1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Göz Seğirmesi Nedir? Göz Seğirmesinin Nedenleri ve Tedavisi
Göz Seğirmesi Nedir? Göz Seğirmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Göz Seğirmesi Nedir? Göz Seğirmesinin Nedenleri ve Tedavisi

A+A-

Hemen herkesin hayatının belli anlarında yaşadığı bir durum olan göz seğirmesi, göz kapağında bulunan kasların, istemsiz şekilde kasılmasına denmektedir. Tıp dilinde “Blefarospazm” olarak tanımlanan bu spazm ve ani kasılmalar bazen hafif derecede olurken, bazen de dışarıdan bakıldığında fark edilen bir şekilde kendini gösterir.

Göz Seğirmesi Neden Olur?

Sağ ya da sol gözde, bazen de her iki gözde birden görülebilen göz seğirmesi, uykusuz kalma, vücutta mineral ve vitamin yönünden eksiklik, fazla kafein tüketilmesi, stres, gözde oluşan alerji ve iltihaplar, kaynakçılık gibi gözün yorulmasına neden olan işlerde çalışmak, ya da göz kuruluğuna neden olan aktiviteler (uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında olmak)  gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra, kanda bulunan mineral değerlerindeki anormallikler, kansızlık (anemi) hastalığı, kimi beyin hastalıkları da göz seğirmesine neden olabilen diğer faktörlerdir.  Beynimizin vücut hareketlerini kontrol eden kısmında yaşanacak bir problem de bu durumlara neden olabilir. Bazal Ganglion adı verilen bu bozukluk, tümör, enfeksiyon, yanlış dozda ilaç kullanımı, kafa travması gibi durumların yol açtığı bir sağlık sorunudur.

Uzun süren göz seğirmesi ataklarında, kan testi yaptırmakta fayda vardır. Bu durumlarda özellikle kandaki potasyum ve magnezyum mineral değerleri ile B12 ve D vitamini seviyeleri kontrol edilmelidir.

Göz Seğirmesi Nedir? Göz Seğirmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Göz Seğirmesi Ne Anlama Gelir? Neye İşarettir?

Göz seğirmesi, modern bilimin sunduğu verilerin dışında, geleneksel kültürün de dikkatini çekmiş ve farklı şekillerde yorumlanmıştır. Halk arasında göz seğirmesi durumunda, sağ göz bebeğinin seğirmesi sıkıntı, sol göz bebeğinin seğirmesi ise sevinç işareti kabul edilmiştir. Sağ gözün alt kısmının seğirmesi iyiliğe, sol gözün alt kısmının seğirmesi ise mevki olarak yorumlanmıştır.

Göz Seğirmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide ilk adım, göz seğirmesinin altında yatan sebebi bulmaktır.  Endişe ve stres kaynaklı durumlarda hastaya onu rahatlatan ilaçlar verilir. Göz seğirmesi kasların isteğimiz haricinde kasılmasından kaynaklı olduğundan kas gevşetici de faydalı olmaktadır. Doktorunuz vitamin ve mineral eksikliğinden şüphelenirse, sizden kan testi yaptırmanızı isteyebilir. Sorun bununla ilişkiliyse, vitamin ve mineral takviyeleri önerecektir. Uzun süre gözü yoran ve göz kuruluğuna neden olan durumlarda ise göz damlası oldukça faydalıdır. Uykusuzluk ve yorgunluktan kaynaklı durumlarda yatak istirahati sorunun çözümünde işe yarayabilir. Tedaviye yanıt alınmayan ve uzun süre devam eden göz seğirmesi vakalarında en son seçenek ise cerrahi müdahaledir. Miyektomi olarak isimlendirilen bu ameliyatta, gözdeki kusurlu sinirler ve kaslar cerrahi işlemle alınmaktadır.

Göz Seğirmesi Nedir? Göz Seğirmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Göz Seğirmesine Karşı Evde Yapılabilecek Bitkisel Tedavi Önerileri

  • Kafein içeren içecek ve gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Gözünüzün üstüne ılık su torbası ile kompres yaparak göz kaslarınızı rahatlatabilirsiniz.
  • Sinirleri yatıştırıcı etkisi olan papatya çayı, melisa otu çayı, karabaş otu çayı gibi bitki çaylar, üstünüzdeki stres ve gerginlikten uzaklaşmanızı sağlayarak göz seğirmesinin tedavisine yardımcı olmaktadır.
  • Dengeli beslenmeye özen gösterin.  Potasyum ve magnezyum yönünden zengin besinler tüketin.
  • Stresten uzaklaşmanızı sağlayan ortamlarda bulunmaya çalışın. Hafta sonlarında doğa yürüyüşleri yapmak gibi size iyi gelen aktivitelerle zaman geçirin.

Botoks Göz Seğirmesine İyi Gelir mi?

Tıpta birçok alanda kullanılan botoks uygulaması, göz seğirmesi tedavisinde de olumlu sonuçlar vermektedir. Botoks, yan etkilerinden dolayı ve pahalı bir tedavi olduğundan pek tercih edilmemektedir.

Göz Seğirmesi Nedir? Göz Seğirmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Göz Seğirmesine Hangi Doktor Bakar?

Seğirmenin hangi nedenden kaynaklandığına göre doktor seçimi yapılmalıdır. Gözde alerji, iltihap varsa göz doktoruna müracaat edilmelidir. Yorgunluk, stres kaynaklı durumlarda ise psikolog ya da psikiyatriste görünmek gerekir. Sorun mineral ve vitamin eksikliğinden kaynaklıysa iç hastalıkları uzmanı, uzun süre tekrarlayan ve geçmeyen göz seğirmelerinde ise nöroloji doktoruna gidilmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.