
Gözaltında Yağ Bezeleri Oluşmasının Sebepleri Nelerdir?
Gözaltı yağ bezeleri diğer bir adıyla "epidermal kist" olarak adlandırılmakta olup, gözaltı bölgesinde görülebildiği gibi kulak arkasında yüz ile sırt bölgesinde de görülebilmektedir. İçlerinde yağ bulunan bu kistler çoğunlukla zararsız olup kendiliğinden geçme eğilimindedirler. Fakat bu yağ kistleri ciddi boyutlarda ve ağrı oluşturuyorsa mutlaka profesyonel bir tedavi gerekmektedir.
Gözaltı yağ bezelerinin sebepleri nelerdir?
Yağ bezelerinin oluşumunun ise asıl nedeni, cilde sebum sağlayan bu yağ bezlerinin kanallarının tıkanmasıdır. Diğer nedenler ise yüksek oranda testesteron üretimi, yağ üretiminde artış, tıraş ya da ağdanın yağ bezesi oluşumuna yol açtığı görülmektedir.
Gözaltı yağ bezesi hangi hastalıklarda görülür?
Gözaltında yağ bezeleri, özellikle şu hastalıklarda sıklıkla gözlenmektedir;
Sringoma: Bu hastalık ter bezlerinden kaynaklanmakta olup, ten rengi ya da sarı renkli yuvarlak ve kabarık olup yaygın görülmektedir. Çoğunlukla göz çevresi, göğüs, koltuk altı bölgesinde ve genital bölgede kendisini göstermektedir.
Ksantelezma: Bu hastalık göz kapaklarının içlerinde meydana gelen sarı yağ bezeleridir. çoğunlukla da her iki göz kapağında simetrik bir şekilde görülür. Kan yağlarında görülen anormallikler, diyabet ve tiroid nedenli kan yağ değerlerindeki dengesizlikler ksantelezmaya yol açmaktadır.
Gözaltı yağ bezelerinin tedavisi nasıl olur ?
Gözaltında meydana gelen bu yağ bezelerinin tedavisinde asıl öncelik bu yağ bezelerinin oluşma sebebinin açığa çıkartılması olmaktadır. Aksi halde sebebe yönelik tedavi gerçekleştirilmemesi yağ bezelerinin tekrarlamasına yol açacaktır.
Sringoma tedavi yöntemleri
Sringomalar, iyi huylu oluşumlar olup, tedavi yöntemleri lazer ve elektrocerrahi uygulamalarıdır. Lazer tedavisi sonrasında uygulama yapılan bölge üzerinde herhangi bir şekilde iz kalmamaktadır. Bu tedavi yönteminde lazer çeşidi olarak karbondioksit ya da erbium lazer kullanılmaktadır.
Ksantelezma tedavi yöntemleri
Ksantelezma tedavi yöntemlerinde lazer tedavi yöntemi, cerrahi uygulama gerçekleştirilerek bezeyi uzaklaştırma, elektrocerrahi uygulaması kullanılmaktadır.
Gözaltı yağ bezeleri için gerçekleştirilen tedavi yöntemlerinde en iyi sonuç estetik açıdan lazer ve cerrahi uygulamalarıdır. Gözaltı yağ bezlerinin lazer yöntemiyle uzaklaştırılması cerrahi olarak uzaklaştırmaya oranla çok daha düşük nüks riski bulunmaktadır.
Gözaltı yağ bezelerinde dikkat edilmesi gereken noktalar ise şunlardır.
Ortaya çıkan yağ bezeleri kesinlikle sıkılmamalı, herhangi bir şekilde kesici aletlerle bölgeye zarar verilmemelidir. Özellikle gözaltı bölgesinin derisi hem çok ince hem de çok narin olduğu için yanlış müdahaleler bölge üzerinde risk teşkil etmektedir.
Diğer bir nokta ise bölge üzerine herhangi bir şekilde etkisi kanıtlanmamış, doktorun önermediği bir ürün sürülmemelidir. Bu durum allerjik reaksiyonlar ve ortaya çıkabilecek diğer cilt sorunlarının önüne geçilmesi için önemlidir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.