Sağlık

Göz Tansiyonu (Glokom) Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığı oldukça önemli rahatsızlıklardan bir tanesidir. Tedavi edilmediği taktirde görme kaybına sebebiyet yaratabilir. Tam olarak belirli bir kitleye hitap etmeyen bu hastalık her yaş kesiminde meydana gelebilir. Özellikle ama 40 yaşından sonra daha sıklıkla görülebilir. İlk olarak kendini belli etmeyen bir hastalıktır. Hastalık ilerledikçe belirtileri de daha çok ortaya çıkar. Eğer göz tansiyonu ilk başta fark edilmez ve hastalık oldukça ilerleyip görme kaybına kadar giderse bu seviyeden sonra tedavisi olmayabilir. Bu nedenden ötürü göz tansiyonunda da erken teşhis oldukça önemlidir.

Glokom yani göz tansiyonu gittiğiniz herhangi bir göz muayenesinde göz içi basıncınız ile kendini gösterebilir. Göz içindeki basıncın normalden fazla olması göz tansiyonunun başlangıcı sayılabilir. Göz muayenesine gittiğinizde göz basıncınızın düzenli olarak kontrol edilmesi göz tansiyonunun önlenmesinde ki en önemli etkenlerden bir tanesidir. Göz tansiyonu hastalığını ikiye ayırabiliriz. Dar açılı glokom bu çeşitlerden bir tanesidir.

Dar açıda göz tansiyonu ileri yaşlarda meydana çıkar. Yaşı ilerlemiş bir insan da bir anda kendini gösterebilir. Ama göz tansiyonu bulantı, kusma, gözde şiddetli ağrı, görme duyusunda azalma ve de gözde sürekli kızarıklık ve kaşıntı durumu ile kendini belli eder. Diğer bir göz tansiyonu türü ise Primer açık açılı glokomdur. Primer açık açılı göz tansiyonu kendini belirtiler ile fark ettirmez. Hastalık ilerleyip görme kaybına kadar ilerlediğini de anlaşılabilir.

Göz tansiyonu neden ortaya çıkar?

Göz pek çok katmandan meydana gelen bir organdır. Bu katmanlar içerisinde sıvılar bulunmaktadır. Bu sıvılar yardımı ile görme olayı gerçekleşir. Göz içerisindeki bu sıvılarda zamanla azalma olabilir. Bu azalmaların pek çok sebebi bulunur. Bu sıvıların düzenli olarak azalması ve tekrar dolması ile göz içinde belirli bir düzen bulunmaktadır. Fakat bu sıvıların bazen düzenli olarak boş olamaması durumunda kanallarda bozukluklar meydana gelebilir. Sıvı borç almayıp kanalda bozuklukları meydana gelmesiyle kanal içinde basınç artması meydana gelir. Sıvılarda meydana gelen bu yüksek basıncı ise görme duyusunu etkiler.

Bu durumun yaşanması içinde pek çok sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerden bahsedecek olursak ise şeker hastalığı, göze alınan yaralanma durumu, sürekli yaşanan migren, kortizon tedavisi, ailede göz tansiyonu yatkınlık, yaşlanma durumu ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar göz tansiyonunun ortaya çıkmasına sebebiyet yaratabilir.

Göz tansiyonu nasıl tedavi edilir?

Görme kaybı yaşanmaması için göz tansiyonu hastalarının tedavi edilmesi gerekir. İlk olarak hastalara ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu ilaç tedavisi ile göz içerisindeki basınç dengelenmesi yapılır. Eğer ilaç tedavisi yeterli olmuyor ise daha sonrasında cerrahi müdahale yapılabilir. Lazer ile de göz tansiyonu hastalığının tedavisi yapılmaktadır. Sizin için en uygun olan tedavi yöntemini doktorunuz belirleyecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu