Sağlık

Güney Kore’de Alzheimer Hastalığının Tedavisini Mümkün Kılabilecek Bir Yöntem Keşfedildi

Güney Kore’deki Kore Yüksek Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden Gou Yount Koh’a göre, beyinde bulunan omurilik sıvısının beyne nereden girip çıktığı konusu uzun zamandır bilinemezliğini koruyordu. 2014 yılında, dış beyin zarındaki “meningeal lenfatik damarlar” adı verilen bir damar ağının, beyinde zamanla biriken fazla proteinleri dışarı akıtarak, beynin sıvılarını önemli ölçüde etkilediğine dair bir sonuca ulaşıldı. Ancak beynin karmalık yapısı getirdiği kaoit düzen neticesinde bu boşaltımın gerçekleştiği yerin nerede olduğu hala saptanabilmiş değil.

Araştırma için Deney Fareleri Kullanıldı

Sıvının hangi yollardan geçtiğini saptayabilmek için, Koh ve meslektaşları deney farelerini kullandı. Deneklerin omurilik sıvılarına boya ve iz bırakan kuantum parçacıkları enjekte ettiler. Daha sonra çeşitli taramalar yaparak sıvının hangi yollardan nereye aktığını takip ettiler. Böylece damarların, beyin omurilik sıvısının kafatasının en aşağı kısmından beynin içine ve dışına doğru bir yol izlemesine izin verdiğini keşfettiler. Başarılı ekip, yaşlı farelerin beyinlerindeki bu omurilik sıvısının boşaltımda önemli bir düşüşe sebep olduğu sonucuna ulaştı. İki ya da daha büyük yaştaki hayvanlar 3 aylık olanların boşaltım seviyesinin sadece yarısına sahiplerdi.

İsviçre’deki Bern Üniversitesi’nden Steven Proulx, “Bunun, bu kadar basit bir anatomik soru olması ve beyin etrafındaki sıvı kadar önemli bir şeyin nasıl temizlendiğini bilmiyoruz” diyor ve ekliyor: “Yine de bu, tartışmanın sonu değil. Kendi bulgularımız, nazal bölgedeki drenaj yollarının ve hatta göz bölgesindeki yolların bu yoldan daha önemli olduğu yönündedir.”

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu