Sağlık

Göz Alerjisi (Alerjik Konjonktivit) Nedir, Neden  Olur?

Gözleriniz kaşınıyorsa ve kırmızıysa veya yanıyorsa, milyonlarca kişiyi etkileyen bir durum olan göz alerjisi (alerjik konjonktivit) problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Göz alerjisi belirtileri tek başına oluşabilir, ancak genellikle burun alerjisinin belirtilerinden olan hapşırma, burun tıkanıklığı veya burun tıkanıklığına eşlik eder.

Göz Alerjisi Belirtileri

En sık görülen göz alerjisi belirtileri şu şekildedir:

  • Kaşıntı
  • Kırmızılık
  • Göz yanması
  • Temiz, sulu akıntı

Göz Alerjisi (Alerjik Konjonktivit) Nedir, Neden  Olur?

Göz Alerjisi Tetikleyicileri Nelerdir?

Göz alerjisi neden olur sorusu herkes tarafından merak edilmektedir. Göz alerjisi bazı tetikleyicilerle ortaya çıkmaktadır. Bu tetikleyiciler ise şu şekildedir:

  • Çimenlerden, ağaçlardan ve yabani otlardan gelen polenler gibi alerjenler
  • Hayvan tüyü, toz akarları ve küf gibi alerjenler
  • Sigara dumanı, parfüm ve egzoz gibi tahriş edici maddeler

Göz alerjisinden kaçınmak için bu durumdan mustarip olan kişilerin alabileceği bir dizi önlem vardır ve şu şekildedir:

  • Aşırı polen dönemlerinde pencereleri kapalı tutun
  • Evinizde ve arabanızda klima kullanın
  • Polenlerden korunmak için açık havada gözlük veya güneş gözlüğü kullanın
  • Toz akarlarına maruz kalmamak için “akar geçirmez” yatak örtüleri ve küfü kontrol etmek için nem giderici kullanın
  • Herhangi bir hayvanı sevdikten sonra ellerinizi yıkayın

Göz Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?

Göz alerjisi vücudun bağışıklık sistemi duyarlı hale geldiğinde ve çoğu insanda tipik olarak sorun yaratmayan durumlara tepki gösterildiğinde ortaya çıkmaktadır. Alerjen reaksiyonu, alerjenlerin gözünüzdeki mast hücrelerine bağlanan antikorlarla temas ettiğinde ortaya çıkabilir. Hücreler, histamin ve minik kan damarlarının büyümesine neden olan diğer maddeler veya kimyasalları serbest bırakarak tepki verir ve gözler kaşınır, kızarır ve sulanır.

Göz alerjisi, gözün bazı hastalıkları ile benzer belirtilere sahip olduğu için tanı zor olabilir.  Göz alerjisi belirtileri hafif rahatsız edici kızarıklıktan görüşü bozacak kadar şiddetli inflamasyona kadar değişebilir. Semptomlar devam ederse ve ilaçlar yeterli olmazsa, doktorunuz göz alerjisini teşhis etmek için bazı davranış testleri yapabilir.

Bu testler, gözün yüzeyinde şişmiş kan damarlarını gösteren bir mikroskopla muayeneyi içerebilir. Ek olarak, doktorunuz, alerjiden etkilenen göz bölgesini gösteren beyaz kan hücrelerini test edebilir. Bu konjunktiva bölgesinde (göz kapağı iç astarı) bu hücrelerin bulunup bulunmadığını görmek anlamına gelir.

Göz Alerjisi (Alerjik Konjonktivit) Nedir, Neden  Olur?

Göz Alerjisi Çeşitleri

Göz alerjisi çeşitleri arasında mevsimsel veya uzun süreli alerjik konjunktivit, vernal keratokonjunktivit, atopik keratokonjunktivit, kontakt alerjik konjonktivit ve dev papiller konjonktivit bulunmaktadır.

Mevsimsel ve Uzun Süreli Alerjik Konjonktivit

Mevsimsel alerjik konjonktivit, en yaygın göz alerjisi türüdür. Hastalar, havadaki bitki polenlerinin türüne bağlı olarak, ilkbahar, yaz veya sonbaharda belirtileri yaşarlar. Tipik belirtiler şunlardır:

  • Kaşıntı
  • Kırmızılık
  • Yanma
  • Gözlerde sulanma

Mevsimsel alerjik konjonktivit sorunu olan kişilerin gözlerinin altında kronik koyu halkalar görülebilir. Göz kapakları kabarık olabilir ve parlak ışıklar rahatsız edici olabilir. Mevsimsel alerjik konjonktivit belirtileri sıklıkla saman nezlesi ve diğer mevsimsel alerjilerle ilişkili burun akıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığına eşlik eder. Kaşıntı, hastaların sık sık gözlerini ovuşturması, semptomları kötüleştirmesi ve potansiyel olarak enfeksiyona neden olması gibi rahatsız edici olabilir.

