
Göz bölgesi yaşımızı ele veren ilk yerdir. Bu nedenle kırışıklık ya da sarkma gibi sorunlar estetik açıdan problem yaşamaya neden olabilmektedir.
estetiği ya da blefaroplasti ile cerrahi olarak göz kapağındaki sorunları düzeltmek mümkünken, ameliyatsız tedavi seçenekleri de bulunmaktadır.
Göz Kapağı Estetiği Nedir?
Göz kapağı estetiği veya göz plastik cerrahisi, yüzü yorgun ve yaşlı gösteren fazla cildi ve yağları temizleyerek göz çevresindeki bölgenin görünümünü geliştiren bir kozmetik cerrahi şeklidir. Son on yılda teknoloji ve tekniklerdeki gelişmeler, günümüzde kozmetik göz ameliyatı daha az invaziv ameliyat gerektirir, daha iyi sonuçlar verir ve daha kısa iyileşme süreleri anlamına gelir.
Kimler Göz Kapağı Estetiği Yaptırabilir?
Göz kapaklarındaki sarkma veya torbalanma nedeniyle yorgun ve yaşlı görünen kişiler, alt göz kapağında deri fazlalığı ve ince kırışıklıkları bulunanlar, üst göz kapağında gevşeme olanlar ve doğuştan bu sorunu bulunan çocuklarda 6 yaşına kadar, yetişkinlerde ise 35-70 yaş aralığında bulunanlar göz kapağı estetiği ameliyatı yaptırabilir.
Oküloplasti ve Göz Kapağı Estetiği İlişkisi
Oküloplasti bir göz bilimi dalıdır. Göz kapağı estetiği için de bu branş kullanılmakta olup çok detaylı bir uygulama alanı vardır.
Göz Kapağı Estetik Bozuklukları
Göz kapağı estetik bozuklukları her iki göz kapağında da ortaya çıkabilir. Alt göz kapağının altında göz altı torbaları, her iki göz kapağında görülen sarkmalar ve ince kırışıklıklar göz kapağı estetik bozuklukları arasında yer almaktadır.
Göz Kapağı Sarkması ve Torbalanması
Göz kapakları yaşlanma ve yer çekiminin etkisiyle beraber sarkabilmektedir. Aynı zamanda göz kapağı torbalanması da sık görülen bir durumdur. Göz kapağı torbalanması hem göz kapaklarında hem de göz altlarında oluşabilir.
Göz Kapağı Rahatsızlıkları
Göz kapağında oluşan kırışıklıklar ve gevşemeler bir sorun olarak görülmektedir. Bu durumlar estetik anlamda kişinin olduğundan daha yaşlı görünmesine neden olur.
Şekil Bozuklukları
İçeri Entropiyum
Göz kapağı sorunlarından biri olan bu durumda genellikle az göz kapağının içe dönmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu durum doğuştan oluşabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir.
Dışarı Ektropiyum
Göz kapağı kenarlarının dışa doğru dönmesi durumudur. Yaşlanma sonucu oluşabilen bu sorun, doğuştan veya göz kapağını kapatan sinirin felci ya da yaralanmalarla beraber de ortaya çıkabilir.
Yüz Felci Kaynaklı Göz Kapağı Bozukluğu
Göz kapakları ve yüzün hareket etmesini sağlayan sinirlerin hasarı sonucunda oluşan bu durumda yüz felci ortaya çıkar. Yüz felci göz kapaklarının hareketlerinde sorunlara neden olmaktadır.
Göz Kapaklarındaki Habis Tümörler
Göz kapağı çevresinde görülen tümörler nedeniyle göz kapaklarında sorun oluşabilmektedir. Genellikle iyi huylu tümörler olsalar da göz kapağında iyileşmeyen yaralara neden olabilirler.
Gözyaşı Yolları Hastalıkları
Gözyaşı bezleri gözü dış etkenlerden korumak amacıyla sürekli olarak gözyaşı salgılamaktadır. Ancak bazı durumlarda gözyaşı bezlerinde tıkanıklıklar ve sorunlar oluşabilir. Aşırı göz yaşarması, gözde çapaklanma ve enfeksiyon gibi belirtilerle görülebilir.
Göz Kapağı Estetiği Yöntemleri
Plexr Soft Surgery Yöntemi
Cerrahi olmayan bir göz kapağı ve göz çevresi estetiği olan bu yöntemle Prof. Dr. Fippi tarafından geliştirilen Plexr cihazı kullanılmaktadır. Bu cihaz göz kapağı estetiği plexr işlemi sırasında plazma enerjisinden faydalanmakta ve göz kapağı cildindeki çevre dokular sıkıştırılarak ince çizgiler azaltılmaktadır.
Göz Kapağı Estetik Ameliyatı
Blefaroplasti olarak da bilinen göz kapağı estetik ameliyatında fazla olan deri ve kas ve yağ dokularından küçük miktarlarda dokular çıkarılır ve daha sonra işlem tamamlanır. Bu işlem tek bir defa yapıldığı zaman ömür boyu etkisini sürdürmektedir.
Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?
Göz kapağı estetiği genel anestezi veya sedasyon anestezi yöntemi ile uygulanmaktadır. Yaklaşık 20-30 dakika süren işlemde fazla dokular göz kapağında açılan kesiler aracılığıyla çıkarılır ve cilt yeniden dikilerek işlem tamamlanır.
Refakatçi Gerekir mi?
Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrasında çok ince bantlar kullanılmakta ve bu etrafı görmenizi sağlamaktadır. ancak yine de size yardımcı olması için yanınızda bir yakınınızın olmasını isteyebilirsiniz.
Yoğun Bakım Gerekir mi?
Yoğun bakıma gerek duyulan bir işlem değildir. Toplamda yarım saatten fazla sürmediği için hasta günlük yaşamına dönebilir.
Anestezi Gerekir mi?
Genel anestezi ve sedasyon anestezi uygulamalarıyla yapılabilmektedir.
Göz Kapağı Estetiği Fiyatları
Göz kapağı estetiği fiyatları değişkendir. Her iki göz kapağına veya tek bir göz kapağına uygulama yapılabilir. Bu nedenle net bir fiyat vermek doğru olmayacaktır. İlk muayene sonrasında doktorunuz ameliyat fiyatını sizinle paylaşacaktır.
Göz Kapağı Estetiği Öncesi
Göz kapağı estetiği öncesinde yapılması gereken bazı tetkikler olduğu gibi hastaların dikkat etmesi gereken durumlar da bulunmaktadır ve şu şekildedir:
- Anestezi Kontrolü: Göz kapağı estetiği genel veya sedasyon anestezi altında yapılacağından mutlaka anestezi uzmanı tarafından kontroller gerçekleştirilmelidir.
- Kan Tahlili: Kan tahlili hastanın herhangi bir sorunu olup olmadığını belirlemek için önemlidir ve mutlaka ameliyat öncesinde yapılmalıdır.
- Fiziki Muayene: Fiziki muayene hastanın genel sağlığının tespiti için yapılmaktadır.
- Ölçüm ve Görüntüleme: Göz değerlerinin ölçümü ve gözlerde başka bir sorun olmadığını görüntülemek ameliyat öncesinde yapılan rutin bir tetkiktir.
- Göz Muayenesi: Göz muayenesi gözlerin ameliyat için gerekli durumda olup olmadığını belirlemek açısından yapılır.
- Sigara ve Alkol Kullanımı: Ameliyat öncesinde sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Sigara morluk riskini arttırmakta, alkol ise kan sulandırdığı için kanama komplikasyonları oluşmasını sağlamaktadır.
- Beslenme ve Diyet: Ameliyat öncesinde doktorunuzun belirttiği saatten itibaren hiçbir şey yememeniz gerekmektedir. Diyet yapmaya gerek yoktur.
Göz Kapağı Estetiği Sonrası
Göz kapağı estetiği sonrası sorunsuz bir iyileşme süreci için talimatlara uymak ve neler beklenebileceğini bilmek önemlidir.
- Ağrı: Göz kapağı estetiğinin ardından gözlerinizde ağrı olması muhtemeldir. Ancak ağrıların daha fazla can sıkıcı olmaması için doktorunuz tarafından verilen ilaçlar yardımcı olacaktır.
- Hareket Kabiliyeti: Göz kapağı estetiği sonrasında hareket kabiliyetinde herhangi bir sorun olmayacaktır. Ancak hastanın yine de hareket ederken dikkatli olması önerilir.
- Görme Kabiliyeti: Görme kabiliyeti tam olarak son bulmayacaktır. Ameliyat sonrasında kullanılan bandajlar ince yapıdadır ve görmeye devam edebilirsiniz.
- Ayağa Kalkma: Ameliyatın hemen ardından ayağa kalkabilir ve hareket edebilirsiniz.
- İlaç Kullanımı: Doktorunuz gözleriniz için bazı ilaçlar verecektir ve bunların düzenli olarak kullanılmasını isteyecektir.
- Sargı – Tampon Uygulaması: Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrasında gözler bandajlanacaktır.
