1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Göz Akında Sararma Neden Olur?
Göz Akında Sararma Neden Olur?

Göz Akında Sararma Neden Olur?

A+A-

Gözler yalnızca kendini ifadenin değil, sağlığı göstermenin de bir parçasıdır. Herhangi bir hastalık söz konusu olduğunda çoğu zaman gözlerde belirtilerini görmek mümkündür. Bu semptomlardan biri olan göz akında sararma sorunun nedeni oldukça değişken olabilmektedir. Siz de göz akında sararma sorunu hakkında detaylı bilgileri aşağıdaki yazımızdan edinebilirsiniz.

Göz Akında Sararma Neden Olur?

Genel olarak tek başında görülmeyen bir durum olan göz akı sararması bir hastalığım belirtisi olarak bizleri uyarmaktadır.

Kan bilindiği gibi pek çok farklı maddeden oluşmakta ve bu maddelerden biri olan biliruibinin fazlalığı halinde gözde sararma meydana gelmektedir. Bu maddenin aşırı dozda salınımı halinde göze ek olarak ten renginde de sararma meydana gelecektir ve bu belirtiler ciddi bir hastalık olduğunu işaret eder.

Karaciğer hastalıkları ile direkt ilişkisi olduğu düşünülen bu durum aynı zamanda halsizlik, duyularda zayıflama, hazımda güçlük çekme gibi şikayetlerle birlikte görülüyorsa karaciğerde bir problem olması ihtimali güçlenir.

Hepatit A türünde bir hastalıkta görülen ilk semptom göz akının sararması olacak ve kişinin bu durumda kanındaki bilirubin miktarı normalin 2 katına yaklaşacaktır.

Aynı hastalığın bir diğer türü olan Hepatit B de virüs kaynaklı olmakta ve karaciğerde yol açtığı iltihaplanma nedeniyle kan akışında bozulmalara yol açarak kanın içeriğini etkiler.Pek çok kişi bu hastalık için taşıyıcı olmakta ve ömrünün büyük kısmında başka kişilere hastalığı bulaştırdığının farkına bile varamamaktadır. Tende ve gözde sararmaya neden olan bu durumun tanısı halinde kişinin partneri iğne tedavisi alması, çocuğun taşıyıcı olup olmadığını anlamak adına ailelerin tetkiklere önem vermesi gerekmektedir.

Konuyla ilgili olarak HIV ve Hepatit B-C testlerine zorunluluk haberimize göz atmayı unutmayın.

Yakalanıldığı takdirde yüksek ihtimalle ölümle sonuçlanan ve bu nedenle hayati önemle tedavi gerektiren siroz hastalığı da kendini sararmalarla gösteren ve karaciğerde anormal miktarlarda demir birikmesi nedeniyle sararmaya ek olarak karında su birikimi ve dalakta büyümeyle kendini gösteren bir hastalıktır.

Göz Akında Sararma Olanlar Neler Yapabilir?

Göz akında sararma nedenleri düşünüldüğünde durumun ciddiyetle yaklaşılması gereken bir semptom olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle böyle bir şikayeti olanların öncelikle doktora başvurması şarttır.

Bilirubin değerine bakarak sorun üzerinden tanı konmakta ve böylece göz akında sararma olanlar ne yapmalı sorusuna uzmanlarla birlikte çözüm aranmaktadır.

Sorunun nedeni Hepatit A olduğu takdirde beslenme odaklı bir tedaviye başlanır ve kişiye bağışıklık güçlendiren besinler aracılığıyla doğal bir tedavi uygulanmasına ek olarak ilaçlarla destek verilir.

Hepatit B ise diğer türden farklı olarak kronik bir hastalık olup taşıyıcılar doğumdan itibaren bu hastalığı taşımakta ve özel testlere başvurmadığı sürece hastalığını öğrenememektedir. Ancak hastalığı sonradan kapanlar için durum oldukça ciddi olup siroza kadar ilerleyebileceğinden doktorlar uygun tedavi programını kişiye özgü şekilde belirlemektedir.

Düzenli beslenme ve alkol alışkanlığından uzak durmak göz akında sararma önlemleri ve elbetteki sirozu önleme yolları arasında bulunmakla birlikte ölümcül olduğunu belirttiğimiz sirozun kesin bir çözümü henüz yoktur.

Kızartma ve et tüketimini sınırlandırmak, yağsız bir beslenme programı takip etmek ve bu süreçte havuç ile portakalı düzenli tüketmeye çalışmak kandaki bilirubin oranını düşürerek göz akında sararma için bitkisel çözüm olarak size yardımcı olabilecek tavsiyelerdendir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.