1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır? Pitozis Nedir?
Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır? Pitozis Nedir?

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır? Pitozis Nedir?

A+A-

Göz kapağı düşüklüğü estetik ve tıbbi açıdan sorun olarak kabul edilen bir durumdur. Göz kapağında düşüklük görüşü engellediği gibi, kişinin görünümünde de problemlere neden olmaktadır. Ancak göz kapağı düşüklüğü ameliyatı ile bu durum düzeltilebilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir?

Göz kapağı düşüklüğü üst göz kapağının düşük olması durumuna denmektedir. Tıptaki adıyla pitozis olarak anılan göz kapağı düşüklüğünde göz kapağını tutan kaslarda meydana gelen bazı deformeler ya da sorunlar buna neden olabilmektedir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır? Pitozis Nedir?

Göz Kapağı Düşüklüğü Sebepleri

Göz kapağı düşüklüğü nedeni kişiden kişiye göre değişmektedir. Birçok tıbbi durum nedeni ile bu sorunla karşılaşmak mümkündür. En sık görülen göz kapağı düşüklüğü sebepleri şu şekildedir;

  • Gravis Hastalığı

Sinir kas işlevlerinin yerine getirilmesini sağlayan kaslardaki bozuklukların ortaya çıkması durumu gravis hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalık söz konusu olduğunda giderek artan bir göz kapanması mümkün olabilmektedir. Aynı zamanda çift görme şikayetlerine de neden olabilir.

  • 3. Sinir İşlevi Bozukluğu

Göz kapağının açılmasından sorumlu olan 3. sinirin felç olması durumunda göz kapağı düşüklüğü görülmektedir. Bu sorun meydana gelirse sadece göz kapağı düşüklüğü değil, aynı zamanda görme problemleri de ortaya çıkabilir.

  • Diyabet

Diyabetin neden olduğu göz kapağı düşüklüğü nörojenik düşüklük olarak adlandırılabilir. Genellikle geçicidir ve kendiliğinden düzelir.

  • Hipertansiyon

Hipertansiyon da diyabet gibi nörojenik düşüklüğe neden olmaktadır. Bu tip göz kapağı düşüklükleri 3 ay içinde kendiliğinden düzelmektedir.

  • Uzun Süreli Travmalar

Uzun süreli travma yaşanması durumunda travmaya bağlı olarak tek veya her iki gözde birden göz kapağı düşüklüğü görülebilir. Bu tip durumlarda tedavi için travmanın sona ermesi gerekmektedir.

  • Kontakt Lens Kullanımı

Uzun süreli kontakt lens kullanımlarında göz kapağı kasının tars adı verilen destek dokuya yapışmasını sağlayan uç kısım göz kapağındaki birleşme yerinden ayrılır ve bu da göz kapağı düşüklüğüne neden olur.

  • Kozmetik Lens Kullanımı

Kozmetik lens kullanımında da kontakt lens kullanımında olduğu gibi aynı nedenlerden ötürü göz kapağı düşüklüğü sorunu yaşanabilmektedir.

  • Göz Kapağında Tümör, Ödem, Enfeksiyon

Tümör, ödem veya enfeksiyon gibi durumlarda göz kapağının hareket etmesini sağlayan dokularda deformite meydana gelmekte ve bu nedenle göz kapağı düşüklüğü yaşanmaktadır.

Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri

Göz kapağı düşüklüğünün en belirgin belirtisi üst göz kapağında görülen düşüklük ve sarkmadır. Göz kapağı düşüklüğü belirtileri bir veya her iki gözde birden görülebilir.

 

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır? Pitozis Nedir?

Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavi Yöntemleri

Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Bitkisel Ürünler ile Tedavi Yöntemleri

Göz kapağı düşüklüğünde bitkisel çözüm uygulamaları etkili olabilmektedir. Evde uygulanabilecek bitkisel kürler veya maskeler bulunmaktadır. Ancak bu çözümlerin göz kapağı düşüklüğü sorununun ne kadarında etkili olduğuna dair net bir fikir verilemez.

Ameliyatla Tedavi Yöntemleri

Üst Blefaroplasti Ameliyatı

Üst göz kapağı ameliyatı göz kapağı düşüklüğünü gidermek için uygulanmaktadır. Ameliyatın öncesinde detaylı muayene ve sorunun nedeninin teşhisi şarttır. Ameliyat sırasında sarkmış olan göz kapağı cerrahi tekniklerle gerilir ve düzeltilerek düşüklük engellenir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır? Pitozis Nedir?

