Sağlık

Gut Hastalığı Nasıl Anlaşılır? Gut Hastalığı Tedavisi Ve Belirtileri

Gut hastalığı, çoğunlukla yeme-içme alışkanlıkları sonucu ortaya çıktığı düşünülen bir durumdur. “Zengin hastalığı” olarak da bilinen gut, tıp alanında “nikris” olarak kullanılmaktadır. Aslında, gut hastalığı, yalnızca yanlış beslenme sonucu oluşan bir durum değildir. Bu hastalığın ortaya çıkmasında, metabolizmada meydana gelen çeşitli aksaklıklar sonucu oluşan rahatsızlıkların etkisi de vardır. Türkiye’de görülme oranı %2’dir. Bu yazımızda, gut hastalığı nedir? Gut hastalığı nasıl anlaşılır? Tedavileri ve belirtileri hakkında tüm detaylardan bahsedeceğiz.

Gut Hastalığı Nedir?

Gut, romatizmal bir hastalık olup, vücutta ürik asidin birikmesi nedeniyle oluşmaktadır. Yediğimiz her besin, işlendikten sonra, vücuda yaramayan kısmının atılması gerekir. Atılması gereken maddeye toksik adı verilmektedir. Toksikler zehirli maddelerdir ve vücuttan atımı gerçekleştirilemediğinde, bir takım rahatsızlıklara neden olurlar. Bu sorunlardan biride, ürik asidin eklemlerde birikmesi sonucu, romatizmaya neden olmasıdır. Aslında oluşan bu durum tam olarak romatizmaya dayalı bir rahatsızlık değil, metabolizmanın yanlış çalışması sonucu görülen ve belirtilerinin şişlik ve romatizmal ağrı olarak görülmesidir. Vücuttan atılamayan ürik asit, zamanla vücutta birikir ve kandaki miktarı artar. Ürik asit, kimi zaman eklemlerde kimi zamanda böbreklerde toplanmaktadır. Böbreklerde birikmesi sonucu, böbrek taşı oluşumu görülür. Ürik asit birikimi, böbreklerde taş oluşumunun yanı sıra, böbreklerin iflas etmesine de neden olabileceği için, gerçekten ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Eklemlerde birikmesi sonucunda, gut hastalığı yani “eklem iltihabı” görülmektedir.

Gut Hastalığı Korunma Yolları Nelerdir?

Özellikle gut hastalığı, kişiye çok ağrı veren sancılı bir süreçtir. Tedaviye geç başlandığında, kişide oluşan rahatsızlıkların kronikleşmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle, gut hastalığına yakalanmamak için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olunmalıdır. Bunun yanı sıra, gut hastalığından korunmak için yapılması gerekenler şunlardır;

  • Aşırı protein içeren et, süt ve balık ürünleri fazla tüketilmemelidir. (Günlük maksimum 170 gram)
  • Kilo oranına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Alkol ve şeker içeren içeceklerden uzak durulmalı.
  • Kahve tüketiminin azaltılmalıdır.
  • C vitamini içeren besinler tüketilmeli.
  • Hızlı kilo verdiren diyetler yapılmamalı.
  • Su tüketimi ihmal edilmemeli.

Gut hastalığı tedavisi için belirtilen yukarıdaki adımlar, yalnızca hastalığın oluşumu engellemek ya da tedavi sürecinde hastalık sonucunda oluşan belirtilerin azaltılmasına yardımcı olması amacıyla uygulanmaktadır. Uygulamadan evvel, hekime danışılmalı ve denilene harfiyen uyulmalıdır.

[su_accordion][su_spoiler title=”KAYNAKLAR” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”Kaynaklar” class=””]

www.memorial.com.tr[/su_spoiler] [/su_accordion]

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu