
Hafıza Nedir? Hafıza Kuvvetlendirme Teknikleri İşe Yarar Mı?
Hafıza geliştirmek, var olan bütün depolama alanını genişletmek değil; depolama başarısının geliştirilmesidir. Bilgileri doğru bir şekilde depolayıp, ihtiyaç duyulduğu anda geri çağırma yeteneğimizi geliştirmek, hafıza geliştirme teknikleri ile hafıza aşamalarını bilmekten geçer..
Hafıza nedir?
Psikoloji biliminde yer alan hafıza, alınan bilgiyi işleyip beynin işleyiş tarzına uygun bir şekilde saklayabilme; gerektiğinde ise geri çağırıp kullanabilme başarısıdır. Hafızanın diğer ismi bellektir. Hafıza tekniklerinin doğru yönlendirmelerle geliştirilmesi mümkündür. İnsan belleği, çeperi belirsiz olan çok büyük bir depolama yeridir. Özellikle de çocukların sahip olduğu hafıza hızlı ve etkin olarak gelişime açıktır.
Hafıza geliştirme teknikleri nelerdir?
Hafızanın zinde tutulabilmesi için düzenli bir hayat tarzının benimsenmesi ve bazı hafıza geliştirme tekniklerini kullanmak uygulamak gerekmektedir. Hafızayı zinde tutmak ve geliştirmek için yapılabilecekler şu şekildedir;
Yeteri kadar uyuyun
Uyku, hafıza üzerinde bilişsel yeteneklerin geliştirilmesinde doğrudan etki sahibidir. Uyku sırasında beyin yakın zamanlı anılarını düzenler ve saklar. İyi kalitede alınan bir uyku, anıların ve yeni öğrenilen bilgin güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu yüzden, vücudun ihtiyaç duyduğu süreden azını uyuma, beynin eski zamanlarda depoladığı bilgilerin de muhafaza etmemesi ya da hatırlaması manasına gelir.
Düzenli egzersiz yapın
Düzenli olarak egzersiz yapıyor olmak, beynin sözel hafıza alanıyla öğrenmeyle alanını ciddi oranda arttırır. Egzersiz yapıldığında kan yoluyla beyine oksijen ve besin iletilir.
Stresten uzak durun
Stresliyken, hatırlama işlevi daha zor bir hal alır. Stres, hafızanın doğrudan dolaylı olarak olumsuz etkilenmesine sebep olur.
Stresli zamanlarda, vücut içerisinde kortizol gibi stres kaynaklı hormonlar serbest kalır. Kortizol hormonu beynin hafıza işlevini, özellikle de uzun süreli anılarını hatırlamasını zorlaştırır.
Devamlı stresle karşı karşıya kalmak, zamanla beyni ve beynin depolama alanını daraltır ve beyin hücrelerini tahrip eder. Bu yüzden olumsuz sonuçlara yol açan stresten ve stres kaynaklarından uzak durmak hafıza sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Stresten uzaklaşmak için nefes egzersizleri yapın ve bunu hayatınızda alışkanlık haline getirin.
Zihin geliştirici aktiviteler yapın
Bilişsel yeteneklerin korunmasında ve arttırılmasında zihni geliştiren oyunlar oynamak çok etkilidir. Bunlar yapılmadığı zaman beyin yavaş yavaş becerilerini kaybetmeye başlayacaktır.
Beyinsel becerileri geliştirecek oyunları oynamak, hafıza alanlarının etkinleştirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda konsantrasyonu artırır ve hafızanın derinliklerinde yer etmiş anıların da çağrılmasına yardımcı olur.
Hafıza geliştirmek ve kapasitesini arttırmak için sudoku bulmacası ve çapraz bulmaca gibi yararlı oyunlar oynanabilir. Burada amaç beyni devamlı çalışır halde tutmaktır.
Beyin için faydalı gıdalar tüketin
Vücuda alınan her bir gıdanın, vücut içerisinde bir sisteme yarar sağlamasına dikkat edin. Bu nedenle hayat boyunca hem sağlıklı bir vücuda hem de sağlıklı bir beyine sahip olmak için tüketilen gıdalara özen gösterin. Vücuda alınan gıdalar beyin için adeta bir yakıt görevi görür. Örneğin; beyin sağlığı için Omega-3 bakımından zengin bir diyet uygulamak çok yararlı olacaktır.
Aynı zamanda, antioksidanlardan zengin meyve ve sebze tüketmek, beyin hücrelerinin serbest radikal korumasına ve yeni beyin hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olacaktır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.