Göz Egzersizleri

Göz kapağı düşüklüğü egzersiz ile tam olarak iyileştirilmese de önemli oranda gelişme kaydedilmektedir. Ancak egzersizler öncesinde doktorunuza danışmanız çok daha doğrudur.

Tam Daire Egzersizi

Tam dair egzersizinde gözlerinizle alt, üst, sağ ve sol olmak üzere tam daireler çizin. Uyanık olduğunuz zamanlarda birkaç dakikanızı bu egzersizlere ayırabilirsiniz.

Tek Göz Egzersizi

Göz kapağı düşüklüğü olmayan gözünüze bir bandaj takarak ya da elinizle o gözünüzü kapatarak düşüklükten etkilenen gözünüzü tembellikten kurtarabilirsiniz.

Trataka Egzersizi

Yoğa egzersizi olarak da bilinen bu egzersizde oturur pozisyondayken başınızı dik tutun ve bir nesneye olabildiğince uzun süre odaklanmaya çalışın.

Estetik Amaçlı Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı

Göz kapağı düşüklüğü fonksiyonel bir sorun olmakla beraber estetik anlamda da kötü bir görünüme neden olmaktadır. Bu durumdan etkilenen hastalar da estetik amaçlı olarak göz kapağı düşüklüğü ameliyatı olabilirler. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatında fazla olan doku ve deri alınarak göz kapağı düşüklüğü sorunu giderilmektedir.

Kimler Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Olabilir?

Göz kapağı düşüklüğü yaşayan ve yaş kurallarına uyan herkes ameliyat olabilir. Yaşla beraber oluşan sorunları olan hastalar 30, doğumsal göz kapağı düşüklüğü olanlar 1 ve ailesel nedenlerden dolayı göz kapağı düşüklüğü yaşamış olan kişiler ise 20 yaşından sonra ameliyat olabilir.

Anestezi Gerekir mi?

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı lokal anestezi altında yapılmaktadır.

Refakatçi Gerekir mi?

İşlem sonrasında hastanın gözleri bandajlı olacağı için yanında refakatçi bulunması önemlidir. Taburcu olduktan sonra eve dönmek ve ihtiyaçların karşılanması için refakatçi önceden ayarlanmalıdır.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Fiyatları

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı fiyatı değişkendir. Her iki göze veya tek bir göze uygulama yapılması gerekebilir. Aynı zamanda ameliyat sırasında farklı işlemlerin yapılması da mümkündür. Tüm bunlar ameliyat fiyatlarını etkiler. Bu nedenle göz kapağı sarkması olan kişilerin bir doktordan fiyat alması gerekmektedir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Öncesi

  • Tetkikler

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı öncesinde gerekli tetkiklerin yapılması ve fiziki muayenenin tamamlanması gerekmektedir. Tetkikler ameliyatın gidişatı açısından önemlidir.

  • Göz Muayenesi

Göz muayenesi hastanın sorununu anlamak ve neler yapılması gerektiğini belirlemek için doktor tarafından detaylı olarak yapılmaktadır.

  • Bilgisayarlı Görüntüleme

Bilgisayarlı görüntüleme sistemleri sayesinde gözlerin durumu ve sorunun ana kaynağını bulmak mümkündür. Ameliyat öncesinde yapılan bu tetkikle daha iyi planlama yapılabilir.

  • Anestezi Kontrolü

Lokal anestezi altında yapılacak olan göz kapağı düşüklüğü ameliyatı için anestezi uzmanı kontrollerini yapacak ve ameliyat için uygun olup olmadığınızı belirleyecektir.

  • İdrar Tahlili

İdrar tahlili ile hastanın herhangi bir hastalığı veya sorunu olup olmadığı belirlenmektedir.

Ameliyat Öncesi Sigara ve Alkol Tüketimi

Ameliyattan en az 2 hafta öncesinde hastanın sigara ve alkol tüketimini bırakması doktoru tarafından söylenmelidir. Sigara ve alkol ameliyat sırasında komplikasyon oluşmasına ne iyileşme sürecinde sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır.

Ameliyat Öncesi Gözlük ve Lens Kullanımı

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı öncesinde lens kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak sorun lens kullanımından kaynaklanmışsa veya enfeksiyon riski varsa kullanmamanız istenebilir.

Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması

Ameliyat öncesinde hastanın kullandığı ilaçları doktoru ile paylaşması şarttır. Bazı ilaçların ameliyat için yan etkileri olabilir ve bu tip ilaçlar doktorunuz tarafından bırakılması istenecek ilaçlardır.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır? Pitozis Nedir?

