
Hamilelik kulübüne hoş geldiniz! 5. hafta, annelerin hamile olduklarını öğrenmeleri için ortak bir zamandır. Çünkü şu andan itibaren muhtemelen adet döneminizi kaçırdığınızı fark ettiniz demektir. Belki de bir test yapmayı bile düşünüyorsunuz.
geride kaldı ve artık bebeğinizin kalbi şekillenmeye başlıyor.
5 haftalık hamilelikte, artmış hormon seviyeleri, ağrıyan göğüsler, mide bulantısı ve yorgunluk gibi göz ardı etmesi zor olan semptomlar yaşayacağınızı hatırlatmak isteriz. Aynı hormonlar, hamilelik testinizin pozitif sonuç vermesini de sağlıyor. Hamilelikte 5. hafta ilk 3 aylık dönem olan birinci trimestere dahildir ve 2. ayın başlangıç haftasıdır.
5 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Muhtemelen, şu anda çevrenizdekiler için fark edilebilir herhangi bir değişiklik yoktur. Sabah bulantısı gibi hamilelik belirtilerini görmeye başlayabilirsiniz. Hamile kadınların yaklaşık% 50’si sabah bulantısı yaşamaktadır.
Sabah bulantısı, normal olarak hamileliğin 6. haftasında başlar, sabahları, gün içinde ya da akşamları yaşanması normaldir. Eğer sabah bulantısı şiddetliyse, sürekli bir şekilde artıyor ve yemek yemenizi zorlaştırıyorsa nadir bir sağlık sorunu olan hiperemezis gravidarum olasılığı hakkında doktorunuza danışın. Hiperemezis gravidarum, anne adaylarının kilo kaybetmesine, dehidrasyona, kan ve idrarda toksin birikmesine neden olmaktadır.
5 Haftalık Gebelik Belirtileri
Beşinci haftada hissettiğiniz hamilelik belirtileri, vücudunuzun alışması gereken değişikliklerin başlangıcıdır. Bu süreçte kendinize iyi bakın ve bol bol dinlenin, doğru beslenin ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak yollar bulmaya çalışın. Hamilelikte 5. hafta belirtileri arasında en yaygın olanları şunlardır;
Göğüslerde hassasiyet: Sabah bulantısı bu dönemde tüm dikkati çeker, ama acıyan göğüsler aslında 5 haftalık gebeliğin en yaygın semptomu olabilir.
Sabah bulantısı: Erken gebelik işareti söz konusu olduğunda bulantı, sadece sabah değil, günün herhangi bir saatinde gerçekleşebilir. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız sabah bulantılarının daha şiddetli olması muhtemeldir. Sabah bulantısı ile baş etme yolları arasında küçük porsiyonlarla sık sık yemek yemek ve B6 vitamini almak bulunuyor. Aynı zamanda tuzlu krakerler de bu dönemde en büyük kurtarıcınız olabilir.
Yorgunluk: Hamileliğin ilk haftalarında vücut tamamen bebek için çalışıyordur ve bu da annenin kendini yorgun ya da uykulu hissetmesine neden olabilir. Yorgunlukla başa çıkmak için sık sık dinlenmek ve yorucu işlerden kaçınmak önemlidir.
Sık idrara çıkma: Gebeliğin erken döneminde daha sık idrara çıkma isteğinizin olduğunu fark edebilirsiniz. Gebeliğin 5. haftasında bu semptom, böbreklerin aslında genişlemesi ile ilişkilidir.
Kramplar: 4 ya da 5. hafta civarında, kramp embriyonun rahinizin iç kısmına güzel bir şekilde implante edildiğini gösteren bir işarettir.
Lekelenme: 5 haftalık hamile olduğunuzda korkutucu görünebilir, ama iç çamaşırınızın üzerinde biraz kan da implantasyon belirtisi olabilir. Aynı zamanda cinsel ilişkiden sonra da biraz fark edebilirsiniz, çünkü rahim hamile olduğunuza göre daha hassastır. Bu tamamen normaldir.
Gebelikte 5. hafta annedeki belirtiler herkes için geçerli değildir. Bazıları hiçbir belirti yaşamayabilir. İki durum da son derece normaldir ve sorun olduğu anlamına gelmez.
