
Gözlerde beliren siğil benzeri beyaz yapılara arpacık denmekte olup gözde arpacık çıkması kişi için sebebiyet verdiği acı ve batma hissi nedeniyle büyük rahatsızlık vermektedir. Arpacığın oluşum nedenleri ve doğal tedavisi hakkında bilgi almak için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Gözde Arpacık Çıkması Nedir?
Vücudun bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine bağlı olarak göz kapağı ya da göz pınarlarında beliren, kirpiklerin çizgisinde yer alan ve görünüm olarak akne ya da siğillere benzetilen yapılara arpacık denmektedir. Gözaltı yağ bezesi şeklinde arpacık çıkan kişilerde yanma, batma, ağrı ve acı nedeniyle gündelik yaşamda ciddi rahatsızlıklar belirir. Arpacık tedavisi için genelde doktorlar ve eczaneler tarafından ilaç ya da damla kullanımı önerilmekte, bu basit tedaviler yeterli olmaktadır.
İçinde irin bulunan bu apseli yapının temel nedeni viral enfeksiyondur.
Gözde Arpacık Çıkmasının Nedenleri Nelerdir?
Stafilokok adı verilen bir tür virüsten ileri gelen bir apse olan göz arpacığı göz kapaklarının derinlerine kadar ilerleyebilmektedir. Kirpiklerin diplerinde biriken kozmetik maddeleri ya da kirler gözün bakteri ve virüslerden etkilenmesine ve irinli yapılar meydana gelmesine yol açmaktadır. Arpacık neden olur sorusunun yanıtları şu şekilde listelenebilir:
Göz ve Göz Kapağı Enfeksiyonu
Göz kapağının çevresinde yer alan yağ bezleri tıkandığı takdirde irinli enfeksiyonlar meydana gelmekte, kanında yağ oranı yüksek olan kişilerde bu tıkanma sorunu daha da sıklıkla yaşanmaktadır.
Blefarit olarak adlandırılan ve göz kapağının yağlanmasına bağlı gelişen enfeksiyonlar, gözün içine ya da dışına yansıyabilir.
Stafilokok
Arpacığa yol açan temel neden olan stafilokok isimli mikroorganizma, nefes alışverişi, hapşırma ve öksürme yoluyla kolaylıkla göz çevresine bulaşabilir.
Yanlış Beslenme
Vitaminlerin ve minerallerin odak noktasına alınmadığı bir beslenme düzeni demek, dengesiz ve yetersiz beslenme demek olduğundan bağışıklık sisteminin yeterince desteklenememesi anlamına da gelir. A, C ve E vitaminlerinin mikroorganizmalara karşı koruyucu olduğu gibi göz ve göz çevresi sağlığını koruduğu da bilinmekte ve arpacık gibi göz kusurlarını önlemek için düzenli olarak alınması gerekmektedir.
Kozmetik Ürünleri
Kadınlar için daha yoğunluklu şekilde ön planda olan makyaj ve kozmetik malzemeleri, hijyenik ve kalıntısız şekilde temizlenmediği takdirde arpacık nedenleri arasında yer alabilmektedir.
Ergenlik dönemine giriş, bahar alerjileri, yağlı beslenme, stres ve genetik yatkınlık akne sorununa yol açmakta, bu aknelerin yarattığı yağlılık ise gözlere yansıdığında iltihaplanmalara yol açabilmektedir. Kişisel hijyene ve günlük bakıma dikkat etmek gözleri korumak için özenilmesi gereken alışkanlıklardır.
Göz arpacığının tedavisi için antibiyotik, sıcak kompres gibi basit uygulamalar yapılabileceği gibi geçmeyen durumlarda cerrahi işlemler gerekebilmektedir. Antibiyotik olarak uygulanan ilaçlar, hap formunda ya da damla olarak alınabilir, cerrahi ise enfeksiyonun ilerlediği durumlarda gerekli görülür. Sıcak suyla nemlendirilen temiz bir peçete ya da bezi 5 ila 10 dakika uygulamak da önerilen hijyenik çözümlerdendir.
Arpacık Bitkisel Yollarla Nasıl Tedavi Edilir?
Doğal yollarla ve hızlı bir şekilde arpacık sorununa çözüm bulmak istiyorsanız kolay bulunan malzemelerle kendi arpacık ilacı uygulamanızı yapabilirsiniz.
Arpacık için Sıcak Uygulama
Arpacığın erken dönemlerinde ilerlememesi adına yapılması tavsiye edilen bir uygulama olarak sıcak suya batırılan bezi 5-10 dakika gözde bekletmek yeterli olabilmektedir. Gözün hassas yapısı gereği suyun sıcaklığı iyi ayarlanmalı, ılığa yakın olmalı, ayrıca fazla baskı yapılmamalıdır.
Ağrıyı hafifleten bu işlemi yaparken sırt üstü uzanmak ve göz kapağı üzerine uygulama yapmak daha iyi olacaktır.
Arpacık için Sarımsak
Dezenfektan olarak sıklıkla kullanılan bir bitki olan sarımsak, gözlerdeki enfeksiyonlar üzerinde de etkilidir. Arpacık sarımsak ile çözülebilecek bir sorun olmakla birlikte bu etkili uygulama için öncelikle bir diş sarımsak iyice ezilerek gözün iltihaplı kısmına sürülmelidir.
Uygulama sonrasında birkaç dakika gözün yanması normal olmakla birlikte ertesi gün arpacık üzerinde ciddi bir küçülme semptomlarda rahatlama sağlanacaktır.
Arpacık için Çay
Bardakta demlemiş olduğunuz poşet çayı çıkarıp soğuttuktan sonra gazlı bez ya da pamuk üzerine yerleştirilir. Göz kapağı üzerine yerleştirilen pamuk 10 dakika bekledikten sonra kaldırılır ve bu işlem ardı ardına birkaç kere tekrarlanır.
İltihabın yanı sıra bakteriyel ortamın kaybolmasını da sağlayan çay kompresi sayesinde ağrı şikayeti büyük oranda azalacaktır.
Arpacık için Papatya
Bir avuç kuru papatyayı bir bardak su içerisinde demledikten sonra yaklaşık 10 dakika soğuması için bekletin. Papatya çayına bir miktar pamuk batırıp gözünüze kompres şeklinde uygulayın.
Arpacık için çözüm olarak papatya çayını tercih ettiğinizde etkileri görmek için gün içinde birkaç defa uygulamayı tekrarlamanız gerekmektedir.
Yaşadığınız arpacık sorunu sonrası gelişebilen deformasyonlara yönelik Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nedir, Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.