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Sonrası

  • Ağrı

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatının ardından hastanın gözünde ağrı olması normaldir, ancak doktorunuz tarafından reçete edilecek ilaçlarla bu ağrılar hafifletilebilmektedir.

  • Göz Akıntıları

Göz kapağına yapılan işlem sonrasında gözde akıntı olması normaldir ve endişelenecek bir durum değildir.

  • Ayağa Kalkma

Hasta ameliyatın ardından bir süre dinlendikten sonra rahatlıkla ayağa kalkabilir. Ancak gözünde bandaj olacağı için yanında refakatçi olması gerekmektedir.

  • Hareket Kabiliyeti

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatının sonrasında hasta herhangi bir hareket kabiliyeti sorunu yaşamaz. Ancak göz bandajlı olacağı ve göremeyeceği için dikkat etmesi gerekmektedir.

  • Görme Kabiliyeti

İlk başta görme kabiliyetinin olmaması ya da bulanık görmek normaldir. Ancak kullanılacak ilaçlar ve zamanla beraber görme kabiliyeti yerine gelecektir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır? Pitozis Nedir?

  • Gözlük ve Lens Kullanımı

Gözlük ve lens kullanımının 10 gün süre ile bırakılması gerekmektedir.

  • Pansuman ve Doktor Kontrolü

İlk doktor kontrolü 1 hafta sonra yapılacaktır. Kontrolde herhangi bir problem olmadığı taktirde doktor bir daha ne zaman gelmeniz gerektiğini söyleyecektir.

  • Psikoloji

Hasta ameliyattan çıkar çıkmaz görmede sorun yaşayacağı için psikolojik olarak bu durumdan etkilenebilir. Ancak görme kabiliyeti yavaş yavaş kazanılacaktır ve hastanın bunu bilerek moralini yüksek tutması gerekmektedir.

  • Gözetim Süresi

Gözetim süresi doktorun inisiyatifine bağlıdır. Ancak genelde aynı gün taburcu olmak mümkündür.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı: Riskler, Yan Etkiler, Komplikasyonlar

  • Enfeksiyon

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrasında hasta gözlerine talimatlara uygun biçimde bakmazsa ve hijyen kurallarını çiğnerse enfeksiyon oluşma riski yüksektir.

  • Alerjik Reaksiyonlar

Ameliyatın ardından alerjik reaksiyonlar gözler çok hassas olduğu için ortaya çıkabilir. Bu durum doktor ile görüşülmelidir.

  • Geçici Görme Kaybı

Ameliyatın ters gitmesi durumunda veya ameliyat sonrasında ortaya çıkan komplikasyonlar nedeniyle gözlerde geçici görme kaybı yaşanması mümkündür.

  • Ödem

Göze işlem uygulanması nedeniyle kısa bir süre için ödem oluşması ihtimali bulunmaktadır.

  • Anestezi Komplikasyonları

Anestezi kontrollerinin yapılmaması veya anestezi ölçüsünün ayarlanamaması durumunda hastada anestezi komplikasyonları oluşabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı: Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Duş Alma

Hasta 4-5 günün ardından duş alabilir. Ancak gözlerin direk ısıya maruz kalmaması ve çok fazla ıslanmaması gerekmektedir.

  • Güneş Gözlüğü Kullanımı

İlk haftalarda gözler aşırı hassas olabileceği için güneş gözlüğü kullanmak doğru olacaktır.

  • Aksesuar Lens Kullanımı

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatının ardından lens kullanımı 10 gün sürekle beklenmelidir.

  • Kontakt Lens ve Numaralı Gözlük Kullanımı

Kontakt lens kullanımı için de en az 10 gün beklenmesi gerekirken, hasta numaralı gözlüklerini kullanabilir.

  • Güneşlenme

İlk haftalarda gözler aşırı hassas olacaktır. Bu nedenle hastanın bu süre boyunca güneşten kaçınması gereklidir.

  • Otomobil Kullanımı

Görme kabiliyetinde azalma olabileceği için göz tam olarak iyileşene kadar hastanın otomobil kullanmaması gerekmektedir.

  • Uçakla Seyahat

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrasında uçakla seyahat etmekte herhangi bir sakınca yoktur.

  • Spor ve Egzersiz

Hastanın görmesinde sorun olacağı için iyileşme süreci tamamlanana kadar spor ve egzersizlere ara verilmelidir. Spor yaparken hasta kendine zarar verebilir.