- Psikoloji: Ameliyatın hemen ardından gözleriniz kısmen kapalı olacağı için psikolojik anlamda kendinizi kötü hissetmeniz normaldir. Ancak bunun geçici olduğunu bilmeniz ve moralinizi yüksek tutmanız önemlidir.
- Pansuman ve Doktor Kontrolleri: Doktorunuz ilk pansumanınız ve kontrolünüz için size bir tarih verecektir. Genellikle 3-4 gün sonrası için bir tarih verilebilir.
- Gözetim Süresi: Gözetim süresi çok uzun değildir. Doktorunuz ilk kontrollerin ardından ameliyattan birkaç saat sonra evinize dönmenizi isteyebilir.
Riskler, Yan Etkiler, Komplikasyonları
Göz kapağı estetiği komplikasyonları, riskleri ve yan etkileri hastalar tarafından tedavi öncesinde bilinmelidir. Göz kapağı estetiğinin olası yan etkileri ve komplikasyonları şu şekildedir:
- Enfeksiyon: Göz estetiği ameliyatı sonrasında yeterli bakım sağlanamazsa gözlerde enfeksiyon oluşma riski bulunmaktadır.
- Ödem: Gözlerde ödem olması normaldir ve geçici bir durumdur. Göz kapaklarında dikiş yerlerinde ödem oluşabilir.
- Kan Birikimi: Kan birikimi olma riski çok yüksek değildir, ancak nadiren görülebilir.
- Gözlerde Kızarma: Gözlerde kızarma oluşması göz kapağı estetiğinin yan etkilerinden biridir ve kısa süre içinde kızarma geçecektir.
- Alerjik Reaksiyonlar: Gözler göz kapağı estetiği sonrasında alerjik reaksiyonlara yatkın hale gelmektedir. Bu nedenle hastanın çok dikkatli olması gerekmektedir.
- Anestezi Komplikasyonları: Gerekli anestezi kontrolleri yapılmazsa hastada anestezi komplikasyonlarının oluşması normaldir.
- Göz Kapanması: Göz kapağı estetiğinde göz kapaklarına bir dizi işlem uygulanır ve bunun sonucunda oluşan ödem nedeniyle göz kapanması yaşanabilir.
- Uzun Dönemli Problemler: Göz kapağı estetiğinde göz derisi olması gerektiğinden fazla alınırsa veya ameliyat sırasında yanlış bir şey yapılırsa uzun süreli problemler ortaya çıkabilir. Bu nedenle uzman bir doktor seçilmesi önemlidir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Göz kapağı estetiği sonrasında hastaların herhangi bir sorun yaşamaması ve iyileşme sürecini normal bir şekilde atlatması için şunlara dikkat etmesi gerekmektedir:
- Duş Almak: Hasta ameliyattan 4-5 gün sonra duş alabilir, herhangi bir sakıncası yoktur.
- Otomobil Kullanımı: Ameliyattan çıktıktan sonra hasta evine dönerken mutlaka yanında bir refakatçi olması gerekmektedir. Otomobil kullanımı önerilmez.
- Göz Bandı Kullanımı: Göz kapağı estetiğinde bir hafta sonra dikişler alınmakta ve bandajlar çıkarılmaktadır. Bu süre boyunca hastanın bandajları kullanması gerekmektedir.
- Uyku Pozisyonu: İlk günler hastanın dik bir pozisyonda uyumaya özen göstermesi ödem oluşumunun azalması için gereklidir.
- Solaryum: İyileşme süreci tamamlanana kadar hastanın solaryuma girmesi gözlerde sorunlara neden olabilir.
- Buhar Banyosu: Buhar banyosu da iyileşme süreci tamamlanana kadar önerilmez.
- Güneşlenme: Gözler ışığa ve güneşe karşı hassas olacaktır. Bu nedenle mutlaka dışarı çıkarken güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
- Güneş Gözlüğü ve Kozmetik Lens Kullanımı: Güneş gözlüğü ameliyatın hemen ardından kullanılmaya başlanabilir. Lenslerin kullanımı için ise 1 hafta beklenmelidir.
- Numaralı Gözlük ve Kontakt Lens Kullanımı: Numaralı gözlük kullanımında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak kontakt lens için bir hafta beklenmelidir.
- Sıcak – Soğuk Uygulama: Gözlerde morarma oluşmaması için soğuk kompres önerilmektedir. Ancak sıcak uygulama iyileşme tamamlanana kadar önerilmez.
- Spor ve Egzersiz: Hastanın en az 15 gün boyunca spor yapmaması gerekmektedir.
- Göz Kapağı Bakımı: Göz kapağı estetiği sonrasında hastanın göz bakımını doktorunun verdiği talimatlara uygun olarak yapması gerekmektedir.