Gebelikte 5. Hafta Bebek Gelişimi
Hamileliğin 5. haftasında, bebek bir elma tohumu büyüklüğündedir. Aynı zamanda bebeğinizin kalbi sürekli bir ritimde atıyor, göz ve kulak haline gelecek yapılar oluşuyor. Fetal iskelet de bu haftada oluşmaya başlıyor. Bebeğiniz hala çok küçük ve 3 milimetre uzunluğunda.
Gebeliğin 5. Haftasında Anne Adayları Ne Yapmalı?
- Pastörize edilmemiş gıdalar, az pişmiş et ve yumurtalar ve civa bakımından zengin balıkları daha az tüketmeniz gerekiyor. Bunlar bebek için kötü olan gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir.
- Uzmanlara göre, anneler, bu haftadan itibaren kedilerinin tuvaletini temizlememeli. Kedi tuvaletini temizlemek doğmamış bebeklere zarar verebilecek toksoplazmoz adı verilen bir enfeksiyona neden olabilir.
- Planlı bir hamilelik yaşamıyorsanız ve dişlerinizde sorun varsa röntgen çektirmekten kaçınmalısınız. Röntgen ışınları bebeğinize zarar verebilir.
- Bu dönemde kolay sindirilebilir az yağlı besinler tüketmeye özen göstermeniz önemlidir.
Hamileliğin 5. Haftasında Bebek Ultrasonda Görünür Mü?
Hamileliğin beşinci haftasında bebeğiniz çok küçük olmasına rağmen vajinal yolla yapılan ultrasonda bebeğinizi görmeniz mümkündür. Bu hafta boyunca kalp, mide, karaciğer, böbrekler, sindirim sistemi, dolaşım ve sinir sistemi oluşmaya başlayacak. Üstelik ultrason taramasında bebeğinizin ilk kalp atışını da duyabileceksiniz!
Hamilelikte 5. Haftadan İtibaren Kilo Alımı Nasıl Olmalı?
Gebelikte 5. haftadan itibaren, karnınızda belirgin bir şişlik olmasa da şimdiden 1 kilo almış olmalısınız. Ancak mide bulantısı ve kusma nedeni ile çok fazla yemek yiyememiş de olabilirsiniz. Endişelenmeyin birkaç hafta içinde bu durum da düzelecektir. Tüm hamile kadınların bu süreci geçirmesi farklıdır.
Muhtemelen genel hamilelik kilo artışı hakkında sorularınız var. Bu konuda şüphelenmenize gerek yok, doktorlar ilk trimesterde 1 kilo almanın doğal olduğunu söylüyor. Ancak hamile kaldığınız zamandaki kilonuz da hamilelik boyunca ne kadar kilo almanız gerektiği ile ilişkilidir. Hamilelikte kilo alımı nasıl olmalı sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz;
Eğer zayıfsanız:
Önerilen toplam hamilelik kilo alımınız 12 ile 18 kilo olmalı.
İkinci ve üçüncü trimesterde, haftada bir kilo almanız mümkündür.
Ortalama kiloluysanız:
Önerilen toplam hamilelik kilo alımınız 11 ile 15 kilo olmalı.
İkinci ve üçüncü trimesterde, haftada bir kilo veya biraz daha az kilo almanız gerekir.
Fazla kiloluysanız:
Önerilen toplam hamilelik kilo alımınız 6 ile 11 kilo olmalıdır.
İkinci ve üçüncü trimesterde, haftada yarım kilo almanız normaldir.
Eğer obez iseniz:
Önerilen toplam hamilelik kilo alımınız 4 ile 9 kilo alabilirsiniz.
İkinci ve üçüncü trimesterde, haftada yaklaşık yarım kilo almak mümkündür.
Hamileliğin ilk yarısında, haftada yaklaşık 1 kilo almayı amaçlamak gerekir. İkinci yarıda, haftada bir kilonun biraz üzerinde kilo almanız mümkündür.
Baba Adayları İçin İpuçları
Sorulmadan ev işlerine yardım etmeyi deneyin. Bu, çöpü çıkarmak, bulaşıkları yıkamak veya eşinizin en sevdiği yemeği yapmak kadar basit olabilir. Özellikle doğumun sonrasında da ona yardımcı olmaya hazır olun. Yeni doğmuş bebeğinize bakmak gerektiğinde, mümkün olabildiğinden daha fazlasını yapabileceğinizi keşfedeceksiniz.