
Güneş Lekeleri Nedir, Nasıl Geçer? Evde Uygulayabileceğiniz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Güneş lekeleri, özellikle yaz aylarında insanların başına bela olan bir lekelenmedir. Bronz görünmek çoğu kişi tarafından sevilir. Ancak bronzlaşma için sürülen ve sağlıklı oldukları düşünülen birtakım
yağlarve
solaryumuygulamaları aslında güneş lekelerine davetiye çıkarmaktadır. Sıcakları ve güneşi derinlemesine hissettiğimiz yaz aylarında karşılaştığımız bu sorun hakkında detaylı bilgi yazımızın devamında.
Güneş Lekeleri Nasıl Oluşur?
Güneş lekeleri yani tıp literatüründeki ismiyle “solar lentigo” oluşumunda en büyük neden açık bir şekilde güneş ışınlarıdır. Güneş lekeler özellikle beyaz tenlilerde, kolay kızaran ciltlerde ve zor bronzlaşan ciltlerde görülmektedir. Lekeler, güneşte uzun süre kalımında, ani yanmalar sonucunda veya kızarmalardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Genetik faktörler ve güneş alerjisi de bu duruma neden olabilir.
[su_button url="https://www.aktuelbilgiler.com/lazer-epilasyon-hakkindaki-dogrular-ve-yanlislar/" target="blank" style="bubbles" background="#040404" color="#d0e72d" icon="icon: sun-o" icon_color="#d7e516" title="Selülitleri Önleme Yolları"]Güneş alerjisi nedir?[/su_button]
Çiller Nasıl Oluşur?
Çiller, güneş lekeleri türleri arasında en çok karşılaşan ve en çok belli olan bir lekelenme türüdür. Çiller, diğer güneş lekelerinden faklı olarak güneşli zamanlarda koyulaşmakta veya az güneşte rengi açılmaktadır. Çillerin çoğalmaması için en basit çözüm ise güneşten korunmaktır. Güneşe maruz kalmamak veya koruma faktörü yüksek bir güneş kremi kullanmak çözüm olabilir.
Güneş Lekeleri Zararlı Mı?
Güneş lekeleri genellikle kötü huylu lekelere dönüşmez. Fakat, hasarlı deriye direkt temas eden güneş ışınları, erken yaşlanma veya çeşitli der kanseri türlerine neden olabilmektedir.
Yaz Mevsiminde Oluşan Güneş Lekeleri Önlenebilir Mi?
Vücudumuzda oluşacak olan güneş lekelerinin önüne engel koymamız mümkün. Bu önlemler şöyle sayılabilir:
- Direkt güneş ışınına maruz kalmamak.
- Uzun süre güneşlenmemek
- Yüksek korumalı güneş kremi
- Saat 11.00 – 15.00 arası güneşe çıkmamak
Güneş Lekeleri Türleri
Çiller
Sıklıkla yüz, kol, eş ve gövdenin üst kısımlarında görülür. 5 mm çapında yuvarlak kahverengi lekelerdir. Açık tenli ve renkli gözlü insanlarda daha sık görülür. Yazın sayıları artar, renkleri koyulaşır.
Solar lentigo
Boyun, göğüs, sırt, omuzlar ve elde en çok görülür. Çillere oranla daha büyüktür. Kahverengi veya siyah olabilirler. Açık tenli kişilerde daha çok görülür.
Melazma
Çoğunlukla alın, yanak, dudak üstü, boyun v burunun üzerinde görüşür. Çoğunlukla koyu ten rengine sahip insanlarda görülür. Güneşe bağlı oluşur. Kahverengidirler.
Gebelik lekeleri
Hamilelik hormonları sayesinde oluşan bu melazma türü güneş ışınlarının etkisiyle çoğalır.
Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?
Güneş Koruyucu Krem
Yazım özellikle 10.30 ve 13.30 arası güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin. Krem en az 30 faktörlü olmalı. Her denizden veya havuzdan çıkışta tekrar sürün.
Leke Giderici Krem
Bazı kremler yüzeysel melazmaları tedavi edebiliyor. Fakat bu türdeki bazı kremler güneşe karşı hassasiyeti arttırmaktadır. Bu nedenle ekim ayının sonrasında kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu kremi kullanırken güneşe maruz kalmak lekeleri arttırabilir.
Kimyasal Peeling
Kimyasal peeling, cilt tedavilerinde oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak bu uygulama ekimden sonra yapılmalıdır.
Meyve asitlerinin kullanıldığı peelinglerde özellikle açık tenli kişilerde daha fazla etki görülmektedir.
Lazer
Lazer tedavisi özellikle koyu renk lekelere sahip açık tenli kişilere öneriliyor.
Ev Yapımı Maske
Vereceğimiz doğal maske tarifi de düzenli olarak kullanıldığında lekeleri geçirmekte büyük bir yardımcıdır.
Malzemeler:
1 adet patates
1 çorba kaşığı yulaf unu
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı süzme yoğurt
Uygulama:
Patatesi rendeleyip suyunu çıkardıktan sonra geri kalan malzemeler ile karıştırın. Ardından karışımı cildinize sürün. Sürme işlemini 2 kat yapın. 30 dakika bekletin ve masaj yaparak çıkartıp yıkayın.
Maskeyi haftada 1 kez tekrarlayın.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.