- Doktor Kontrolleri: Göz kapağı estetiği sonrasında ne zaman kontrole gelmeniz gerektiği taburcu işlemleri sırasında size bildirilecektir.
- İyileşme Süreci: Göz kapağı estetiği iyileşme süreci 15 günde tamamlanmaktadır.
Göz Kapağı Estetiği Sık Sorulan Sorular
Ameliyatsız Göz Kapağı Estetiği Kalıcı ve Etkili midir?
Ameliyatsız göz kapağı estetiği çok ileri boyutlarda olmadığı sürece etkili ve kalıcı olabilmektedir. Ameliyatsız yöntemlerle cildin dokuları sıkılaştırılmakta ve bu sayede bir sonuç alınmaktadır. Ancak yaşlanmayla beraber bu sonuçların deforme olması da söz konusudur.
Hangi Göz Kapağı Estetiği Yöntemini Tercih Etmeliyim?
Hangi göz kapağı estetiği yöntemini tercih edeceğiniz isteklerinize ve beklentilerinize bağlıdır. Aynı zamanda göz kapaklarındaki estetik sorunlar da bu tercihte önemlidir. Doğru yönteme karar vermek için doktorunuza danışmanız çok daha doğru olacaktır.
Göz Kapağı Tedavisi Zor mudur?
Göz kapağı tedavisi en hayati organlardan biri olan gözleri kapsadığı için dikkatle uygulanması gereken bir tedavidir.
Tedavi Süreci Ağrılı mıdır? Ağrılar Ne Zaman Geçer?
Tedavi sürecinde zaman zaman ağrılar yaşamanız normaldir. Ancak ağrılar kalıcı değildir ve doktorunuz tarafından verilen ilaçlarla hayatınızı olumsuz etkilemeyecektir. İlk günün ardından ağrılar çok fazla görülmez.
İşe Ne Zaman Dönebilirim?
Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrasında 1 hafta içinde işe geri dönmenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Tedavi Ne Kadar Sürer? Ameliyat Ne Kadar Sürer?
Ameliyat süresi yarım saat kadardır. Tedavi süreci ise 1 hafta kadar olmaktadır.
Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?
İlk doktor kontrolü dikişlerin alınacağı zaman olan bir hafta sonrasında yapılacaktır. Daha sonra ise doktorunuz 1 ayın ardından yeniden gelmenizi isteyebilir.
Ameliyat Sonucu Kişiden Kişiye Göre Değişir mi?
Ameliyat sonucu kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Herkesin bünyesi farklıdır ve bu da bazı değişikliklerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
Tedavi Sonrası İz Kalır mı?
Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrasında herhangi bir iz kalmaz. Dikişler göz kapağının katlanan yerlerinde yapılmaktadır. buradaki dikişler alındıktan sonra izler solgunlaşır ve neredeyse görünmez hale gelir.
Göz Kapağı Çevresindeki Kırışıklıklar Giderilir mi?
Göz kapağı estetiği ameliyatı sırasında yapılan işlemlere bağlı olarak göz kapağı çevresindeki kırışıklıkların bir noktaya kadar giderilmesi mümkündür.
Eşzamanlı Olarak Farklı Estetik Tedavi Uygulanabilir mi?
Göz kapağı estetiği uygulamasıyla eş zamanlı olarak farklı kozmetik uygulamalar da yapılabilmektedir. Ancak kombine tedavilerle alakalı doktorunuzdan bilgi almanız daha doğrudur.
SGK Göz Kapağı Estetiği Tedavisini Karşılar mı?
Göz kapağı estetiği estetik amaçlar nedeniyle yapılacaksa SSK karşılamamaktadır. Ancak kaza veya başka bir sorun nedeniyle göz kapağı estetiği yapılması gerekiyorsa SSK bunu karşılayabilir.
Devlet Hastanesinde mi Özel Hastanede mi Tedavi Olmalıyım?
Bu sorunun cevabı kişiden kişiye göre değişmektedir. Maddi yeterlilikler nedeniyle hastanın seçenekleri kısıtlı olabilir. Ancak devlet hastanelerinde de uzman doktorlar bulunmaktadır ve hastanın önceliği tecrübeli bir hekim bulmak olmalıdır. Bu hekim devlet hastanesinde de özel hastanede de olabilir.
Estetik Bozukluğun Tekrar Etme İhtimali Var mı?
Ameliyatsız yöntemlerle göz kapağı estetiği yaptırdıysanız yaşlanma ve yer çekimiyle beraber estetik bozukluk devam edebilir.