püf noktaları öğrenerek bu zorlu lekelerden kurtulmak mümkündür.
Halıda kan lekesi varsa, halının malzemesine göre temizlik uygulamak doğru olacaktır. Eğer halı elyaf çeşidi içeriyorsa ya da özel bir boya ile üretilmişse, dikkatli bir şekilde temizlik yapılması gerekir. Halıdaki ya da koltuktaki kan lekesi kurumuşsa bu durumda özel müdahale gerekebilir. Eğer tavsiyelere uyulsa dahi leke çıkmıyorsa temizlik şirketlerinden yardım istenebilir.
Halıdan Kan Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Halıdaki kan lekesi henüz yeni oluşmuşsa yapılması gereken ilk şey halıdaki kanın bir kağıt havluya emdirilmesidir. Bunun için kağıt havluyu halının üzerine tampon hareketlerle bastırmak ve fazlalığı almak gerekir. Bu işlemi yaparken lekenin olduğu bölgeyi ovmamaya ve dairesel hareketler yapmamaya özen göstermek gerekir. Aksi takdirde kan lekesi, halının derinine işleyebilir. Kağıt havluya artık leke gelemeyene kadar işlem tekrarlanmalıdır. Daha sonra alkali içermeyen bir deterjanı ve 1 çay kaşığı beyazlatıcıyı soğuk 1 bardak suyun içerisine koyup karıştırmak gerekir. Hazırlanan karışım, temiz bir beze emdirilir ve daha sonra halıdaki lekeli bölgeye uygulanır. Bu işlemi uygularken dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden biri lekeyi etrafına doğru dağıtmamaktır. Bunun için ovmak yerine bastırarak uygulama yapılmalıdır. Bu sayede halıdaki elyafın zarar görmesi engellenir. Son olarak halıyı olabildiğince az su ile durulamak gerekir. Sonrasında ise hızlı kuruması için halıdaki nem temiz bir beze çektirilir. Saç kurutma makinesinin soğuk fönü ya da fan ile nemli bölgeyi kurutmak mümkün olmaktadır.
Yukarıda bahsi geçen temizlik yöntemi işe yaramazsa bu durumda uygulanması gereken bir yöntem daha vardır. Bunun için yarım bardak soğuk suyun içerisine 1 yemek kaşığı amonyak içeren temizlik maddesi eklenir. Aynen yukarıda bahsedildiği gibi önce lekenin fazlası temiz bir bez ya da kağıt havlu ile alınır. Daha sonra hazırlanan karışım yine temiz bir bezle halının üzerine tampon hareketlerle uygulanır. Bir süre sonra halı elyafı bu temizlik maddesini emecektir. Daha sonra soğuk su ile uygulama bölgesi durulanır. Nemli kalan kısmı kurutmak için yukarıdaki yöntemler uygulanmalıdır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.