  • Göz Egzersizleri

Göz egzersizlerinin iyileşene kadar her gün tekrarlanması iyileşme sürecini kısaltacaktır.

  • Doktor Kontrolleri

Doktor kontrolleri aksatılmamalı ve doktorun belirttiği tarihlerde hasta muayene için doktora gitmelidir.

  • İyileşme Süreci

İyileşme süreci hızlı ilerlemektedir. Dikişler alındıktan ve bandajlar çıkarıldıktan sonra hasta 2 hafta içinde normal hayatına geri dönebilir.

  • Ameliyat Sonrası Göz Bakımı

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatının sonrasında göz bakımına dikkat edilmeli, yeterli hijyen sağlanmalıdır. Aynı zamanda doktor tarafından verilen ilaçlar ve göz damlaları mutlaka kullanılmalıdır.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır? Pitozis Nedir?

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Sık Sorulan Sorular

Ameliyatsız Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi Mümkün mü?

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatının tam tedavisi için ameliyat gereklidir. Ameliyatsız tedaviler beklenen sonuçları veremeyebilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Zor mu?

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı uzman bir hekim tarafından gerçekleştirildiği taktirde zor değildir, ancak ameliyat sırasında dikkatli olmak gerekmektedir. Bu da doktorun uzmanlığıyla ve tecrübesiyle alakalıdır.

Ağrılı Bir Ameliyat mı? Ağrılar Ne Zaman Geçer?

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sırasında lokal anestezi olduğu için bazen ağrı hissedebilirsiniz. Ameliyat sonrasında ise ağrılar doktorunuzun verdiği ilaçlar sayesinde hafifleyecek ve hayatınızı çok fazla engellemeyecektir.

Ameliyat Kaç Saat Sürer?

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı 1,5-2 saat arasında sürmektedir.

Ameliyat Sonrası Ne Zaman İşe Dönebilirim?

Ameliyat sonrasında işinize bandajlarınızın alınacağı 4- 5 günün ardından dönebilirsiniz. Ancak yine de 1 hafta beklemeniz gerekebilir.

Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?

Doktor kontrolleri ameliyattan 1 hafta sonra yapılmaktadır. Daha sonraki kontrollerin ne zaman olacağı doktorunuz tarafından söylenecektir.

Görme Bozukluğu Oluşur mu?

İlk başlarda görmekte sorun yaşayabilirsiniz. Ancak iyileşme süreci tamamlandığında görme kabiliyetiniz geri gelecektir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatında Yaş Sınırı Var mı?

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatında doğuştan gelen bir sorun varsa 1 yaşından sonra, yaşlanmaya bağlı bir sorun gelişmişse 30 yaşından itibaren ameliyat yapılabilmektedir.

Ameliyat Sonucu Kişiden Kişiye Göre Değişir mi?

Ameliyat sonuçları hastanın yaşına, göz kapağı düşüklüğü sorununun ilerlemesine ve iyileşme sürecine bağlıdır. Bu nedenle sonuçların kişiden kişiye değişme ihtimali bulunmaktadır.

Özel Hastanede mi Devlet Hastanesinde mi Ameliyat Olmalıyım?

Bu hastanın verebileceği bir karardır. Maddi anlamda devlet hastanesinde olmak çok daha doğru olabilir. Ancak yine de hastanın doktoru ile iyi bir iletişim kurması ve tecrübeli bir doktor seçmesi bunlardan daha önemlidir.

SSK Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatını Karşılar mı?

Estetik amaçlı yapılacak olan göz kapağı düşüklüğü ameliyatı SSK tarafından karşılanmaz. Ancak bir iş kazası veya geçirilen bir hastalık sonucunda göz kapağı düşüklüğü yaşanmışsa SSK ameliyatı karşılamaktadır.

Göz Kapağı Düşüklüğünün Tekrarlama İhtimali Var mı?

Göz kapağı düşüklüğünün ameliyat sonrasında yeniden tekrarlaması mümkündür. Ancak bu durum değişik koşullar altında meydana gelir ve her hasta için geçerli değildir.

Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatında kesiler göz kapağının orta kısmına, yani katlanmanın olduğu bölüme yapılır. Buradaki izler zamanla solgunlaştığı için herhangi bir estetik kaygıya neden olmaz.

Ameliyat Olanların Yorumlarını Dikkate Almalı mıyım?

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı hem fonksiyonel hem de estetik açıdan yapılabilen bir ameliyattır. Ameliyat sonuçları kişiden kişiye göre değişebildiği için yorumlara bakarak karar vermek sağlıklı olmayacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.