Vernal Keratokonjonktivit

Vernal keratokonjunktivit daha ciddi bir göz alerjisidir. Yıl boyunca ortaya çıkabilir olsa da, semptomlar mevsimsel olarak kötüleşebilir. Öncelikle erkek ve genç erkeklerde görülür. Hastaların yaklaşık yüzde 75’inde egzama veya astım vardır. Semptomlar şunları içerir:

  • Kaşıntı
  • Gözde bir şey hissetme hissi
  • Işıktan kaçınmak (fotofobi)

Tedavi edilmezse, vernal keratokonjonktivit görme yetisini bozabilir.

Atopik Keratokonjonktivit

Bu tip alerji öncelikle yaşlı hastaları etkiler. Atopik keratokonjonktivit belirtileri yıl boyunca ortaya çıkabilir ve vernal keratokonjunktivite benzer:

  • Şiddetli kaşıntı
  • Yanma
  • Gözlerde kızarıklık

Tedavi edilmezse atopik keratokonjonktivit, korneanın yaralanmasına neden olabilir.

Kontakt Alerjik Konjonktivit

Bu, kontakt lenslerin tahrişinden veya lensin yüzeyindeki gözyaşlarından gelen proteinlerden kaynaklanabilir. Semptomlar şunları içerir:

  • Kırmızılık
  • Kaşıntı
  • Lens rahatsızlığı

Dev Papiller Konjonktivit

Kontakt lens kullanımıyla ilişkili olan dev papiller konjunktivit, iç göz kapağının üst tabakasında sıvı keselerinin veya papüllerin oluştuğu ciddi bir kontakt alerjik konjonktivit formudur. Semptomlar şunları içerir:

  • Kaşıntı
  • Şişkinlik
  • Bulanık görüş
  • Yabancı cisim hissi

Göz Alerjisi (Alerjik Konjonktivit) Nedir, Neden  Olur?

Göz Alerjisi Tedavisi

Göz alerjilerini tetikleyen birçok alerjen hava kaynaklı olduğundan, onları her zaman önleyemezsiniz. Hangi tedavi seçeneklerinin sizin için uygun olduğunu belirlemek için belirtilerinizi doktorunuzla tartışın .

Bazı semptomların kısa süreli rahatlatılması için oral ilaçlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Tüm semptomları rahatlatmayabilirler ve bazı göz damlalarının uzun süreli kullanımı aslında durumunuzun kötüleşmesine neden olabilir. Reçeteli göz damlaları ve ağızdan alınan ilaçlar da göz alerjilerini tedavi etmek için kullanılır. Reçeteli damlalar, göz alerjisi semptomlarının kısa ve uzun süreli olarak rahatlamasını sağlar. Doktorunuz, hangi tedavilerin sizin için en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.

Alerji çeşitlerinden biri olan ilaç alerjisi ile alakalı detaylı bilgi için İlaç Alerjisi Nasıl Geçer? Belirtileri Nelerdir? yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Çocuklar hem OTC hem de reçeteli göz damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilir. Yapay gözyaşı güvenlidir ve her yaşta kullanılabilir. Antihistaminikler ve mast hücre stabilizatörleri gibi bazı göz damlaları, 3 yaş ve üstü çocuklarda kullanılabilir. Göz alerjisi tedavisi söz konusu olduğunda seçenekler şu şekildedir:

OTC Göz Damlaları ve İlaçlar

Gözyaşı yerine geçenler: Yapay gözyaşları alerjenleri gözlerden geçici olarak arındırabilir ve aynı zamanda kızarmış ve tahriş olduğunda sıklıkla kuruyan gözleri nemlendirebilir. Ek yatıştırıcı ve rahatlık sağlamak için soğutulabilen bu damlalar güvenlidir ve gerektiği kadar kullanılabilir.

Dekonjestanlar: OTC dekonjestan göz damlaları gözdeki kan damarlarını daraltarak göz alerjileriyle ilişkili kızarıklığı azaltır.

Oral antihistaminikler: Oral antihistaminikler göz alerjileriyle ilişkili kaşıntıyı hafifletmede etkili olabilirken, göz kurumasına ve göz alerjisi semptomlarının kötüleşmesine neden olabilirler. Ayrıca, bu ilaçların bazı OTC sürümleri bazı yan etkilere neden olabilir.

Reçeteli Göz Damlaları ve İlaçlar

Antihistamin göz damlaları: Bunlar göz alerjileri ile ilişkili kaşıntı, kızarıklık ve şişliği azaltabilir. Bu damlalar çabuk rahatlama sağlasa da, etki sadece birkaç saat sürebilir ve bazıları günde dört kez kullanılmalıdır.

Mast hücre stabilizer göz damlaları: Bunlar, histamin ve alerji semptomlarına neden olan diğer maddelerin salınmasını önler. Kaşıntıyı önlemek için, bir alerjene maruz kalmadan önce damla kullanılmalıdır.

NSAID göz damlaları: Kaşıntıyı gidermek için göz damlası içinde nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar mevcuttur. Bu damlalar, uygulandığında yanmaya neden olabilir.

Kortikosteroid göz damlaları: Bunlar kaşınma, kızarıklık ve şişlik gibi kronik, ciddi göz alerji semptomlarının tedavisine yardımcı olabilir. Steroidlerle uzun süreli tedavi sadece bir göz doktorunun gözetiminde yapılmalıdır. Sürekli kullanımın yan etkileri arasında enfeksiyon, glokom ve katarakt riski bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu